Švenčiausiojo Jėzaus vardo litanija

Švč. Jėzaus vardo litanija yra malda, kuria šlovinamas Jėzaus vardas ir prašoma Jo pagalbos bei užtarimo. Ši litanija dažnai naudojama atgailos ir pamaldumo apeigose, siekiant apmąstyti Jėzaus vardą, kuris reiškia „Išgelbėtoją“. Štai šios litanijos tekstas:


Viešpatie, pasigailėk mūsų. Kristau, pasigailėk mūsų. Viešpatie, pasigailėk mūsų. Kristau, išgirsk mus. Kristau, išklausyk mus.

Dieve, dangaus Tėve, Pasigailėk mūsų.

Dieve, Sūnau, pasaulio Atpirkėjau, Pasigailėk mūsų.

Dieve, Šventoji Dvasia, Pasigailėk mūsų.

Šventoji Trejybe, vienas Dieve, Pasigailėk mūsų.


Jėzau, Amžinojo Tėvo Sūnau, Pasigailėk mūsų.

Jėzau, įsikūnijęs per Šventąją Dvasią, Pasigailėk mūsų.

Jėzau, Dievo Žodis, Pasigailėk mūsų.

Jėzau, Dievo Sūnau, Pasigailėk mūsų.

Jėzau, visatos Karaliau, Pasigailėk mūsų.

Jėzau, turtų nešėjau, Pasigailėk mūsų.

Jėzau, galingasis Dieve, Pasigailėk mūsų.

Jėzau, teisingumo šaltini, Pasigailėk mūsų.

Jėzau, meilės jėga, Pasigailėk mūsų.

Jėzau, kantrybės mokytojau, Pasigailėk mūsų.

Jėzau, nuolankumo paveiksle, Pasigailėk mūsų.

Jėzau, paklusnumo pavyzdy, Pasigailėk mūsų.

Jėzau, taikos ir ramybės kunigaikšti, Pasigailėk mūsų.

Jėzau, persekiojamų paguoda, Pasigailėk mūsų.

Jėzau, kenčiančiųjų viltie, Pasigailėk mūsų.

Jėzau, nuliūdusiųjų stiprybe, Pasigailėk mūsų.

Jėzau, vargstančiųjų globėjau, Pasigailėk mūsų.

Jėzau, nuodėmių atpirkėjau, Pasigailėk mūsų.

Jėzau, mirtimi nugalėjęs nuodėmę, Pasigailėk mūsų.

Jėzau, prisikėlimas ir gyvenimas, Pasigailėk mūsų.

Jėzau, pasaulio Išganytojau, Pasigailėk mūsų.

Jėzau, dangaus Viešpatie, Pasigailėk mūsų.

Jėzau, amžinojo gyvenimo Karaliau, Pasigailėk mūsų.

Jėzau, Dievo Avinėli, kuris naikini pasaulio nuodėmes, Pasigailėk mūsų.


Melskimės: Viešpatie Jėzau Kristau, Tu sakai: „Prašykite, ir bus jums duota; ieškokite, ir rasite; belskite, ir bus jums atidaryta“. Maldaujame Tave, suteik mums savo malonę, kad mes, šlovindami Tavo šventąjį vardą, būtume ištikimi Tavo pasekėjai ir amžinai gyventume su Tavimi. Tu gyveni ir viešpatauji per amžius. Amen.


Malda, skirta šlovinti Jėzaus vardą, pabrėžiant Jo dieviškumą, išganymo misiją ir meilę žmonėms. Jėzaus vardas krikščionybėje turi ypatingą reikšmę, nes „Jėzus“ hebrajų kalboje reiškia „Viešpats išgelbėja“. Litanija yra skirta atspindėti ir apmąstyti įvairius Jėzaus, kaip pasaulio Išganytojo, aspektus.

Litanija skirta šlovinti Jėzaus vardą, kuris simbolizuoja išgelbėjimą, atpirkimą ir dieviškąją meilę. Katalikų tradicijoje Jėzaus vardui priskiriama didelė galia ir šventumas, todėl litanija naudojama tikinčiųjų atsidavimui Jėzui išreikšti, prašant Jo malonės, apsaugos, atleidimo ir dvasinės stiprybės. Tai taip pat malda, per kurią tikintieji kviečiami apmąstyti Jėzaus gyvenimą, jo darbus ir Jo vaidmenį kaip Dievo Sūnaus, kuris atpirko žmoniją per savo kančią ir prisikėlimą.

Litanijos esmė yra šlovinti Jėzaus vardą ir Jo išganingąjį darbą, primenant įvairias Jo gyvenimo ir veikimo savybes: Jo kantrumą, gailestingumą, nuolankumą, dieviškąją meilę, atpirkimą ir teisingumą. Kiekvienas kreipinys išreiškia Jėzaus vaidmenį pasaulio išganyme, pabrėžiant Jo gailestingumą, meilę kenčiantiesiems ir nuodėmių atleidimą. Maldoje meldžiama apsaugos nuo blogio, nuodėmių, ir prašoma išlaikyti tikėjimą, ypač per sunkumus ir išbandymus.

Nėra žinoma tiksli šios litanijos autorius, tačiau ji remiasi senomis katalikų Bažnyčios tradicijomis. Litanija buvo naudojama ir išplėtota Bažnyčios liturgijoje ilgą laiką, įtvirtinant ją kaip būdą pagarbinti Jėzaus vardą. Daugelis Bažnyčios maldų, ypač litanijos, buvo suformuotos per daugelį šimtmečių, remiantis teologiniais apmąstymais ir religiniais poreikiais.

Oficialiai Švenčiausiojo Jėzaus vardo litanija buvo patvirtinta Bažnyčios autoritetų ir tapo dalimi jos maldos tradicijų.

Švenčiausiojo Jėzaus vardo litanija naudojama:

  1. Asmeninėse maldose – tikintieji gali melstis šią litaniją, kai ieško dvasinės paramos, apsaugos ar šlovina Jėzų.
  2. Liturginėse apeigose – ši litanija dažnai naudojama per iškilmingas Bažnyčios pamaldas, skirtas Jėzaus vardui, pavyzdžiui, per šv. Mišias, ypač skirtas pagerbti Jėzų, taip pat per Eucharistinį garbinimą.
  3. Sausio 3 d. – Katalikų Bažnyčia švenčia Šventojo Jėzaus Vardo šventę, ir šią dieną litanija dažnai būna ypatingos maldos dalis.
  4. Per dvasinius rekolekcijas ar atgailos laikus – litanija gali būti naudojama, siekiant gilesnio dvasinio susikaupimo.

Švenčiausiojo Jėzaus vardo litanija padeda tikintiesiems apmąstyti ir išgyventi dvasinę bendrystę su Jėzumi Kristumi, jo gyvenimu ir darbu pasaulyje. Ji primena, kad Jėzus yra ne tik istorinis asmuo, bet ir dieviškasis Išgelbėtojas, kurio vardas teikia tikėjimą, viltį ir paguodą visiems, kurie kreipiasi į Jį.