Kas yra parusija?

Parusija yra graikų kalbos terminas „παρουσία“, kuris reiškia „atėjimas“, „atvykimas“ arba „buvimas“. Krikščioniškoje teologijoje parusija apibūdina Jėzaus Kristaus antrąjį atėjimą, kai jis sugrįš į žemę pasaulio pabaigoje, kad įvykdytų paskutinįjį teismą ir atstatytų Dievo karalystę.

Parusijos idėja yra glaudžiai susijusi su krikščioniškąja eschatologija, kuri tiria paskutinius dalykus, tokius kaip pasaulio pabaiga, teismas, mirusiųjų prisikėlimas ir amžinasis gyvenimas. Krikščionys tiki, kad Jėzus Kristus jau buvo atėjęs į pasaulį per savo pirmąjį atėjimą, gimdamas kaip žmogus, miręs ir prisikėlęs. Antrasis Jo atėjimas – parusija – bus galutinis įvykis, kuris užbaigs pasaulio istoriją.

Biblinės nuorodos:
Parusija dažnai minėta Naujajame Testamente, ypač Pauliaus laiškuose ir Apreiškimo Jonui knygoje. Štai keletas svarbių biblinių nuorodų į parusiją:

  • 1 Tesalonikiečiams 4:16-17: „Nes pats Viešpats, nuskambėjus vado balsui ir Dievo trimitui, nužengs iš dangaus, ir pirmiausia prisikels mirusieji Kristuje. Paskui mes, likusieji gyvi, būsime kartu su jais pagauti debesyse į orą pasitikti Viešpaties, ir taip visada būsime su Viešpačiu.“
  • Mato 24:30: „Tada danguje pasirodys Žmogaus Sūnaus ženklas. Ir tuomet visos žemės gentys raudos ir regės Žmogaus Sūnų ateinantį dangaus debesyse su didžia galybe ir šlove.“

Šie tekstai aiškiai nurodo, kad parusija bus triumfuojantis Jėzaus sugrįžimas, lydimas dangaus ženklų ir žmonių prisikėlimo.

Teologinė reikšmė:
Parusija simbolizuoja galutinį pasaulio ir žmonijos likimą. Krikščionybėje šis įvykis suvokiamas kaip tikėjimo viltis, nes Jėzaus sugrįžimas atneš teisingumą, visišką išganymą ir amžiną gyvenimą tikintiesiems. Antrasis atėjimas taip pat bus paskutinis teismas, kai Jėzus teis visus žmones pagal jų darbus.

Parusijos laikas: Naujajame Testamente nurodoma, kad niekas nežino tikslaus parusijos laiko (Mato 24:36: „O tos dienos ir valandos nežino niekas, net dangaus angelai, netgi Sūnus, tik vienas Tėvas“). Todėl tikintieji yra kviečiami būti pasiruošę Jėzaus sugrįžimui bet kuriuo metu.

Parusija yra labai svarbi krikščionių tikėjimo dalis, nes ji atspindi tiek žmonijos išganymo pažadą, tiek teisingumo vykdymą pasaulyje.