Šventojo Antano Paduviečio litanija

Viešpatie, pasigailėk mūsų. Kristau, pasigailėk mūsų. Viešpatie, pasigailėk mūsų. Kristau, išgirsk mus. Kristau, išklausyk mus.

Dieve, dangaus Tėve, Pasigailėk mūsų.

Dieve, Sūnau, pasaulio Atpirkėjau, Pasigailėk mūsų.

Dieve, Šventoji Dvasia, Pasigailėk mūsų.

Šventoji Trejybe, vienas Dieve, Pasigailėk mūsų.


Šventoji Marija, Melski už mus.

Šventasis Antanai, Melski už mus.

Šv. Antanai, globėjau tų, kurie ieško Dievo, Melski už mus.

Šv. Antanai, Dievo malonių šaukly, Melski už mus.

Šv. Antanai, meilės neturtui pavyzdy, Melski už mus.

Šv. Antanai, Šventojo Rašto mokytojau, Melski už mus.

Šv. Antanai, išmintingasis Dievo žodžio skelbėjau, Melski už mus.

Šv. Antanai, Evangelijos pamokslininke, Melski už mus.

Šv. Antanai, Bažnyčios mokytojau, Melski už mus.

Šv. Antanai, pamokslų uolumo pavyzdy, Melski už mus.

Šv. Antanai, nuolankumo pavyzdy, Melski už mus.

Šv. Antanai, nusidėjėlių priebėga, Melski už mus.

Šv. Antanai, kenčiančiųjų paguoda, Melski už mus.

Šv. Antanai, prarastų daiktų globėjau, Melski už mus.

Šv. Antanai, stebuklų darytojau, Melski už mus.

Šv. Antanai, širdžių gydytojau, Melski už mus.

Šv. Antanai, ligonių globėjau, Melski už mus.

Šv. Antanai, velnių baime, Melski už mus.

Šv. Antanai, galingasis užtarėjau, Melski už mus.

Šv. Antanai, paguodos ieškančiųjų globėjau, Melski už mus.


Dievo Avinėli, kuris naikini pasaulio nuodėmes, Atleisk mums, Viešpatie.

Dievo Avinėli, kuris naikini pasaulio nuodėmes, Išklausyk mus, Viešpatie.

Dievo Avinėli, kuris naikini pasaulio nuodėmes, Pasigailėk mūsų.


Viešpatie Jėzau Kristau, suteik mums malonę per šventojo Antano užtarimą rasti tai, ko esame praradę: tiek materialias gėrybes, tiek dvasinę ramybę. Per tą patį mūsų Viešpatį Jėzų Kristų, kuris gyvena ir viešpatauja per amžius. Amen.


Malda, kuria tikintieji kreipiasi į šv. Antaną, prašydami jo užtarimo ir pagalbos įvairiose gyvenimo situacijose. Šv. Antanas yra labai gerbiamas šventasis, žinomas kaip prarastų daiktų globėjas, galingas užtarėjas ir stebukladarys. Litanija yra skirta pabrėžti šv. Antano dorybes ir jo užtarimo galią, taip pat prašyti jo pagalbos dvasiniuose ir materialiuose poreikiuose.

Šv. Antano litanija yra skirta:

  • Ieškant prarastų daiktų – šv. Antanas yra garsus kaip prarastų ar pamestų daiktų globėjas. Tikintieji meldžiasi šia litanija prašydami padėti surasti ne tik prarastus daiktus, bet ir dvasinį ramumą ar tikėjimą, jei tai prarasta.
  • Tikinčiųjų užtarimui – šv. Antanas yra laikomas galingu užtarėju Dievo akivaizdoje, ypač kai žmonės susiduria su dideliais gyvenimo sunkumais, praradimais ar abejonėmis.
  • Pagalbos prašymams įvairiose situacijose – litanija taip pat skirta tiems, kurie patiria dvasinius ar materialius sunkumus, kenčia nuo ligų ar netekčių.

Litanija šv. Antanui nori pabrėžti jo šventumą, gailestingumą ir jo gebėjimą padėti tikintiesiems per savo užtarimą. Malda šlovina šv. Antano gyvenimą ir veiklą kaip nuolankaus, gailestingo ir dievobaimingo žmogaus, kuris per savo pamokslus, nuolankumą ir artumą Dievui tapo galingu užtarėju. Litanija taip pat išreiškia tikėjimą, kad per šv. Antano užtarimą galima gauti Dievo malones, išgydymą ar dvasinį stiprinimą.

Svarbiausi akcentai:

  • Šv. Antanas kaip nuolankumo, išminties ir pamokslavimo pavyzdys.
  • Jo gebėjimas padėti surasti prarastus daiktus ar vėl atrasti dvasinę ramybę.
  • Šv. Antanas kaip kenčiančiųjų ir nusivylusiųjų paguoda, stebuklų darytojas ir galingas užtarėjas.

Nėra konkretaus žinomo asmens, kuris būtų parašęs šią litaniją. Šv. Antano kultas išpopuliarėjo nuo jo mirties 1231 metais, o ypač po to, kai jis buvo kanonizuotas. Šv. Antanas Paduvietis tapo vienu iš labiausiai garbinamų šventųjų, o jo litanija ir kitos maldos jam buvo sukurtos remiantis šimtmečių tikinčiųjų pamaldumu ir stebuklingais jo užtarimo liudijimais. Katalikų Bažnyčia patvirtino jo litaniją kaip dalį oficialios maldos tradicijos.

Šv. Antano litanija yra naudojama įvairiose situacijose:

  1. Pamaldose ir liturgijoje – ji gali būti naudojama bendruomeninėse pamaldose, skirtose šv. Antanui, ypač per šv. Antano šventę birželio 13 dieną.
  2. Asmeninėse maldose – tikintieji dažnai kreipiasi į šv. Antaną, kai praranda daiktus arba susiduria su gyvenimo sunkumais ir ieško užtarimo bei pagalbos.
  3. Rekolekcijose ir susitelkimo akimirkose – litanija gali būti naudojama kaip būdas sustiprinti dvasinį ryšį su Dievu per šv. Antano užtarimą, ypač kai siekiama dvasinio atsinaujinimo.

Šv. Antano litanija padeda tikintiesiems stiprinti savo tikėjimą, pasitikėti šventųjų užtarimu ir jausti, kad jie nėra vieni gyvenimo sunkumuose, nes Dievo pagalba pasiekiama per šventųjų globą ir užtarimą.