Sveikatos malda

Viešpatie, Tu esi mūsų gydytojas ir globėjas. Prašau, suteik man sveikatą – tiek kūno, tiek dvasios. Padėk man įveikti ligas, sunkumus ir skausmus, kurie mane slegia. Apšviesk gydytojų ir slaugytojų protus, kad jie galėtų padėti man pasveikti.

Viešpatie, pripildyk mano širdį stiprybės ir vilties. Suteik man kantrybės kęsti sunkius išbandymus ir pasitikėjimo, kad visa mano gyvenimo eiga yra Tavo rankose. Prašau Tavo gailestingumo ir malonės, kad galėčiau atsigauti ir džiaugtis gyvenimu.

Jei Tavo valia yra kitokia, duok man jėgų priimti šiuos išbandymus kaip dalį Tavo plano, ir padėk man išlikti ištikimam Tavo meilėje. Aš pasitikiu Tavimi, Viešpatie, ir dėkoju už viską, ką jau padarei dėl manęs.

Tavo šventoji valia tebūna įvykdyta mano gyvenime. Amen.


Sveikatos maldos žodžiai išreiškia pasitikėjimą Dievo gydančia galia ir Jo globa visose gyvenimo situacijose, ypač fizinių ir dvasinių ligų metu. Maldos žodžiai suskirstyti į kelias prasmingas dalis:

„Viešpatie, Tu esi mūsų gydytojas ir globėjas. Prašau, suteik man sveikatą – tiek kūno, tiek dvasios.“
Tai pabrėžia, kad Dievas yra gydytojas ne tik fizinių, bet ir dvasinių ligų atžvilgiu. Prašoma, kad Dievas padėtų tiek kūnui, tiek sielai. Krikščioniškajame mokyme sveikata suprantama kaip visapusiškas žmogaus gerovės būvis, apimantis ir dvasinį gyvenimą. Citata iš Šventojo Rašto, kurią galima pritaikyti šiai daliai, yra:
„Viešpatie, tu gydei mane, tu išgelbėjai mane iš pražūties“ (Ps 30, 3).

„Padėk man įveikti ligas, sunkumus ir skausmus, kurie mane slegia. Apšviesk gydytojų ir slaugytojų protus, kad jie galėtų padėti man pasveikti.“
Ši maldos dalis pabrėžia, kad tikintysis kreipiasi į Dievą prašydamas pagalbos ne tik asmeniškai, bet ir gydytojams bei tiems, kurie padeda ligoniui. Tai pripažinimas, kad Dievas veikia per žmones ir duoda jiems išmintį. Šią mintį galima paremti šia Rašto citata:
„Mano sūnau, atiduok savo širdį Viešpačiui, tavo akis težvelgia į jo kelius“ (Pat 23, 26), skatinant tikėti, kad Dievas padeda žmonėms priimti teisingus sprendimus.

„Viešpatie, pripildyk mano širdį stiprybės ir vilties.“
Maldos autorius prašo ne tik fizinės sveikatos, bet ir dvasinės stiprybės bei vilties. Šios dorybės būtinos, kad žmogus galėtų ištverti skausmus ir išbandymus. Krikščionybėje viltis yra viena pagrindinių dvasinių vertybių, nes ji veda žmogų į pasitikėjimą Dievu net sunkiausiais momentais. Šią idėją atspindi apaštalo Pauliaus žodžiai:

„Mes nežlugsime. Nors išorinis mūsų žmogus nyksta, vidinis kasdien atsinaujina“ (2 Kor 4, 16).

„Suteik man kantrybės kęsti sunkius išbandymus ir pasitikėjimo, kad visa mano gyvenimo eiga yra Tavo rankose.“
Maldos prašymas pabrėžia kantrybę ir pasitikėjimą Dievu net ligų ar sunkumų metu. Tai kviečia žmogų priimti gyvenimo iššūkius kaip dalį Dievo plano, ir suprasti, kad Jis yra visko valdovas. Šią dalį paremti galima citata iš Psalmių:
„Viešpaties rankoje yra mūsų gyvenimas, mūsų laikai“ (Ps 31, 15).

„Jei Tavo valia yra kitokia, duok man jėgų priimti šiuos išbandymus kaip dalį Tavo plano, ir padėk man išlikti ištikimam Tavo meilėje.“
Ši dalis yra atsiduodavimas Dievo valiai. Tikintysis prašo priimti išbandymus ir ligas kaip dalį Dievo plano, prašydamas jėgų ištikimai laikytis tikėjimo, net jei sveikatos sugrįžimas nėra numatytas. Jėzaus malda Alyvų sode yra geras šio prašymo pavyzdys:
„Tėve, jei nori, atitrauk šią taurę nuo manęs! Tačiau tebūnie ne mano, bet tavo valia“ (Lk 22, 42).

„Aš pasitikiu Tavimi, Viešpatie, ir dėkoju už viską, ką jau padarei dėl manęs.“
Ši dalis parodo tikėjimą Dievo veikimu ir Jo malonėmis, net jei atsakymai į maldas dar nėra matomi. Dėkojimas už viską, kas jau buvo gauta, atspindi krikščionišką dėkingumo nuostatą. Paulius laiške tesalonikiečiams rašė:
„Dėkokite už visas aplinkybes, nes tokia Dievo valia jums Kristuje Jėzuje“ (1 Tes 5, 18).

Ši sveikatos malda išreiškia tikėjimą, viltį ir pasitikėjimą Dievu, nepriklausomai nuo situacijos. Tai yra troškimas, kad Dievas vestų per fizinius ir dvasinius sunkumus, o Jo valia įvyktų žmogaus gyvenime.