Marijos antifona

Sveika, Karaliene, motina gailestingoji, mūsų gyvenime, saldybe ir viltie, sveika! Mes, Adomo vaikai, tavęs šaukiamės iš tremties šios ašarų pakalnės. Todėl, mūsų užtarėja, pažvelk į mus savo gailestingomis akimis ir, pasibaigus tremčiai, parodyk mums Jėzų, tavo šventąjį sūnų, palaimintąjį tavo įsčių vaisių. O gailestingoji, o maloningoji, o saldžioji Mergele Marija. Amen.


Marijos antifona „Sveika, Karaliene“ (lot. Salve Regina) yra viena iš tradicinių maldų, skirtų pagerbti Švenčiausiąją Mergelę Mariją. Ši malda yra giliu pamaldumu persmelkta šauksmas į Mariją kaip Dievo Motiną ir užtarėją. Ji dažnai naudojama liturgijoje ir asmeninėse maldose, ypač kaip vakaro maldos dalis, paprastai po Completorium, užbaigiant dieną Dievo globai ir Marijos užtarimui.

Ši malda išreiškia tikinčiųjų troškimą kreiptis į Mariją, prašant jos užtarimo ir pagalbos gyvenimo sunkumuose. Ji taip pat pabrėžia žmonijos tremties būseną žemėje – „tremtis šios ašarų pakalnės“ simbolizuoja žemiškąjį gyvenimą, kuris yra kupinas išbandymų ir liūdesio, tačiau Marija vadinama „gailestingąja“, „maloningąja“ ir „saldžiąja“, nes ji yra ta, į kurią galima kreiptis prašant pagalbos, užtarimo ir dvasinės paramos.

Marija čia pristatoma kaip užtarėja, kuri savo gailestingomis akimis žvelgia į mus ir padeda rasti kelią pas Jėzų Kristų – savo sūnų. Pabaigos žodžiai „parodyk mums Jėzų, palaimintąjį tavo įsčių vaisių“ parodo tikrąjį šios maldos tikslą – Marija yra ne tik dvasinė globėja, bet ir ta, kuri mus veda prie Jėzaus, suteikdama tikintiesiems viltį pasiekti amžinąjį gyvenimą.

Ši malda yra ypatingai svarbi krikščionims, kurie siekia gilinti savo tikėjimą per Marijos užtarimą ir šventą meilę. Ji naudojama kaip dvasinė paguoda sunkumų metu, kai žmogus prašo Marijos globos, kad ši padėtų išlikti ištikimam tikėjimui ir gyvenimo kelyje.