Bismillah palaiminimas

Bismillah yra vienas iš dažniausiai vartojamų palaiminimų islamo tikėjime. Tai reiškia “Vardan Dievo” ir simbolizuoja žmogaus tikėjimo jėgą bei pasitikėjimą Dievu, siekiant gauti palaimą ir apsaugą. Kiekvienas musulmonas, sakydamas Bismillah, tiki, kad Dievas lydės jį bet kokiame gyvenimo kelyje. Toks palaiminimas vartojamas kasdieninėse situacijose, pradedant nuo maldos iki maisto valgymo ar bet kokio naujo darbo pradžios.

Islamo tradicija moko, kad Dievo vardas turi būti prisimintas prieš pradedant bet kokį darbą. Pranašas Mahometas pats buvo gyvas pavyzdys, kaip dažnai vartoti Bismillah kasdieninėse situacijose. Žmonės tiki, kad veiksmas, pradedamas su Bismillah, bus sėkmingas ir vedamas Dievo gailestingumo. Nors musulmonai išpažįsta šį palaiminimą įvairiomis situacijomis, pagrindinė jo esmė – malda už Dievo vadovavimą ir apsaugą.

Korane Bismillah minimas 113 surų pradžioje, kurių kiekviena prasideda žodžiais “Bismillah ar-Rahman ar-Rahim”, tai yra “Vardan Dievo, Gailestingojo, Maloningojo”. Gailestingumas ir maloningumas išreiškia Dievo atleidimą, kurio tikintysis gali tikėtis. Musulmonai tiki, kad šie du bruožai atskleidžia Dievo švelnumą ir atlaidumą visiems tikintiesiems.

Kai kurie būdai, kaip musulmonai vartoja Bismillah:

  • Prieš valgymą, siekiant Dievo palaimos maistui ir kūnui.
  • Prieš kelionę, prašant apsaugos ir sėkmės.
  • Prieš pradedant mokslus ar darbus, prašant įžvalgos ir vadovavimo.
  • Pradedant maldas, užtikrinant Dievo artumą.

Ibn Abbas, vienas iš pranašo Mahometo bendražygių, yra mokęs, kad viskas turėtų prasidėti su Bismillah, nes be Dievo vardu atlikto veiksmo jis gali neturėti palaimos. Hadituose taip pat yra teigiama, kad pranašas Mahometas rekomendavo savo pasekėjams visada prisiminti Dievą prieš bet kokį darbą. Sakoma, kad kiekvienas svarbus veiksmas, kuris neprasideda Bismillah, yra laikomas nepilnu.

Korano Surah An-Naml (27:30) pasakoja apie karalienę Sabah, kuriai buvo nusiųstas laiškas nuo pranašo Saliamono, pradedamas Bismillah ar-Rahman ar-Rahim. Tai rodo, kad Bismillah buvo naudojamas ne tik kasdienėse situacijose, bet ir kaip simbolis diplomatinėje ir politinėje veikloje. Toks vartojimas rodo Dievo vardu pagrįstą pagarbą ir ryžtą.

Bismillah taip pat naudojamas islamiškoje maldoje, pradedant Salah (privalomą maldą). Kiekvienas judesys ar recitacija pradedamas Dievo vardu, įtvirtinant ryšį tarp Dievo ir tikinčiojo. Tai padeda musulmonams prisiminti, kad kiekvienas veiksmas turi būti atliktas su Dievo vedimu ir nuolankumu.

Bismillah yra bendras visoms musulmonų bendruomenėms, nepriklausomai nuo jų tautybės, kalbos ar kultūros. Tai vienas iš pagrindinių islamo tikėjimo elementų, sujungiantis tikinčiuosius Dievo vardu. Sakydami Bismillah, musulmonai tiki, kad jų veiksmai bus vadovaujami ir apsaugoti Dievo, kuris yra maloningas ir gailestingas.

Bismillah ar-Rahman ar-Rahim reiškia “Vardan Dievo, Gailestingojo, Maloningojo”. Jį sako musulmonai prieš bet kokį veiksmą, siekdami Dievo vadovavimo ir apsaugos.