Šventasis Panteleimonas

Šventasis Panteleimonas, dar žinomas kaip Panteleimonas Gydytojas arba Panteleimonas Stebukladarys, yra vienas iš labiausiai gerbiamų krikščioniškų šventųjų, ypač Rytų Ortodoksų bažnyčiose. Jis yra laikomas ligonių, gydytojų ir vaistininkų globėju. Jo vardas graikų kalba reiškia „visiškai gailestingas“ (Panteleimon – iš „pan“ – „visi“ ir „eleos“ – „gailestingumas“), o jo gyvenimas buvo paženklintas ne tik gydymu, bet ir tikėjimu Kristumi, už kurį jis galiausiai buvo nukankintas.

Ankstyvasis gyvenimas

Panteleimonas gimė III amžiaus pabaigoje Mažojoje Azijoje, dabartinėje Turkijoje, Nikomedijos mieste, kilmingoje ir turtingoje šeimoje. Jo tėvas buvo pagonis, o motina – krikščionė, kuri nuo vaikystės mokė jį krikščioniško tikėjimo. Deja, Panteleimono motina mirė, kai jis buvo jaunas, ir jį augino tėvas, mokydamas pagoniškų tradicijų.

Panteleimonas buvo gabus vaikas ir, užaugęs, pradėjo studijuoti mediciną. Jis tapo talentingu gydytoju ir mokėsi pas garsų gydytoją Eufrosiną. Panteleimonas greitai išgarsėjo savo gydymo gebėjimais ir buvo gerbiamas dėl savo žinių ir sugebėjimo išgydyti ligonius.

Atsivertimas į krikščionybę

Panteleimono gyvenimą pakeitė jo susitikimas su krikščionišku kunigu Hermolajumi, kuris jam išsamiai paaiškino krikščionišką tikėjimą. Per Hermolajų Panteleimonas suprato, kad tikrasis gydymas ir išgijimas ateina per tikėjimą Kristumi, o ne vien per medicinos žinias. Tai jį paskatino atsiversti į krikščionybę ir pasinerti į dvasinį gyvenimą. Po atsivertimo jis pradėjo ne tik gydyti žmones, bet ir skelbti Evangeliją bei gydyti Dievo jėga, ypač tiems, kurie buvo beviltiškoje padėtyje.

Panteleimonas, kaip ir šventieji Kosmas ir Damijonas, garsėjo tuo, kad gydė be užmokesčio, siekdamas padėti visiems, ypač neturtingiesiems. Jo vardas buvo plačiai žinomas dėl stebuklingų išgijimų, ir daugelis žmonių kreipdavosi į jį pagalbos, matydami ne tik jo medicinos žinias, bet ir dvasinę išmintį.

Kankinystė

Panteleimonas gyveno imperatoriaus Diokletiano laikais, kai krikščionys buvo persekiojami. Jo talentai, populiarumas ir atsidavimas Kristui netrukus pritraukė imperatoriaus dėmesį. Panteleimonas buvo apkaltintas krikščionybės skleidimu ir suimtas. Nepaisant to, kad jam buvo pasiūlyta atsisakyti savo tikėjimo ir grįžti prie pagoniškų dievų garbinimo, Panteleimonas atsisakė išsižadėti Kristaus.

Pagal tradiciją, Panteleimonas buvo žiauriai kankinamas – jis buvo pririštas prie alyvmedžio, mušamas ir nukirstas. Tačiau kai jo egzekutoriai bandė jį nužudyti, jų ginklai stebuklingai neveikė. Galiausiai, jo malda atidavus sielą Dievui, jis buvo nukirsdintas, ir kraujo vietoje iš jo kūno ištekėjo pienas. Alyvmedis, prie kurio jis buvo pririštas, iškart sužaliavo ir pradėjo duoti vaisių, o šis stebuklas dar labiau sustiprino Panteleimono šventumo reputaciją.

Relikvijos ir garbinimas

Po mirties Šventojo Panteleimono kūnas buvo palaidotas, o vėliau jo relikvijos tapo plačiai gerbiamos. Daugybė žmonių meldėsi prie jo relikvijų, prašydami užtarimo ir išgijimo, o daugelyje vietų įvyko stebuklai. Iki šių dienų Panteleimono relikvijos saugomos keliose bažnyčiose, ypač Šv. Panteleimono vienuolyne Atos kalne Graikijoje.

Panteleimonas buvo kanonizuotas tiek Rytų Ortodoksų, tiek Katalikų bažnyčiose. Jo kultas išplito po visą pasaulį, ypač Rytų krikščionybėje, ir jis tapo vienu iš labiausiai gerbiamų gydytojų šventųjų.

Šventės diena ir globėjiškumas

Šventojo Panteleimono šventė Ortodoksų bažnyčiose minima liepos 27 dieną (pagal Julijaus kalendorių – rugpjūčio 9 d. pagal Grigaliaus kalendorių), o Katalikų bažnyčioje – liepos 27 dieną. Šią dieną krikščionys visame pasaulyje meldžiasi Panteleimonui, prašydami sveikatos, išgydymo ir dvasinės pagalbos.

Panteleimonas laikomas gydytojų, vaistininkų, ligonių ir ligoninių globėju, taip pat globėju tų, kurie prašo stebuklingo išgijimo.

Simbolika

Panteleimonas dažnai vaizduojamas kaip jaunas vyras su gydytojo įrankiais rankose, dažniausiai laikantis dėžutę su vaistais arba kryžių, simbolizuojantį jo tikėjimą ir gydymo dovaną. Jo ikonografija pabrėžia ne tik jo medicinos žinias, bet ir dvasinę gydymo jėgą, kurią jis gavo iš Dievo.

Šventasis Panteleimonas yra vienas iš tų šventųjų, kurių gyvenimo istorija, kankinystė ir stebuklingi išgijimai iki šiol įkvepia daugybę tikinčiųjų. Jis yra pavyzdys tiems, kurie tarnauja kitiems, ypač medicinos darbuotojams, rodydamas, kad tikra pagalba ir gydymas ateina ne tik iš žmogaus žinių, bet ir iš Dievo malonės. Jo pavyzdys skatina tikinčiuosius prašyti jo užtarimo sveikatos ir pagalbos klausimais, taip pat sekti jo pasiaukojimu, atsidavimu Dievui ir tarnyste artimui.