Popiežiaus Urbi et Orbi palaiminimas

Popiežiaus „Urbi et Orbi“ palaiminimas yra ypatingas popiežiaus sakomas palaiminimas, kuris reiškia „Miestui ir pasauliui“ (lot. Urbi et Orbi). Jis skiriamas Romos miestui ir visai pasaulio katalikų bendruomenei. Šis palaiminimas suteikiamas per svarbiausias katalikų šventes, tokias kaip Velykos ir Kalėdos, taip pat kai išrenkamas naujas popiežius. Tai yra ypatinga ceremonija, kuria siekiama suteikti tikintiesiems Dievo malonę ir nuodėmių atleidimą.

Per šį palaiminimą popiežius meldžiasi už pasaulio taiką, už žmonių gerovę, taip pat už kenčiančius ir vargstančius žmones. Svarbi „Urbi et Orbi“ palaiminimo dalis yra tai, kad visi tikintieji, kurie yra geros valios ir klausosi šio palaiminimo per radiją, televiziją ar internetą, gali gauti visišką atlaidą, laikydamiesi įprastų atgailos sąlygų.

Popiežiaus „Urbi et Orbi“ palaiminimo tekstas:

Šventasis Viešpatie, Visagalio Dievo palaimintas esi tu, kurs gyvename ir veikiame šiame pasaulyje. Mes prašome tavo malonės ir atleidimo savo nuodėmėms, kaip tu atleidai mūsų pirmtakams, ir tegul tavo ramybė ir meilė užlieja mūsų širdis ir protus. Išgirsk mus, Viešpatie, ir palaimink visus žmones, ypatingai tuos, kurie šiuo metu kenčia vargą, ligą ar vienišumą. Tegul tavo meilė ir atleidimas pasklistų visame pasaulyje.

Urbi et Orbi palaiminimo formulė (skaitoma popiežiaus):

Tegu šventasis apaštalas Petras, kurio galia ir autoritetas esu, savo užtarimu mus laimina.
Tegu šventasis apaštalas Paulius, kurio mokymą skelbiame, savo užtarimu mus laimina.
Tegu visi šventieji Dievo užtarimu mus laimina.
Ir tave, visagalį Dievą, Tėvą, Sūnų ir Šventąją Dvasią, kviečiu palaiminti ir apsaugoti jus. Amen.

Po to popiežius suteikia tikintiesiems atlaidus. Visi, kurie klausosi šio palaiminimo, turėdami tinkamą dvasinę būklę, gali gauti pilnus atlaidus, tai reiškia visišką nuodėmių atleidimą.

„Urbi et Orbi“ palaiminimas yra ypatingas tuo, kad jį suteikia pats popiežius, kaip Kristaus vietininkas žemėje. Popiežius meldžiasi už žmonių gerovę, pasaulio taiką ir nuodėmių atleidimą. Tikintieji gauna galimybę gauti visiškus atlaidus ir dvasinį išlaisvinimą, jei laikosi atitinkamų atgailos sąlygų, tokių kaip nuoširdi nuodėmių išpažintis ir malda už Šventojo Tėvo intencijas.