Piligrimų malda

Viešpatie Jėzau Kristau, tu buvai piligrimas mūsų žemėje. Tu lydėjai savo mokinius ir padėjai jiems suprasti gyvenimo prasmę. Lydėk ir mane mano piligrimystės kelyje. Padaryk mane jautriu (-ia) savo artumui, kad kiekviename žingsnyje galėčiau tave atrasti ir suprasti. Tegul tavo meilė lydi mane per sunkumus, abejones ir pavojus.

Viešpatie, duok man jėgų ne tik keliauti, bet ir nuolat ieškoti tavo tiesos, nuolat žengti tavo šviesoje ir augti tikėjime. Padėk man būti atviram (-ai) bendravimui su kitais piligrimais, dalintis meile ir džiaugsmu. Leisk man pasiekti savo kelionės tikslą – ne tik fiziškai, bet ir dvasiškai.

Te tavo šventoji Dvasia veda mane per gyvenimo piligrimystę iki tos dienos, kai galėsiu su tavimi ilsėtis amžinajame džiaugsme.


Piligrimo malda turi gilią dvasinę prasmę, kurios esmė – tikėjimas, dvasinė kelionė, santykis su Dievu ir su kitais žmonėmis. Jos žodžiai atspindi tiek fizinę, tiek dvasinę kelionę. Štai jos svarbiausios dalys ir jų reikšmė:

Pirma dalis: „Viešpatie Jėzau Kristau, tu buvai piligrimas mūsų žemėje. Tu lydėjai savo mokinius ir padėjai jiems suprasti gyvenimo prasmę.“

  • Šioje maldos dalyje kreipiamasi į Jėzų kaip dangiškąjį vadovą ir mokytoją, kuris buvo ir pats piligrimas Žemėje. Tai priminimas, kad Jėzus Kristus pats patyrė piligrimystę – jis keliavo su savo mokiniais, mokė juos ir vedė gyvenimo tiesos link.
  • Tai taip pat apeliuoja į mokymosi ir ieškojimo kelionę, kai per gyvenimą ieškome savo dvasinio kelio. Šis kreipinys nurodo, kad Jėzus yra kelionės vadovas ir dvasinio apmąstymo įkvėpėjas.

Antra dalis: „Padaryk mane jautriu (-ia) savo artumui, kad kiekviename žingsnyje galėčiau tave atrasti ir suprasti.“

  • Čia malda kviečia būti jautriam Dievo artumui ir ieškoti Jo ženklų kasdieninėje piligrimystėje. Kiekvienas žingsnis yra proga atrasti Dievą – tiek išorėje, per žmones ir įvykius, tiek viduje, savo širdyje.

Trečia dalis: „Tegul tavo meilė lydi mane per sunkumus, abejones ir pavojus.“

  • Piligrimystė nėra lengva kelionė. Šioje eilutėje prašoma Dievo pagalbos sunkiomis akimirkomis – kai iškyla abejonių, sunkumų ar pavojų. Tai gali simbolizuoti ne tik fizinius piligrimo išbandymus kelyje, bet ir dvasines kovas, vidines abejones dėl tikėjimo, gyvenimo prasmės ar santykio su Dievu.

Ketvirta dalis: „Viešpatie, duok man jėgų ne tik keliauti, bet ir nuolat ieškoti tavo tiesos, nuolat žengti tavo šviesoje ir augti tikėjime.“

  • Čia akcentuojamas ne tik fizinis kelionės aspektas, bet ir dvasinis kelias. Tikroji piligrimystė yra ne vien išorinė kelionė, bet ir nuolatinis ieškojimas Dievo tiesos, gyvenimo prasmės ir augimas tikėjime. Tai raginimas nuolat siekti dvasinio tobulumo.

Penkta dalis: „Padėk man būti atviram (-ai) bendravimui su kitais piligrimais, dalintis meile ir džiaugsmu.“

  • Piligrimystė dažnai būna bendruomeninė patirtis. Ši maldos dalis kviečia dalintis kelionės džiaugsmu su kitais piligrimais, kurti brolišką bendravimą, palaikyti vienas kitą ir dalintis Dievo meile. Tai skatina būti atviru kitiems, susitikti su įvairiais žmonėmis kelyje ir dalytis dvasiniu patyrimu.

Šešta dalis: „Leisk man pasiekti savo kelionės tikslą – ne tik fiziškai, bet ir dvasiškai.“

  • Piligrimystės tikslas nėra vien fizinė vieta, kur keliaujama. Dvasinis tikslas yra svarbesnis – tai gilesnis ryšys su Dievu, sielos ramybė, dvasinis apsivalymas. Tai kvietimas suvokti, kad kelionė yra tiek vidinė, tiek išorinė.

Septinta dalis: „Te tavo šventoji Dvasia veda mane per gyvenimo piligrimystę iki tos dienos, kai galėsiu su tavimi ilsėtis amžinajame džiaugsme.“

  • Čia matome nuorodą į viso gyvenimo piligrimystę. Gyvenimas dažnai laikomas ilga kelione link Dievo, o galutinis tikslas – amžinas džiaugsmas ir poilsis su Juo danguje. Tai kvietimas Šventajai Dvasiai vesti piligrimą per visas gyvenimo sunkumus iki to galutinio susitikimo su Dievu.

Citatos iš Šventojo Rašto:

„Aš esu kelias, tiesa ir gyvenimas. Niekas nenueina pas Tėvą kitaip, kaip tik per mane.“ (Jono 14:6)

  • Ši citata iš Evangelijos pagal Joną puikiai atspindi piligrimystės prasmę. Jėzus apibūdina save kaip kelią – kiekviena piligrimystė yra ieškojimas Jo, o tik per Jėzų galima pasiekti amžiną gyvenimą.

„Jie ėjo nuo miesto prie miesto šaukdami: ‘Grįžkite pas Viešpatį, savo Dievą!’“ (Zacharijo 1:3)

  • Ši citata kviečia piligrimus grįžti pas Viešpatį, ieškoti Jo atleidimo ir meilės. Tai kvietimas į dvasinį atsinaujinimą ir atgailą.

„Palaiminti romieji, nes jie paveldės žemę.“ (Mato 5:5)

  • Šioje „Kalno pamokslo“ citatoje kalbama apie dvasinę piligrimystę – romumas ir nuolankumas yra kelias į Dievo Karalystę.

Piligrimo malda naudojama įvairiose piligriminėse kelionėse, tokiose kaip kelionė į Šv. Jokūbo katedrą Santjago de Komposteloje ar į kitus šventus katalikų piligrimų objektus, pavyzdžiui, Lurdą ar Fatimą. Ji taip pat tinka kiekvienam, kuris ieško dvasinio stiprumo gyvenimo kelionėje, nes dvasinė piligrimystė gali vykti ir be fizinės kelionės – tai kelionė per tikėjimą, tikslus ir vidinį atsinaujinimą.