Šv. Jono Pauliaus II diena

Šv. Jonas Paulius II diena, švenčiama spalio 22 d., pagerbia vieną iškiliausių ir mylimiausių XX amžiaus popiežių – Joną Paulių II. Jo pontifikatas buvo vienas ilgiausių Katalikų Bažnyčios istorijoje, trukęs nuo 1978 iki 2005 metų. Jonas Paulius II buvo žinomas dėl savo asmeninio šventumo, intelektualinio gilumo, meilės žmonėms ir ypatingo ryšio su jaunimu. Jo beatifikacija ir kanonizacija buvo įvykdyta labai greitai po jo mirties, o jis tapo šventuoju dėl savo išskirtinio indėlio į Bažnyčią ir pasaulį.

Karolis Voityla (vėliau tapęs Jonu Pauliumi II) gimė 1920 m. Lenkijoje ir jaunystėje patyrė didžiulių gyvenimo iššūkių, įskaitant Antrąjį pasaulinį karą ir nacistinės Vokietijos okupaciją, taip pat sovietų valdžią savo tėvynėje. Studijavęs teologiją, Karolis buvo įšventintas kunigu ir netrukus tapo iškiliu filosofu bei teologu. Jis buvo paskirtas Krokuvos arkivyskupu, o 1967 m. tapo kardinolu.

1978 m. spalio 16 d. Karolis Voityla buvo išrinktas popiežiumi, tapdamas pirmuoju popiežiumi ne iš Italijos po daugiau nei 450 metų. Jonas Paulius II buvo garsus dėl savo misijų pasaulyje, kuriose lankė daugybę šalių, nešdamas taikos, tikėjimo ir meilės žinią. Jis aktyviai kovojo už žmogaus teises, ypač keldamas klausimus apie socialinį teisingumą, žmogaus orumą ir šeimos svarbą. Jo moralinė ir dvasinė įtaka padėjo sugriauti komunistinį režimą Rytų Europoje, ypač jo tėvynėje Lenkijoje, kur jis tapo tautos laisvės simboliu.

Jonas Paulius II taip pat žinomas dėl savo gilių dvasinių raštų, kuriuose pabrėžiama žmogaus orumas, šeimos ir gyvenimo šventumas bei meilės svarba. Vienas iš reikšmingiausių jo pontifikato įvykių buvo 1994 metais paskelbta enciklika Evangelium Vitae, kurioje pabrėžiama gyvenimo šventumo ir pagarbos kiekvienam žmogui vertybė.

Šv. Jonas Paulius II ypatingą dėmesį skyrė jaunimui, inicijavęs Pasaulio Jaunimo dienas, kurios kas kelerius metus suvienydavo jaunus žmones iš viso pasaulio. Jis skatino jaunimą būti drąsiais tikėjimo liudytojais ir gyventi pagal krikščioniškas vertybes. Jo gili meilė ir įkvėpimas jaunimui padėjo suburti naują kartą, pasirengusią sekti Kristaus keliu.

Jonas Paulius II taip pat buvo ypatingai atsidavęs Dievo Gailestingumo žiniai, kurią jis skatino visame pasaulyje. Jis paskelbė Gailestingumo sekmadienį, norėdamas pabrėžti Dievo meilę ir atleidimą kiekvienam žmogui. Šventasis popiežius taip pat turėjo stiprų ryšį su Marija ir atsidavė jai per savo popiežišką šūkį „Totus Tuus“ (liet. „Visas tavo“).

Jo pontifikatas buvo pažymėtas ne tik dvasinėmis pergalėmis, bet ir fiziniais išbandymais. 1981 m. Jonas Paulius II buvo sužeistas per pasikėsinimą į jo gyvybę, tačiau jis išgyveno ir netrukus atleido savo užpuolikui. Šis atleidimo aktas tapo stipriu krikščioniško gailestingumo ir tikėjimo liudijimu.

Biblijoje vienas iš posakių, kuris atspindi Šv. Jono Pauliaus II misiją ir jo raginimą krikščionims nebijoti sekti Kristumi, yra šis:

Jono evangelija 14:1
„Tegul neišsigąsta jūsų širdys! Tikite Dievą – tikėkite ir mane.“

Šv. Jonas Paulius II visada ragino nebijoti tikėjimo iššūkių ir drąsiai skelbti Evangelijos tiesas. Jo garsūs žodžiai „Nebijokite!“ tapo kvietimu visiems krikščionims atsiverti Kristaus meilei ir būti Jo liudytojais pasaulyje.

Šventė yra ne tik proga melstis už šventojo popiežiaus užtarimą, bet ir prisiminti jo pavyzdį – drąsos, tikėjimo, meilės ir atsidavimo Dievo valiai. Tai diena, kai tikintieji kviečiami apmąstyti savo gyvenimą, kaip jie gali sekti Kristaus keliu ir gyventi pagal Evangelijos vertybes, kaip to mokė Jonas Paulius II.