Kas yra Islamo valstybė ISIS?

Islamo valstybė, dar žinoma kaip ISIS (angl. Islamic State of Iraq and Syria), yra teroristinė organizacija, kilusi iš radikalios islamo ideologijos. Ji susiformavo iš „Al-Qaeda“ atšakos Irake ir vėliau išsiplėtė į Siriją, kur savo veiklos viršūnėje valdė didelę dalį teritorijos. Organizacija oficialiai susikūrė 2014 metais, kai jos lyderis Abu Bakr al-Baghdadi paskelbė „kalifatą“ – islamo valdymo formą, kurioje politinė valdžia remiasi islamo teisės (šariato) principais. Kalifatas yra laikomas religine ir politine valstybe, kurioje valdovas – kalifas – yra laikomas tiesioginiu pranašo Mahometo įpėdiniu.

ISIS tvirtina, kad siekia atkurti islamo valstybę, kuri egzistavo ankstyvuoju islamo laikotarpiu, vadinamą „auksiniu islamo amžiumi“, kai islamo imperija apėmė dideles teritorijas Artimuosiuose Rytuose, Šiaurės Afrikoje ir Viduržemio jūros regione. Organizacija teigia, kad šariatas turi būti griežtai taikomas ir jų tikslas yra plėsti islamo valdymą pasaulyje. Jie ragina pasaulio musulmonus prisijungti prie šios kovos už „tikrąjį islamą“ ir sugriauti Vakarų ir kitų „netikėlių“ įtaką musulmonų gyvenimui. Dėl to ISIS ideologija dažnai susiejama su radikaliais salafizmo ir wahabizmo interpretacijomis, kurios remiasi griežtu šariato įstatymų taikymu ir atmeta bet kokią modernizaciją ar inovaciją islame.

ISIS naudojo religinę retoriką ir religinius simbolius, siekdama pateisinti savo žiaurumus, įskaitant civilių žudymus, vergovę, masines egzekucijas ir savižudžių išpuolius. Organizacija taip pat vykdė teroristinius išpuolius už savo kontroliuojamos teritorijos ribų, taikydamasi į Vakarų šalis ir kitas pasaulio vietas. Jie naudoja socialinius tinklus ir propagandą, siekdami pritraukti šalininkų iš viso pasaulio, ypač jauniems musulmonams, kurie jaučiasi marginalizuoti ar radikalizuoti.

Religinis aspektas yra esminis ISIS tapatybės elementas, nes jie teigia esantys pranašo Mahometo ideologijos tęsėjai ir naudoja islamo tekstus kaip pateisinimą savo veiksmams. ISIS naratyve džihadas (šventasis karas) užima centrinę vietą, ir jie tiki, kad ginkluota kova prieš nemusulmonus ir net „išdavikus“ musulmonus yra religinė pareiga. Tačiau svarbu paminėti, kad dauguma pasaulio musulmonų griežtai nepritaria ISIS ideologijai ir veiksmais, pabrėždami, kad jų požiūris iškraipo tikrąją islamo prasmę ir vertybes.

ISIS yra radikali islamistinė teroristinė organizacija, kuri naudoja islamo religijos retoriką, siekdama pateisinti savo tikslus ir veiksmus. Jie siekia sukurti pasaulinį kalifatą, kuriame islamo įstatymai būtų griežtai taikomi, tačiau jų smurtas ir žiaurumas iškreipia tradicinius islamo mokymus. ISIS veiksmai ir ideologija yra plačiai smerkiami ne tik tarptautinėje bendruomenėje, bet ir musulmonų pasaulyje, nes jų žiaurumai ir ekstremizmas prieštarauja taikioms ir nuosaikioms islamo vertybėms.