Šv. arkangelo Mykolo šventė (Mykolinės)

Mykolinės, arba Šv. arkangelo Mykolo šventė, yra švenčiamos rugsėjo 29 dieną ir skirtos pagerbti vieną iš svarbiausių angelų – arkangelą Mykolą. Šv. Mykolas yra laikomas dangaus kariuomenės vadu, kuris vadovavo angelų kovai prieš šėtoną ir jo pasekėjus. Mykolas yra simbolis teisingumo, gėrio pergalės prieš blogį, drąsos ir apsaugos. Kartu su Mykolu rugsėjo 29 dieną dažnai minimi ir kiti arkangelai – Gabrielius ir Rapolas.

Šv. Mykolas yra vienas iš nedaugelio angelų, kurių vardas yra aiškiai paminėtas Biblijoje. Jo vardas hebrajų kalba reiškia „Kas yra kaip Dievas?“, o tai rodo jo svarbią poziciją ir ypatingą ryšį su Dievu. Biblijoje Mykolas pirmiausia pasirodo kaip dangiškasis gynėjas, vadovaujantis Dievo kariuomenei kovoje su šėtonu ir blogio jėgomis. Jis laikomas svarbia dvasine figūra tiek krikščioniškoje, tiek judaizmo ir islamo tradicijose.

Vienas iš pagrindinių Šv. Mykolo pasirodymų yra Apreiškimo knygoje, kur jis vadovauja angelų kariuomenei, kovojančiai prieš šėtono jėgas. Apreiškimo knyga 12:7-9 pasakoja, kaip Mykolas ir jo angelai nugalėjo drakoną (šėtoną) ir išvarė jį iš dangaus. Šis įvykis simbolizuoja galutinę Dievo pergalę prieš blogį, o Mykolas yra šios kovos vadovas, kuris gina Dievo planą ir tikinčiuosius nuo blogio jėgų.

Mykolas taip pat pasirodo Senojo Testamento Danieliaus knygoje, kur jis yra apibūdinamas kaip Izraelio tautos gynėjas. Jis yra dangiškasis gynėjas, kuris ateina gelbėti Dievo žmonių ir apsaugoti juos nuo priešų. Dėl šių savybių Mykolas dažnai vaizduojamas kaip galingas angelas su kalaviju arba ietimi, perveriantis šėtoną, vaizduojamą kaip drakoną arba gyvatę.

Šv. Mykolo šventė visoje krikščionių tradicijoje yra laikoma svarbia, nes Mykolas simbolizuoja ne tik Dievo galybę, bet ir jo rūpestį bei apsaugą žmonijai. Krikščionys Mykolui meldžiasi prašydami apsaugos nuo blogio, dvasinių ir fizinių pavojų. Jis taip pat yra laikomas globėju tų, kurie saugo visuomenę – policininkų, karių, gydytojų ir ugniagesių, todėl daugelis profesijų į jį kreipiasi kaip į savo globėją ir gynėją.

Šv. Mykolas yra gerbiamas visame pasaulyje, ypač Europoje, kur daugelyje šalių yra bažnyčių, miestų ir parapijų, pavadintų jo garbei. Viduramžiais Mykolinės buvo svarbi bažnytinė ir žemės ūkio šventė, kai tikintieji dėkodavo Dievui už derlių ir meldė arkangelo Mykolo apsaugos per ateinančius metus. Šventės metu dažnai vykdavo šventinės procesijos, žmonės rinkdavosi į bažnyčias švęsti ir melstis už apsaugą.

Lietuvoje Mykolinės taip pat buvo svarbi šventė, susijusi su derliaus nuėmimu ir dėkojimu už gautas dovanas. Kaip ir kitose Europos šalyse, ši diena simbolizavo gamtos ciklo pabaigą, kai buvo dėkojama už praėjusius metus ir prašoma apsaugos ateičiai. Be religinės reikšmės, Mykolinės buvo ir bendruomenės susibūrimo šventė, kai žmonės dalindavosi vaišėmis, džiaugėsi pasiekimais ir dėkojo Dievui už gausias malones.

Šv. Mykolo dieną bažnyčiose meldžiamasi už apsaugą nuo blogio ir gundymų, taip pat už tuos, kurie savo kasdienėje veikloje susiduria su pavojais. Mykolas tampa dvasiniu gynėju, į kurį tikintieji gali kreiptis, ieškodami paguodos ir stiprybės.

Biblinės citatos, susijusios su Šv. Mykolu:

Apreiškimo knyga 12:7-9
„Ir kilo danguje kova: Mykolas ir jo angelai kovojo su drakonu. Drakonas ir jo angelai priešinosi, bet neatsilaikė, ir jiems nebeliko vietos danguje. Didysis drakonas – senoji gyvatė, vadinama velniu ir šėtonu, kuris suvedžioja visą pasaulį, buvo numestas žemėn, ir kartu su juo buvo išmesti jo angelai.“

Danieliaus knyga 12:1
„Tuo metu atsistos didysis kunigaikštis Mykolas, kuris gina tavo tautos vaikus. Tai bus metas didžiausio vargo, kokio nėra buvę nuo tautų atsiradimo iki to meto. Bet tuo metu tavo tauta bus išgelbėta, kiekvienas, kuris įrašytas knygoje.“

Citatos pabrėžia Mykolo, kaip Dievo gynėjo, vaidmenį ir jo kovą su blogio jėgomis. Tai primena, kad Mykolas ne tik gina danguje, bet ir rūpinasi tikinčiųjų apsauga nuo blogio žemėje.

Šv. Mykolo diena yra kvietimas tikintiesiems būti drąsiems, kaip ir Mykolas, ginti savo tikėjimą ir nebijoti blogio. Tai taip pat proga prisiminti, kad, nepaisant išbandymų ir kovų, Dievas visada yra šalia ir siunčia savo angelus, kad mus gintų ir vadovautų gyvenimo keliu.