Kas yra klerikalinis išnaudojimas?

Klerikalinis išnaudojimas yra terminas, apibūdinantis atvejus, kai dvasininkai ar kiti Bažnyčios atstovai piktnaudžiauja savo galia, statusu ar autoritetu siekdami asmeninės naudos, dažniausiai moraliniu, emociniu, fiziniu ar seksualiniu būdu. Tai gali apimti įvairias prievartos formas, tokias kaip seksualinis išnaudojimas, psichologinė prievarta, manipuliavimas ar net fizinė prievarta. Dažnai šios formos išnaudojimo aukos yra vaikai, paaugliai ar pažeidžiami suaugusieji, kurie dėl savo tikėjimo ar pagarbos dvasininkams pasitiki jais.

Klerikalinis išnaudojimas dažniausiai susijęs su dvasininkų piktnaudžiavimu savo padėtimi Bažnyčioje, siekiant kontroliuoti ar išnaudoti kitus, pažeidžiant moralines ir teisines normas. Tai gali vykti įvairiomis formomis:

  1. Seksualinis išnaudojimas: Kai dvasininkai seksualiai išnaudoja vaikus, jaunimą ar pažeidžiamus suaugusiuosius, piktnaudžiaudami savo pozicija ir pasitikėjimu, kurį jiems suteikia Bažnyčios autoritetas.
  2. Psichologinis išnaudojimas: Kai dvasininkai manipuliuoja žmonėmis, kontroliuoja juos arba sukelia jiems emocinį skausmą, naudodamiesi savo dvasiniu autoritetu.
  3. Moralinė prievarta: Kai dvasininkai priverčia žmones laikytis tam tikrų elgesio normų, grasindami religiniu pasmerkimu arba Dievo bausme.

Klerikalinis išnaudojimas tapo ypač diskutuojama tema šiuolaikinėje visuomenėje dėl daugelio atskleistų atvejų, kai dvasininkai buvo kaltinami seksualiniais nusikaltimais prieš vaikus ar pažeidžiamus asmenis, o Bažnyčios institucijos ilgą laiką stengėsi slėpti šiuos nusikaltimus arba jų tinkamai nebaudė.

Klerikalinis išnaudojimas sukelia didžiulę žalą ne tik aukoms, bet ir Bažnyčios reputacijai bei jos misijai. Dėl šių nusikaltimų daugelis žmonių praranda pasitikėjimą dvasininkija ir religija apskritai. Aukos patiria ilgalaikę psichologinę traumą, o kai kuriais atvejais tai sukelia didelę žalą jų tikėjimui ir santykiams su bendruomene.

Šiuolaikinės Bažnyčios, ypač Katalikų Bažnyčia, yra priverstos spręsti šią problemą, nes daugybė klerikalinio išnaudojimo atvejų iškilo į viešumą. Įvairios institucijos pradėjo programas, skirtas užkirsti kelią tokiai prievartai, įskaitant griežtesnius dvasininkų atrankos procesus, priežiūros mechanizmus ir aukų paramos programas.

Yra nemažai žinomų konkrečių pavyzdžių, kai dvasininkai arba kiti Bažnyčios nariai įvykdė seksualinio išnaudojimo nusikaltimus. Štai keli garsūs atvejai, kurie baigėsi teisiniais tyrimais ir nuosprendžiais:

1. John Geoghan – Bostono skandalas

  • John Geoghan, buvęs katalikų kunigas, buvo vienas iš pagrindinių kunigų, susijusių su Bostono arkivyskupijos skandalu JAV.
  • Geoghan išnaudojimo atvejai tęsėsi nuo 1960-ųjų iki 1990-ųjų.
  • 2002 m. jis buvo nuteistas už vaikų seksualinį išnaudojimą. Tuo metu tapo vieša, kad jis buvo apkaltintas mažiausiai 130 berniukų seksualiniu išnaudojimu, tačiau vietos Bažnyčios vadovybė ne kartą jį perkėlė iš vienos parapijos į kitą, vietoje to, kad būtų nubaustas. Jis buvo nuteistas kalėti ir 2003 m. nužudytas kalėjime. Šis atvejis paskatino žurnalistų grupės „The Boston Globe“ tyrimą, kuris atskleidė plataus masto sisteminį kunigų piktnaudžiavimą ir Bažnyčios institucijų bandymus nuslėpti šiuos nusikaltimus. Dėl to kilo pasaulinis skandalas ir Bažnyčios krizė.

2. Marcial Maciel – Legionierių Kristaus įkūrėjas

  • Marcial Maciel, įkūręs katalikų ordino „Legionierių Kristus“, buvo apkaltintas seksualiniu išnaudojimu, įskaitant vaikų ir jaunų seminaristų prievartavimą.
  • Jo nusikaltimai buvo vykdomi dešimtmečius, pradedant nuo 1940-ųjų iki 1990-ųjų, tačiau jie ilgai nebuvo viešinami.
  • Nepaisant to, kad buvo daugybė įspėjimų ir kaltinimų, Macielas ilgą laiką buvo galinga figūra Bažnyčioje. Tik 2006 m., kai buvo pradėti tyrimai Vatikane, popiežius Benediktas XVI nubaudė Macielą ir privertė jį atsistatydinti. Po jo mirties 2008 m. tapo aišku, kad Maciel turėjo slaptų vaikų, kurie taip pat buvo seksualiai išnaudoti. Šis skandalas sugriovė Legionierių ordino reputaciją ir sukėlė didelį šoką Bažnyčiai, nes Macielas ilgą laiką buvo laikomas viena iš galingiausių Katalikų Bažnyčios figūrų.

3. Kardinolas George Pell – Australija

  • George Pell, buvęs aukščiausio rango Australijos katalikų kardinolas ir Vatikano iždininkas, buvo apkaltintas vaikų seksualiniu išnaudojimu.
  • Kaltinimai siekia 1990-uosius, kai Pell buvo vyskupas Viktorijos valstijoje.
  • 2018 m. Pell buvo nuteistas už dviejų berniukų seksualinį išnaudojimą, tačiau po apeliacijos 2020 m. jis buvo išteisintas dėl įrodymų trūkumo. Jo byla suskaldė visuomenę – kai kurie teigė, kad kaltinimai yra neteisingi, o kiti pabrėžė, kad tai dar vienas pavyzdys, kai galingi Bažnyčios hierarchai išvengia teisingumo. Nors Pell buvo išteisintas, jo reputacija ir Bažnyčios įvaizdis Australijoje buvo smarkiai sugadinti, o šis skandalas sukėlė platesnį tyrimą dėl seksualinio išnaudojimo atvejų Australijos Katalikų Bažnyčioje.

4. Kardinolas Theodore McCarrick – JAV

  • Kardinolas Theodore McCarrick, buvęs aukštas JAV katalikų dvasininkas ir Vašingtono arkivyskupas, buvo apkaltintas daugybe seksualinio išnaudojimo atvejų, kurie apėmė tiek suaugusius seminaristus, tiek nepilnamečius.
  • Nusikaltimai siekia 1970–1990 metus, tačiau į viešumą iškilo tik 2018 m.
  • 2019 m. McCarrick buvo pašalintas iš kunigystės, kai tyrimai parodė, kad jis daugelį metų seksualiai išnaudojo jaunuolius. McCarricko byla sukėlė didžiulį skandalą, nes tai buvo vienas iš aukščiausių Bažnyčios hierarchų, kuris buvo pripažintas kaltu dėl tokio pobūdžio nusikaltimų. Buvo atskleista, kad Bažnyčios vadovybė žinojo apie jo netinkamą elgesį, bet ilgą laiką nepaisė įspėjimų. Šis atvejis paskatino popiežių Pranciškų dar labiau akcentuoti Bažnyčios atsakomybę dėl seksualinio išnaudojimo skandalų ir įvesti griežtesnes prevencijos priemones.

5. Airijos vaikų globos namai

  • Daugybė Airijos katalikų vienuolių ir kunigų buvo apkaltinti prievarta ir išnaudojimu vaikų globos įstaigose, kurias administravo Bažnyčia.
  • Nusikaltimai vyko nuo XX a. pradžios iki maždaug 1990-ųjų, kai daugybė globos namų buvo uždaryti.
  • Ryan Report ir kiti tyrimai 2000-ųjų pradžioje atskleidė, kad tūkstančiai vaikų patyrė tiek fizinę, tiek seksualinę prievartą. Šis skandalas smarkiai sugadino Bažnyčios reputaciją Airijoje ir sukėlė visuomenės pasipiktinimą, o vyriausybė pradėjo atsiriboti nuo Bažnyčios įtakos švietimui ir socialinėms paslaugoms. Bažnyčia ir valstybė buvo priverstos mokėti milijonines kompensacijas aukoms.

Šie atvejai yra tik keli iš daugelio, kurie atskleidė ne tik individualius nusikaltimus, bet ir sisteminį Bažnyčios institucijų neveiklumą. Tačiau šie įvykiai privertė bažnyčią kovoti su klerikaliniu išnaudojimu.