Marijos Magnifikat palaiminimas

Marijos Magnifikat palaiminimas remiasi „Magnifikat“ – Švč. Mergelės Marijos giesme, kuri yra viena iš labiausiai žinomų ir branginamų maldų katalikų tradicijoje. „Magnifikat“ giedama kaip džiaugsmo ir padėkos Dievui išraiška už Jo didingus darbus. Marija giedojo „Magnifikat“, kai apsilankė pas savo giminaitę Elzbietą, ir ši giesmė randama Evangelijoje pagal Luką (1:46–55). Tai yra viena iš pagrindinių maldų, giedamų ir recituojamų per Liturgijos valandas, ypač vakarinėje maldoje.

„Magnifikat“ dažnai vadinamas ir Marijos šlovės himnu. Jis išreiškia Marijos nuolankumą bei dėkingumą Dievui už Jo malonę ir gailestingumą, ne tik jai pačiai, bet ir visai žmonijai. Marijos Magnifikat palaiminimas paprastai naudojamas šventiniuose renginiuose, taip pat asmeniniuose pamaldumuose, kai prašoma Marijos užtarimo ir Dievo malonės.

„Mano siela šlovina Viešpatį,
mano dvasia džiaugiasi Dievu, savo Gelbėtoju,
nes Jis pažvelgė į nuolankią savo tarnaitę.
Štai nuo dabar palaiminta mane vadins visos kartos,
nes didžių dalykų padarė man Viešpats, ir šventas yra Jo vardas!
Jo gailestingumas tęsiasi per kartas tiems, kurie Jo bijo.
Jis parodė savo rankos galybę, išsklaidė išdidžiuosius jų širdžių sumanymuose.
Jis numetė galiūnus nuo sostų ir išaukštino mažuosius.
Alkstančius apdovanojo gėrybėmis, o turtingus paleido tuščiomis.
Jis ištiesė pagalbos ranką savo tarnui Izraeliui,
prisimindamas savo gailestingumą,
kaip buvo pažadėjęs mūsų protėviams – Abraomui ir jo palikuonims per amžius.“

(Lk 1:46-55)

Marijos Magnifikat yra dėkingumo ir šlovės giesmė, kurioje Marija skelbia Dievo didybę ir Jo gailestingumą. Palaiminimo per „Magnifikat“ metu prašoma Dievo malonės ir apsaugos, taip pat Marijos užtarimo, kad ji padėtų tikintiesiems augti tikėjime ir ištikimybėje Dievo valiai. Šis palaiminimas dažnai naudojamas šventųjų ir Marijos iškilmėse, norint sustiprinti dvasinį ryšį su Dievu per Marijos nuolankumo ir ištikimybės pavyzdį.

Per šį palaiminimą tikintieji kviečiami sekti Marijos pavyzdžiu – priimti Dievo valią su nuolankumu ir džiaugsmu, patikėti save Jo rankoms ir šlovinti Jį už viską, ką Jis padarė žmonijos gerovei.