Ryto malda prieš pradedant dieną

Dieve, ačiū Tau už šią naują dieną, už visus jos džiaugsmus ir iššūkius. Prašau, kad Tu būtum su manimi kiekviename žingsnyje, vesk mane savo šviesoje ir meilėje. Padėk man šiandien vykdyti Tavo valią ir viską daryti Tavo garbei. Saugok mano šeimą ir visus artimuosius. Suteik man išminties ir jėgų įveikti šios dienos sunkumus ir pagundas. Tebūna Tavo valia šiandien ir visada. Amen.


Rytinė malda yra paprastas, bet giliai prasmingas tikinčiojo kreipimasis į Dievą, pradedant dieną. Kiekviena jos dalis atspindi pagrindinius krikščioniškojo tikėjimo aspektus – dėkingumą, pasitikėjimą Dievu, prašymą Jo pagalbos bei siekį gyventi pagal Dievo valią. Pažvelkime į kiekvienos šios maldos dalies prasmę:

„Dieve, ačiū Tau už šią naują dieną, už visus jos džiaugsmus ir iššūkius.“

Pirmoji dalis išreiškia dėkingumą Dievui už naują dieną. Tai priminimas, kad kiekviena diena yra dovana ir proga augti bei tobulėti. Dėkingumas apima ne tik džiaugsmingas akimirkas, bet ir iššūkius, nes krikščioniškajame tikėjime sunkumai suprantami kaip būdas dvasiškai augti ir stiprėti.

„Prašau, kad Tu būtum su manimi kiekviename žingsnyje, vesk mane savo šviesoje ir meilėje.“

Čia žmogus išreiškia troškimą, kad Dievas būtų nuolat šalia visą dieną. Prašoma, kad Dievas vestų per savo šviesą ir meilę – tai reiškia, kad tikintysis nori gyventi vedamas Dievo išminties ir meilės. Šviesa dažnai simbolizuoja Dievo tiesą ir aiškumą, o meilė – Jo artumą ir globą.

„Padėk man šiandien vykdyti Tavo valią ir viską daryti Tavo garbei.“

Ši maldos dalis išreiškia pasiryžimą gyventi pagal Dievo valią. Tikintysis prašo ne savo norų išsipildymo, o kad Dievas vestų jį link Jo plano įgyvendinimo. „Viską daryti Tavo garbei“ – tai troškimas, kad kiekvienas veiksmas, darbas ir sprendimas šią dieną būtų atlikti ne dėl asmeninės naudos ar pasididžiavimo, bet dėl Dievo garbės.

„Saugok mano šeimą ir visus artimuosius.“

Ši dalis išreiškia rūpestį ne tik už save, bet ir už artimuosius. Maldoje prašoma Dievo globos šeimai ir tiems, kurie yra brangūs širdžiai. Tai parodo bendruomenės jausmą ir atsakomybę už kitų gerovę.

„Suteik man išminties ir jėgų įveikti šios dienos sunkumus ir pagundas.“

Čia prašoma dviejų svarbių dvasinių dovanų – išminties ir jėgos. Išmintis reikalinga priimti teisingus sprendimus ir atpažinti tiesą, o jėga padeda įveikti ne tik fizinius, bet ir dvasinius iššūkius bei pagundas, kurios gali atitraukti nuo teisingo kelio. Tai kreipimasis į Dievą dėl vidinės stiprybės.

„Tebūna Tavo valia šiandien ir visada. Amen.“

Malda užbaigiama pasitikėjimu Dievo valia. Tai yra visiškas atsiduodavimas Dievo planui, pripažįstant, kad Jo valia yra aukščiau visko. Žodis „Amen“ reiškia sutikimą ir patvirtinimą – „tebūnie taip“.

Malda yra ryto kreipimasis, kurio pagrindinis tikslas – užmegzti ryšį su Dievu, prašant Jo vedimo ir globos naujoje dienoje. Kiekviena maldos dalis atspindi krikščionišką nuolankumą, pasitikėjimą ir troškimą gyventi pagal Dievo valią.