Mangala Sutta

Mangala Sutta yra vienas iš žymiausių budistinių tekstų, rastas Sutta Nipata rinkinyje ir priklausantis Khuddaka Nikaya, kuris yra „Mažosios rinkinys“ Pali kanone. Ši sutta yra Budos mokymas apie tikrąją palaimą (mangala), ir joje išdėstyti svarbiausi principai, vedantys į gyvenimo harmoniją, dvasinę laimę ir vidinę ramybę. Manoma, kad Mangala Sutta buvo sakoma atsakant į klausimą apie tai, kas yra tikrasis palaiminimas.

Mangala Suttoje aprašomi 38 palaiminimai, kurie apima įvairius žmogaus gyvenimo aspektus – nuo kasdienės praktikos iki dvasinio tobulėjimo. Šie palaiminimai nurodo, kokie veiksmai ir nuostatos atneša tikrąją laimę ir dvasinį augimą. Tai praktikos, kurios padeda išvengti kančios ir įgyti ramybę bei išmintį.

Štai keli pagrindiniai palaiminimai, kurie minimi Mangala Suttoje:

  • Tinkama aplinka, gyvenimas teisingoje visuomenėje.
  • Draugavimas su išmintingais ir geros širdies žmonėmis.
  • Mokymasis, žinių siekimas.
  • Atjauta, pagarba, nesmurtinis elgesys.
  • Moralinio gyvenimo puoselėjimas.
  • Sielos apsivalymas nuo pykčio, neapykantos ir geismo.
  • Atsidavimas dvasiniam tobulėjimui, meditacija.

Visos šios praktikos vedančios prie tikrosios ramybės ir nušvitimo.

Mangala Sutta pradžioje minimas klausimas, užduotas Budai apie tai, kas yra tikrasis palaiminimas. Buda atsako, kad tikras palaiminimas nėra materiali sėkmė ar turtingumas, bet dvasinės vertybės, kurios sukuria tvirtą, dorą ir pilnavertį gyvenimą. Buda aiškiai nurodo, kad tikrasis palaiminimas pasiekiamas per gyvenimą, grindžiamą išmintimi, gailestingumu ir meditacine praktika.

Mangala Sutta – tai budistinis mokymas apie 38 palaiminimus, kurie apibrėžia gyvenimo dvasinį tobulėjimą ir vidinę ramybę. Tekste išdėstytos nuostatos, kaip tinkamai gyventi ir pasiekti dvasinę laimę, išvengiant kančios. Šis tekstas yra praktinis vadovas, kaip siekti dvasinio augimo per išmintingą elgesį, atjautą ir meditaciją.

Mangala Sutta pateikia 38 palaiminimus, kuriuos Buda išvardija kaip tikro dvasinio tobulėjimo kelius. Palaiminimų tekstas Pali kalba yra pateikiamas kaip dialogas, kurio metu Buda atsako į klausimą apie didžiausią palaimą (mangalą). Štai palaiminimų tekstas vertime į lietuvių kalbą:

Mangala Sutta (Palaiminimai):

  1. Negyventi su kvailiais, būti su išmintingais, gerbti tuos, kurie yra verti pagarbos – tai yra didžiausias palaiminimas.
  2. Gyventi tinkamoje vietoje, būti praeityje padariusiu gerų darbų, turėti teisingus siekius – tai yra didžiausias palaiminimas.
  3. Turėti gerą išsilavinimą, gebėti atlikti darbą, būti gerai apmokytam moralei ir kalbėti gražiai – tai yra didžiausias palaiminimas.
  4. Palaikyti tėvus, mylėti šeimą, atlikti dorybingus darbus – tai yra didžiausias palaiminimas.
  5. Dosnumas, teisingas gyvenimas, pagalba giminaičiams, atlikti darbai be priekaištų – tai yra didžiausias palaiminimas.
  6. Vengti blogų darbų, susilaikyti nuo alkoholio ir narkotikų, visada būti budriam – tai yra didžiausias palaiminimas.
  7. Gerbti tuos, kurie yra dori, elgtis nuolankiai, būti patenkintam ir dėkingam – tai yra didžiausias palaiminimas.
  8. Klausytis Dharmos, diskutuoti apie ją, praktikuoti Dharmą – tai yra didžiausias palaiminimas.
  9. Būti kantriam, paslaugiam, sutikti išminčius – tai yra didžiausias palaiminimas.
  10. Diskutuoti apie Dharmą, praktikuoti Askezę, pasiekti Paliudijimą (vidinį nušvitimą) – tai yra didžiausias palaiminimas.
  11. Dorybinga ir moralinė elgsena, teisingas mąstymas, atsidavimas tiesai – tai yra didžiausias palaiminimas.
  12. Valdyti savo protą, neprisirišti prie išorinių dalykų, suprasti kančios kilmę ir priežastį – tai yra didžiausias palaiminimas.
  13. Gyventi taikiai ir ramiai, turėti aiškų ir laisvą protą – tai yra didžiausias palaiminimas.

Palaiminimai apima visus gyvenimo aspektus – pradedant nuo kasdienės moralės iki dvasinio tobulėjimo. Jie moko, kaip siekti laimės ne per materialinius dalykus, o per išmintingą gyvenimą, moralinę elgseną, teisingus santykius su kitais žmonėmis, bei gilų dvasinį suvokimą.