Pavarana šventė

Pavarana yra svarbi budistinė šventė, kuri pažymi trijų mėnesių trukmės lietaus sezono meditacinio laikotarpio, vadinamo „Vassa“, pabaigą. Vassa yra intensyvaus dvasinio susikaupimo ir meditacijos laikotarpis budistų vienuoliams, per kurį jie atsiskiria nuo išorinio pasaulio ir sutelkia dėmesį į vidinį tobulėjimą, dvasines praktikas ir mokymų gilinimą. Pavarana šventė vyksta per pilnatį septintąjį mėnulio mėnesį, kuris paprastai sutampa su spalio mėnesiu pagal Grigaliaus kalendorių.

Pavarana dieną vienuoliai susirenka vienuolyne ir atlieka svarbią ceremoniją, kurios metu jie kviečia vieni kitus išreikšti pastebėjimus apie jų elgesį ir praktiką per Vassa laikotarpį. Ši ceremonija yra labai svarbi, nes ji padeda vienuoliams tobulėti dvasiniame kelyje, dalytis patarimais ir kritiką priimti kaip būdą toliau augti dvasiškai. „Pavarana“ pažodžiui reiškia „kvietimą“, o šios ceremonijos metu kiekvienas vienuolis kviečia kitus pastebėti ir nurodyti jo trūkumus ar klaidas, kad galėtų jas ištaisyti ir tobulėti.

Skirtingai nuo daugelio kitų budistinių švenčių, Pavarana daugiausia dėmesio skiria vienuoliams ir jų dvasiniam tobulėjimui, tačiau pasauliečiai taip pat dalyvauja šventėje per įvairius ritualus. Jie dažnai lankosi šventyklose, aukoja maistą ir kitus būtinus daiktus vienuoliams kaip būdą padėkoti už jų dvasinę tarnystę per Vassa. Pasauliečiai tiki, kad jų geri darbai per Pavarana šventę padeda sukaupti gerą karmą ir stiprinti dvasinį ryšį su dharma.

Pavarana taip pat žymi pasirengimą Kathina šventei, kuri vyksta netrukus po jos. Po Pavarana šventės vienuoliai pradeda ruoštis atnaujintam savo vaidmeniui bendruomenėje, kur jie ne tik gilina savo meditacinę praktiką, bet ir aktyviau dalyvauja mokyme bei vadovavime tikintiesiems. Šventė simbolizuoja ne tik meditacinio laikotarpio pabaigą, bet ir naują pradžią dvasiniame kelyje tiek vienuoliams, tiek pasauliečiams.

Šventės ritualai ir papročiai gali skirtis priklausomai nuo regiono, tačiau bendras Pavarana tikslas yra išreikšti atsidavimą dharmai, parodyti tarpusavio pagarbą ir siekti tolesnio dvasinio tobulėjimo, pasinaudojant įgytomis žiniomis per Vassa laikotarpį.