Septyni prašymai

Tai yra viena iš svarbiausių krikščionių maldų, kurios žodžiai kyla iš paties Jėzaus mokymo Jo mokiniams (Evangelija pagal Matą 6:9–13 ir Evangelija pagal Luką 11:2–4). Malda atspindi tikinčiųjų pasitikėjimą Dievu ir nuolankumą prieš Jo valią.

Tėve mūsų, kuris esi danguje,
teesie šventas tavo vardas,
teateinie tavo karalystė,
teesie tavo valia, kaip danguje, taip ir žemėje.
Kasdienės mūsų duonos duok mums šiandien,
ir atleisk mums mūsų kaltes, kaip ir mes atleidžiame savo kaltininkams.
Ir nevesk mūsų į pagundą, (ankstesnis vertimo variantas: Ir neleisk mūsų gundyti)
bet gelbėk mus nuo pikto. Amen.

Septyni prašymai, kurie yra “Tėve mūsų” maldoje, atspindi krikščionišką tikėjimą ir žmogaus santykį su Dievu. Ši malda susideda iš septynių pagrindinių prašymų, kurie skiriasi savo orientacija: pirmieji trys yra nukreipti į Dievą ir Jo garbę, o likusieji keturi susiję su mūsų kasdieniais poreikiais.

  1. Teesie šventas tavo vardas – šis prašymas skirtas tam, kad Dievo vardas būtų gerbiamas ir šlovinamas visame pasaulyje. Jis pabrėžia Dievo šventumą ir Jo vietą mūsų gyvenime.
  2. Teateinie tavo karalystė – prašymas, kad Dievo valdymas ir karalystė ateitų į mūsų gyvenimus. Tai viltis, kad Dievas valdytų ne tik Danguje, bet ir žemėje, o žmonės laikytųsi Jo valios.
  3. Teesie tavo valia, kaip danguje, taip ir žemėje – kviečiame Dievą, kad Jo valia būtų vykdoma visur, tiek dvasiniame pasaulyje, tiek kasdieniame gyvenime. Tai atspindi norą, kad Dievo valia nulemtų mūsų sprendimus ir veiksmus.

Šie trys pirmieji prašymai orientuoti į Dievo šlovinimą ir Jo valios vykdymą. Likusieji keturi pereina į mūsų kasdienius poreikius:

  1. Kasdienės duonos duok mums šiandien – tai prašymas dėl mūsų kasdienių fizinių ir dvasinių poreikių. Duona simbolizuoja ne tik maistą, bet ir visus išteklius, kurie reikalingi gyvenimui.
  2. Atleisk mums mūsų kaltes, kaip ir mes atleidžiame savo kaltininkams – prašome Dievo atleidimo už mūsų nuodėmes, su sąlyga, kad patys būsime atlaidūs kitiems. Tai skatina mus atleisti ir susitaikyti su kitais.
  3. Nevesk mūsų į pagundą – tai prašymas, kad Dievas padėtų mums išvengti nuodėmės ir atsilaikyti prieš blogio jėgas. Tai noras, kad būtume apsaugoti nuo dvasinių išbandymų.
  4. Bet gelbėk mus nuo pikto – prašome Dievo apsaugos nuo blogio, nuo visko, kas gali mums pakenkti, tiek fiziniu, tiek dvasiniu lygmeniu.

Prašymai atskleidžia, kaip krikščionys tikėjime kreipiasi į Dievą dėl savo dvasinių ir kasdienių poreikių, tuo pačiu pripažindami Dievo suverenitetą ir šventumą.