Visų šventųjų litanija

Visų šventųjų litanija yra viena seniausių ir labiausiai naudojamų maldų katalikų bažnyčioje. Ji kreipiasi į Dievą, Šventąją Dvasią, Mariją, angelus ir šventuosius prašant jų užtarimo. Štai šios litanijos tekstas:


Viešpatie, pasigailėk mūsų. Kristau, pasigailėk mūsų. Viešpatie, pasigailėk mūsų. Kristau, išgirsk mus. Kristau, išklausyk mus.

Dieve, dangaus Tėve, pasigailėk mūsų. Dieve, Sūnau, pasaulio Atpirkėjau, pasigailėk mūsų. Dieve, Šventoji Dvasia, pasigailėk mūsų. Šventoji Trejybe, vienas Dieve, pasigailėk mūsų.

Šventoji Marija, Melski už mus.

Šventoji Dievo Gimdytoja, Melski už mus.

Šventoji Mergelių Mergelė, Melski už mus.

Šventasis Mykolai, Melski už mus.

Šventasis Gabrieli, Melski už mus.

Šventasis Rapolai, Melski už mus.

Visi šventieji angelai ir arkangelai, Melskitės už mus.

Visi šventieji Dangaus galybės, Melskitės už mus.

Šventasis Jonai Krikštytojau, Melski už mus.

Šventasis Juozapai, Melski už mus.

Šventieji patriarchai ir pranašai, Melskitės už mus.

Šventasis Petrai, Melski už mus.

Šventasis Pauliau, Melski už mus.

Šventasis Andriejau, Melski už mus.

Šventasis Jonai, Melski už mus.

Visi šventieji apaštalai ir evangelistai, Melskitės už mus.

Šventasis Steponai, Melski už mus.

Šventasis Laurynai, Melski už mus.

Visi šventieji kankiniai, Melskitės už mus.

Šventasis Ambraziejau, Melski už mus.

Šventasis Augustinai, Melski už mus.

Šventasis Benediktai, Melski už mus.

Šventasis Pranciškau, Melski už mus.

Šventasis Dominykai, Melski už mus.

Visi šventieji kunigai ir levitai, Melskitės už mus.

Visi šventieji vienuoliai ir atsiskyrėliai, Melskitės už mus.

Šventoji Marija Magdaliete, Melski už mus.

Šventoji Agnė, Melski už mus.

Šventoji Cecilija, Melski už mus.

Visos šventosios mergelės ir našlės, Melskitės už mus.

Visi šventieji ir šventosios Dievo, Melskitės už mus.


Viešpatie, būk mums maloningas, Išlaisvink mus, Viešpatie.

Nuo visų nuodėmių, Išlaisvink mus, Viešpatie.

Nuo amžinosios mirties, Išlaisvink mus, Viešpatie.

Dėl Tavo įsikūnijimo, Išlaisvink mus, Viešpatie.

Dėl Tavo mirties ir prisikėlimo, Išlaisvink mus, Viešpatie.


Mes, nusidėjėliai, Tavęs maldaujame, Išgirsk mus, Viešpatie.

Duok mums tikrą atgailą, Išgirsk mus, Viešpatie.

Valdyk ir sergėk savo šventąją Bažnyčią, Išgirsk mus, Viešpatie.


Dievo Avinėli, kuris naikini pasaulio nuodėmes, Atleisk mums, Viešpatie.

Dievo Avinėli, kuris naikini pasaulio nuodėmes, Išklausyk mus, Viešpatie.

Dievo Avinėli, kuris naikini pasaulio nuodėmes, Pasigailėk mūsų.


Melskimės:
Viešpatie, šventųjų užtarimu suteik mums savo malonę, kad jų pavyzdžiu sekdami ir mes būtume jų užtariami. Per Kristų, mūsų Viešpatį. Amen.


Visų šventųjų litanija yra viena iš seniausių ir labiausiai gerbiamų krikščioniškų maldų, naudojama katalikų Bažnyčioje. Ši litanija skirta šventųjų užtarimui, meldžiant juos kartu su Dievu, kad išklausytų maldavimus, apsaugotų nuo nuodėmių ir teiktų Dievo malones. Ji laikoma ypatinga liturgine maldos forma, kuri suburia visą krikščionių bendruomenę, įskaitant šventuosius danguje, kad kartu melstųsi už Dievo tautą žemėje.

Visų šventųjų litanija yra skirta kreiptis į Dievą per visų šventųjų užtarimą. Šventieji, kurie buvo paskelbti Bažnyčios dėl savo dorybių, tikėjimo ir pamaldumo, laikomi užtarėjais, kurie gali padėti žmonėms sunkumų akimirkomis. Litanija apima tiek šventuosius, kurie buvo arčiausiai Jėzaus, kaip šv. Marija, šv. Juozapas ir apaštalai, tiek kitus šventuosius ir šventąsias, kurie buvo svarbūs per visą Bažnyčios istoriją.

Visų šventųjų litanija dažniausiai naudojama per iškilmingas bažnytines apeigas ir religines šventes. Ji ypač svarbi:

  1. Velyknakčio apeigose – ši litanija meldžiama per naktinę šv. Mišių vigiliją prieš Velykas, simbolizuojant prisikėlusio Kristaus triumfą ir šventųjų bendrystę.
  2. Kunigų šventimuose – litanija giedama per šventinimo apeigas, kai asmenys šventinami kunigais ar diakonais, prašant visų šventųjų užtarimo ir dvasinės pagalbos šventinamiems.
  3. Laidojimo apeigose – kartais litanija naudojama laidotuvių metu, prašant šventųjų užtarimo už mirusiuosius, kad jie būtų priimti į Dievo karalystę.
  4. Atgailos aktai – Visų šventųjų litanija taip pat naudojama atgailos apeigose, kai tikintieji nori išreikšti savo norą grįžti į Dievo malonę per šventųjų užtarimą.

Nors nėra vieno žinomo asmens, kuris parašė Visų šventųjų litaniją, ši malda yra kilusi iš ankstyvosios Bažnyčios laikų. Jos ištakos siekia pirmuosius krikščionybės amžius, kai buvo įprasta šauktis šventųjų užtarimo, ypač per sunkumus ar persekiojimus. Litanijos tekstas ilgainiui buvo išplėstas, įtraukiant vis daugiau šventųjų, kai jie buvo paskelbti šventaisiais. Laikui bėgant, ši litanija tapo visuotinai pripažinta ir įtraukta į oficialias liturgijas.

Litanijos struktūra bei šventųjų, į kuriuos kreipiamasi, sąrašas buvo oficialiai patvirtintas Bažnyčios ir naudojamas pagal liturgines apeigas. Vis dėlto šventųjų sąrašas gali būti papildomas, ypač kai nauji šventieji yra paskelbiami.

Visų šventųjų litanijoje išreiškiamas tikinčiųjų noras gauti šventųjų užtarimą. Pagrindinė litanijos žinia – prašymas Dievui pasigailėti ir išklausyti maldas per šventuosius, kurie jau yra pasiekę šventumo ir artimą ryšį su Dievu. Šventieji yra vadinami tikinčiųjų globėjais, padedančiais jiems įveikti gyvenimo išbandymus ir pasiekti dvasinį išganymą.

Litanija turi šiuos svarbius elementus:

  1. Kreipimasis į Dievą ir Šventąją Trejybę – pirmiausia meldžiama Dievui Tėvui, Sūnui ir Šventajai Dvasiai, prašant jų pasigailėjimo ir malonių.
  2. Kreipimasis į Mariją ir šventuosius – litanijoje yra gausu šventųjų vardų, pradedant nuo Marijos ir Jėzaus apaštalų, baigiant kankiniais, vienuoliais, atsiskyrėliais, kunigais ir šventosiomis moterimis. Kiekvieno šventojo šventumas pabrėžiamas tam tikrais kreipiniais, pavyzdžiui, „Melski už mus“ – kas rodo šventųjų tarpininkavimo svarbą.
  3. Prašymas apsaugos nuo blogio ir nuodėmių – litanija taip pat apima prašymus, kad Dievas apsaugotų nuo visų nuodėmių, piktųjų dvasių ir visų blogybių.

Visų šventųjų litanija simbolizuoja visuotinę šventųjų bendruomenę arba „šventųjų komuniją“, kurioje gyvieji ir mirusieji susivienija maldoje. Ji primena tikintiesiems, kad šventieji yra ne tik istorinės figūros, bet ir nuolatiniai užtarėjai bei globėjai. Šventųjų užtarimo prašymas simbolizuoja žmonių bendrystę su dangaus karalyste, siekiant apsaugos, stiprybės ir dvasinio atsinaujinimo.

Litanija taip pat moko nuolankumo, nes per ją tikintieji pripažįsta savo silpnumą ir poreikį būti užtarti šventųjų bei Dievo gailestingumą. Kartu su visais šventaisiais Bažnyčios tikintieji vienijasi maldoje, tikėdamiesi Dievo pagalbos.