Popiežiaus Benedikto XVI malda už Bažnyčią

Viešpatie Jėzau Kristau, tu esi Bažnyčios galva ir kūrėjas, per kurį mes turime amžinąjį gyvenimą. Maloniai pažvelk į savo Bažnyčią ir apsaugok ją nuo blogio. Suteik jai vienybę, meilę ir šventumą, kad ji galėtų šviesti pasauliui kaip Tavo šviesos ir tiesos liudytoja. Siųsk savo Šventąją Dvasią, kad vadovautų visiems Bažnyčios vadovams, kunigams ir tikintiesiems, kad jie galėtų drąsiai ir ištikimai vykdyti Tavo valią. Saugok mus, Viešpatie, ir tepadeda Tavo meilė mūsų darbuose ir tarnystėje. Amen.


Popiežiaus Benedikto XVI malda už Bažnyčią yra jo gilios teologinės vizijos ir rūpesčio dėl Bažnyčios ateities išraiška. Jis siekė, kad Bažnyčia išlaikytų savo vienybę, šventumą ir tiesos skelbimą šiame pasaulyje, kuris dažnai meta iššūkį tikėjimo vertybėms ir moralės principams. Benediktas XVI laikė Bažnyčią ne tik tikinčiųjų bendruomene, bet ir dvasiniu Jėzaus Kristaus kūnu, per kurį skelbiama Dievo žinia visai žmonijai.

Malda kreipiasi į Jėzų Kristų kaip Bažnyčios galvą ir kūrėją. Ji pripažįsta, kad per Jėzų mes turime amžinąjį gyvenimą ir kad Jo vedimas yra būtinas, kad Bažnyčia išliktų ištikima savo misijai. Maldoje meldžiama apsaugos nuo blogio, kuris gali kelti grėsmę Bažnyčiai ir jos nariams. Ši apsauga yra būtina, nes Bažnyčia susiduria su išorės spaudimu ir vidinėmis krizėmis.

Popiežius Benediktas XVI per savo pontifikatą dažnai pabrėždavo Bažnyčios vienybės svarbą. Viena iš svarbiausių jo minčių buvo, kad Bažnyčia turi išlaikyti savo vieningą tikėjimą ir moralines vertybes, nepaisant kultūrinių ir socialinių permainų. „Vienybė“ šioje maldoje nurodo ne tik organizacinę Bažnyčios struktūrą, bet ir dvasinį bendrystės ir tikėjimo ryšį tarp visų tikinčiųjų. Popiežius meldėsi, kad Bažnyčios nariai veiktų kaip viena šeima, kurios misija yra skleisti Jėzaus meilę ir tiesą pasauliui.

Benediktas XVI taip pat daug dėmesio skyrė „šventumui“ – ne tik kaip individualiai dorybei, bet ir kaip bendruomenės misijai. Bažnyčia, kaip šventumo ir Dievo artumo atspindys, turi tapti šviesos šaltiniu šiuolaikiniame pasaulyje. Maldoje prašoma, kad Bažnyčia galėtų „šviesti pasauliui“ ir liktų „tiesos liudytoja“. Ši ištrauka atspindi Benedikto įsitikinimą, kad, nepaisant laikmečio sunkumų, Bažnyčia turi išlikti ištikima savo esmei – skelbti Evangeliją ir gyventi pagal Dievo valią.

Šioje maldoje taip pat prašoma Šventosios Dvasios vadovavimo, ypač Bažnyčios vadovams, kunigams ir tikintiesiems. Popiežius Benediktas XVI nuolat kvietė tikinčiuosius būti Šventosios Dvasios vadovaujamiems ir drąsiai vykdyti Dievo valią. Šventosios Dvasios vaidmuo Bažnyčioje buvo Benedikto teologijos centre, nes jis manė, kad tik per Dievo Dvasią Bažnyčia gali išlaikyti savo šventumą ir ištikimybę Kristui.

Vienas iš popiežiaus Benedikto XVI darbų, susijusių su Bažnyčios dvasiniu atsinaujinimu, buvo enciklika „Deus Caritas Est“ („Dievas yra meilė“). Joje pabrėžiama, kad Bažnyčios tarnystė pasauliui turi būti pagrįsta Dievo meile, o ši meilė yra pagrindinis tikėjimo išraiškos šaltinis. Šioje maldoje minimas prašymas, kad Dievo meilė padėtų tikintiesiems jų darbuose ir tarnystėje, tiesiogiai atspindi šį enciklikos mokymą.

Popiežius Benediktas XVI buvo žinomas dėl savo intelektualaus požiūrio į teologiją ir gilios meilės Bažnyčiai. Ši malda yra ne tik prašymas Dievo apsaugos ir vedimo, bet ir raginimas visiems Bažnyčios nariams nuolat siekti šventumo, ištikimybės ir meilės vienybei.