Al-Haramo mečetė Al-Masjid al-Haram

Al-Haramo mečetė, dar vadinama Al-Masjid al-Haram, yra Mekoje, Saudo Arabijoje. Tai didžiausia ir svarbiausia mečetė visame pasaulyje islamo tikintiesiems, nes ji supa šventiausią islamo vietą – Kaba. Mečetė yra miesto centre ir kasmet pritraukia milijonus piligrimų, kurie atvyksta atlikti hadžo – musulmonų piligrimystės, kuri yra viena iš penkių islamo stulpų.

Al-Haramo mečetė buvo pradėta statyti dar VII amžiuje, kai pranašas Mahometas reformavo Kabą ir paskelbė ją centrine islamo šventove. Nuo to laiko mečetė buvo daug kartų plečiama ir rekonstruojama, ypač pastaraisiais dešimtmečiais, kad būtų galima priimti vis daugiau piligrimų. Dabartinė mečetė yra milžiniškas kompleksas, galintis talpinti daugiau nei 2 milijonus tikinčiųjų.

Mečetės architektūra yra didinga ir simboliška. Ji turi keletą aukštų minaretų, kurių kiekvienas siekia daugiau nei 90 metrų aukštį. Mečetė yra sudaryta iš daugelio skirtingų kiemų, kupolų ir kolonų, kurios atspindi tiek tradicinę islamišką architektūrą, tiek modernius konstrukcinius sprendimus. Pagrindinis mečetės elementas yra Kaba – kubo formos pastatas, kuriame, kaip tikima, yra juodasis akmuo, pasiųstas iš dangaus. Piligrimai vykdo apeigą, vadinamą Tawaf, apeidami aplink Kabą septynis kartus, kaip tai darė pranašas Mahometas.

Istoriškai Al-Haramo mečetė buvo liudininkė daugybės svarbių įvykių, susijusių su islamu ir jo plitimu. Čia pranašas Mahometas gavo pirmąsias apreiškimų žinias ir paskelbė Kabą svarbiausia islamo šventove. Mečetė taip pat buvo daug kartų plečiama įvairių islamo valdovų – nuo Abasidų iki Osmanų sultonų ir modernios Saudo Arabijos valdovų. 1979 metais mečetė tapo liudininke ir vieno iš dramatiškiausių įvykių, kai grupė ekstremistų užėmė šventovę, reikalaudami reformų Saudo Arabijoje. Šis incidentas baigėsi po dviejų savaičių kovų, kai Saudo Arabijos ir Prancūzijos specialiosios pajėgos atgavo mečetės kontrolę.

Al-Haramo mečetė pasižymi savo unikaliu dvasiniu ir istoriniu statusu – tai vieta, kurioje prasidėjo islamas, ir į kurią kasmet sugrįžta milijonai tikinčiųjų. Jos didingas dydis, šimtmečius besitęsianti plėtra ir nuolatinė svarba islamo religijai daro ją viena svarbiausių ir didžiausią dvasinį svorį turinčių vietų pasaulyje.