Kapo palaiminimas

Kapo palaiminimas yra krikščioniška malda, kuri atliekama lankant kapą arba laidojant mirusįjį. Tai malda, kuria meldžiama Dievo ramybės ir amžinojo gyvenimo mirusiajam, o taip pat prašoma Dievo palaimos ir ramybės tiems, kurie lieka gyvi. Palaiminimas taip pat gali būti atliekamas kasmet, per mirusiųjų minėjimo šventes, pvz., Vėlines, kai lankomi artimųjų kapai.

„Viešpatie Dieve, mes meldžiame Tavo malonės ir ramybės šiam žmogui, kuris ilsisi šioje vietoje. Tegul Tavo amžinoji šviesa apšviečia jo (jos) sielą, ir tegul jis (ji) ilsisi ramybėje Tavo šventoje karalystėje. Atleisk jam (jai) visas nuodėmes ir suteik džiaugsmą amžinojo gyvenimo Tavo akivaizdoje. Palaimink šią vietą, kad ji būtų ramybės ir tylos vieta, kurioje artimieji gali rasti paguodą ir viltį. Tegul Tavo šventoji Dvasia būna šalia ir suteikia visiems ramybę, kurie čia atvyksta melstis. Per mūsų Viešpatį Jėzų Kristų, kuris nugalėjo mirtį ir pažadėjo amžinąjį gyvenimą. Amen.“

Kapo palaiminimas yra ne tik malda už mirusįjį, bet ir paguoda gyviesiems. Šia malda meldžiama, kad Dievas priimtų mirusiojo sielą į amžinąjį gyvenimą ir suteiktų jam (jai) amžiną ramybę. Tai taip pat priminimas gyviesiems apie prisikėlimo viltį ir amžinąją gyvenimo dovaną, pažadėtą tikintiesiems. Palaiminimo metu kapo vieta yra pašventinama, ir prašoma, kad Dievas teiktų ramybę tiems, kurie atvyksta aplankyti ir melstis už mirusiuosius.