Al-Aksos mečetė Al-Masjid al-Aqsa

Al-Aksos mečetė (Al-Masjid al-Aqsa) yra viena švenčiausių vietų islamo religijoje ir yra įsikūrusi Jeruzalėje, Palestinoje, ant Šventyklos kalno. Tai trečia pagal šventumą mečetė islamo pasaulyje, po Al-Haramo mečetės Mekoje ir Pranašo mečetės Medinoje. Al-Aksos mečetė yra neatsiejama nuo islamo istorijos ir tradicijų, o taip pat ir politinių bei religinių konfliktų, susijusių su Jeruzalės miestu.

Al-Aksos mečetė buvo pastatyta 705 metais Ummajadų kalifo al-Walido I valdymo laikotarpiu. Ji buvo statoma virš senovės šventos vietos, kur, pagal islamo tikėjimą, pranašas Mahometas patyrė naktinę kelionę (Isra) ir pakilimą į dangų (Mi’raj). Ši vieta laikoma ypač šventa, nes pagal islamo tradiciją, būtent iš čia Mahometas pakilo į dangų, kur jam buvo duotos nurodos dėl musulmonų maldos tvarkos.

Architektūriškai Al-Aksos mečetė yra vienas seniausių islamo šventovių pavyzdžių. Tai didinga mečetė su pilku švino kupolu, supančia didelę maldos salę, kurią palaiko eilės kolonų. Mečetės interjere gausu islamiškų dekoratyvinių elementų, tokių kaip kaligrafija ir geometriniai raštai, o vidinės sienos puoštos marmuru ir mozaikomis. Mečetė buvo daug kartų rekonstruota ir atnaujinta per daugybę amžių, ypač po žemės drebėjimų ir kitų įvykių, kurie ją sugadino.

Al-Aksos mečetė ir Šventyklos kalnas turi ne tik religinę, bet ir istorinę reikšmę. Ši vieta yra svarbi ne tik musulmonams, bet ir žydams bei krikščionims, nes, pagal Senojo Testamento tradicijas, čia stovėjo Saliamono šventykla, o vėliau ir Antroji Jeruzalės šventykla. Dėl šios priežasties Šventyklos kalnas yra religinis ir politinis konfliktų centras, ypač tarp Izraelio ir Palestinos.

Viena iš svarbiausių istorinių mečetės reikšmių – pranašo Mahometo naktinė kelionė. Pagal islamo tradiciją, Mahometas buvo perneštas iš Mekos į Jeruzalę ir iš čia pakilo į dangų. Šis įvykis aprašytas Korane ir yra viena iš priežasčių, kodėl Al-Aksa laikoma tokia šventa musulmonams. Taip pat mečetė buvo svarbus islamiškosios valdžios simbolis Jeruzalėje nuo pirmųjų kalifatų laikų.

Al-Aksos mečetė pasižymi savo dvasine svarba islamo tikėjimui, taip pat ir sudėtinga istorija, susijusia su Jeruzalės miesto valdymu ir religijų sąveika. Nors per šimtmečius ši vieta buvo okupuota ir ginčijama, Al-Aksa išlieka ne tik šventa vieta musulmonams, bet ir taikos bei religinių santykių simboliu, rodant daugybės kultūrų ir tikėjimų istoriją bei konfliktus.