Kas yra dievo pagarbos ir baimės dvasia?

Dievo pagarbos ir baimės Dvasia yra viena iš septynių Šventosios Dvasios dovanų, kuri padeda tikinčiajam giliau suvokti Dievo didybę, Jo šventumą ir meilę, tuo pačiu ugdant nuolankumą bei pagarbą. Ši dovana skatina ne baimę dėl bausmių ar Dievo rūstybės, bet nuoširdų troškimą išvengti nuodėmės, nes nuodėmė žeidžia Dievo meilę. Tai yra baimė ne prarasti dangiškąsias malones, bet baimė sužeisti šventą Dievo meilę dėl savo klaidingų veiksmų.

Šventasis Raštas moko apie šią dvasinę dovaną. Psalmių knygoje rašoma: „Pradžia išminties – VIEŠPATIES baimė, visi, kurie ją turi, yra labai protingi“ (Ps 111, 10). Šis „baimės“ terminas Biblijoje dažnai reiškia ne siaubą, bet gilų pagarbos jausmą ir Dievo pripažinimą kaip didingiausios būtybės. Tai pagarba, kuri atveda prie meilės ir norėjimo gyventi taip, kad mūsų gyvenimas atitiktų Jo valią.

Dievo pagarbos ir baimės Dvasia skatina tikintįjį vengti nuodėmės ne dėl baimės būti nubaustam, bet dėl meilės ir troškimo išlaikyti artimą ryšį su Dievu. Tai yra esminė skirtis tarp šios baimės ir pasaulietinio baimės suvokimo. Šventasis Augustinas teigė, kad „tikroji baimė nėra ta, kuri veda į neviltį, bet ta, kuri palaiko meilę ir ištikimybę Dievui“.

Ši dovana taip pat ugdo nuolankumą ir padeda suvokti savo mažumą Dievo akivaizdoje. Per ją žmogus supranta, kad visa, ką turi, yra Dievo dovana, ir kad svarbu priimti Jo valią su pagarbia širdimi. Tai dvasinė nuostata, kuri skatina siekti šventumo, gyvenant su gilia pagarba Dievui.

Be to, Dievo pagarbos ir baimės Dvasia padeda tikinčiajam išlaikyti dvasinę ištikimybę, net kai kyla pagundos ar pasaulietiniai sunkumai. Ji stiprina žmogaus pasiryžimą atsispirti nuodėmei, nes Dievas yra ne tik teisingas teisėjas, bet ir mylintis Tėvas, kuris trokšta, kad Jo vaikai būtų vieningi su Juo.

Šventasis Pranciškus Salezas rašė: „Nedera bijoti Dievo kaip griežto teisėjo, bet bijoti įžeisti Jį, nes Jis mus myli daugiau, nei mes galime įsivaizduoti.“ Tai iliustruoja, kaip Dievo pagarbos ir baimės Dvasia veda į gilesnį, brandesnį tikėjimo supratimą, kur baimė yra meilės ir pagarbos išraiška.