Birkat HaMazon

Birkat HaMazon yra tradicinė žydų malda (palaiminimas) po valgio, kuria dėkojama Dievui už suteiktą maistą ir gausą. Malda skaitoma po to, kai suvalgomas maistas, kurio dalis buvo duona. Tai viena iš pagrindinių maldų judaizme, nes ji tiesiogiai susijusi su Dievo dosnumu ir rūpesčiu, kad žmonės turi, ką valgyti.

Malda prasideda žodžiais:
„Palaimintas tu, Viešpatie, mūsų Dieve, pasaulio Valdove, kuris maitini visą pasaulį savo malone, gerumu, dosnumu ir gailestingumu. Jis duoda duonos kiekvienam gyvam kūriniui, nes Jo malonė amžina. Dėl Jo didžios gerumo niekada nesame stokoję ir nenustosime stokoti maisto amžiams, Jo didžio vardo dėka, nes Jis maitina ir aprūpina viską.“

Šie žodžiai yra pirmoji dalis Birkat HaMazon, kuri vadinama „Birkat Hazan“ – dėkojimas už maistą. Kiekvieną kartą, kai valgoma duona, ši malda yra sakoma, nes tai tiesioginis dėkojimas Dievui už aprūpinimą maistu, kuris yra laikomas Dievo dovana žmonėms.

Birkat HaMazon apima keturias pagrindines dalis:
► Dėkojimas už maistą
► Dėkojimas už Izraelio žemę
► Prašymas atstatyti Jeruzalės šventyklą
► Dėkojimas už viską, ką Dievas suteikė

Antroji dalis vadinama „Birkat Haaretz“, kuria dėkojama už Izraelio žemę:
„Mes dėkojame tau, Viešpatie, mūsų Dieve, už nuostabią, dosnią ir platų paveldą, kurį tu suteikei mūsų protėviams, už tai, kad išvedei mus iš Egipto ir davėte mums Tavo įstatymą bei amžiną maistą.“

Trečioji dalis – „Birkat Yerushalayim“, kurioje prašoma Jeruzalės atstatymo:
„Gailestingasis Dieve, mūsų Tėve, paguosk mus dėl Siono miesto ir atstatyk Jeruzalę, šventąjį miestą, greitai ir mūsų laikais.“

Paskutinė dalis vadinama „Hatov Vehametiv“, kurioje dėkojama už visa, kas duota. Šiuo palaiminimu ne tik dėkojama už maistą, bet ir už visas Dievo teikiamas malones.

Birkat HaMazon yra išreikštas dėkingumas Dievui už materialius dalykus, kurių žmonės gauna kasdieniniame gyvenime. Tai glaudus ryšys tarp žmonių ir Dievo, nes valgymas – ne tik fizinė, bet ir dvasinė patirtis. Malda taip pat primena Dievo pažadus, siejamus su Izraeliu ir Jo tautos globojimu.

Birkat HaMazon sakomas kasdien, kai suvalgomas bent vienas duonos gabalėlis. Jis gali būti skaitomas tiek individualiai, tiek bendruomenės susibūrimo metu. Tradiciškai vyrai skaito šią maldą garsiai per Šabo ir šventinių dienų valgymus, tačiau ji taip pat gali būti skaitoma ir kasdien po valgio.

Šventajame Rašte, Pakartoto Įstatymo knygoje (8:10), Dievas įsako: „Kai pavalgysite ir būsite pasisotinę, tada dėkosite Viešpačiui, savo Dievui, už gerą žemę, kurią Jis jums davė.“ Ši citata pabrėžia dėkingumo svarbą po valgio ir Dievo rūpestį dėl savo tautos gerovės.

Birkat HaMazon yra daugiau nei tik ritualas. Tai gilus dvasinis veiksmas, kuris primena žmonėms, kad viskas, ką jie turi, yra Dievo dovana.