Quba Mosque mečetė

Quba mečetė (angl. Quba Mosque) yra Medinoje, Saudo Arabijoje. Ji yra ypatinga, nes tai pirmoji mečetė, pastatyta islamo pasaulyje, dar 622 metais, kai pranašas Mahometas persikėlė iš Mekos į Mediną per vadinamąją Hidžrą. Quba mečetė yra labai svarbi religinė vieta musulmonams, nes ji laikoma pirmąja islamo bendruomenės pastatyta šventove, kurioje vyko kolektyvinės maldos.

Mečetės architektūra per šimtmečius keitėsi. Nors originali struktūra buvo labai paprasta ir primityvi, dabartinis mečetės pastatas yra modernus, pastatytas pagal tradicinius islamiškos architektūros principus, išlaikant estetiškai elegantišką ir simetrišką formą. Mečetė turi keletą baltų kupolų ir keturis minaretus, kurie stovi aplink pagrindinį maldos pastatą. Fasadas yra smėlio spalvos, kuris dera su aplinkinės dykumos kraštovaizdžiu.

Istoriškai Quba mečetė buvo svarbi ne tik dėl savo ankstyvo pastatymo, bet ir dėl savo dvasinės reikšmės. Sakoma, kad pranašas Mahometas savo rankomis padėjo pirmuosius šios mečetės akmenis, ir todėl musulmonai labai vertina maldas, atliekamas šioje mečetėje. Hadisai (islamo tradicijos) nurodo, kad apsilankymas ir malda Quba mečetėje turi tokią pat vertę kaip ir umra – savanoriška piligrimystė į Meką.

Quba mečetė išsiskiria savo istorine svarba, nes tai pirmoji islamo maldos vieta. Tai viena svarbiausių vietų Medinoje, kurią piligrimai lanko per hadžą ar umrą.