Šventasis Martynas

Šventasis Martynas, arba Šv. Martynas iš Tūrų (lot. Sanctus Martinus Turonensis), yra vienas žymiausių Vakarų Europos šventųjų, laikomas karių, elgetų, vynuogių augintojų ir vargšų globėju. Jis gimė 316 arba 336 m. Panonijoje (dabartinės Vengrijos teritorijoje) ir buvo Romos imperijos kareivis, kol atsivertė į krikščionybę bei tapo vienu pirmųjų ganytojų Vakarų Bažnyčios istorijoje.

Martynas užaugo pagoniškoje aplinkoje, tačiau dar jaunas pajuto didelį trauką krikščionybei. Būdamas Romos kariu, jis kartą, keliaudamas per Amiens miestą Prancūzijoje, susidūrė su vargšu, kuris buvo sušalęs. Martynas nedvejodamas perkirto savo karinį apsiaustą ir pusę jo padavė elgetai, kad šis galėtų sušilti. Šis poelgis tapo vienu iš garsiausių Martyno gyvenimo įvykių ir svarbiu krikščioniškojo gailestingumo simboliu. Po šio įvykio Martynui sapne pasirodė Jėzus, apsigaubęs ta apsiausto puse, ir pasakė, kad Martynas jam padėjo.

Greitai po šio įvykio Martynas nusprendė palikti kariuomenę ir visiškai atsiduoti Dievo tarnystei. Jis tapo krikščioniu ir 371 m. buvo paskirtas Tūrų vyskupu. Martynas buvo giliai pamaldus ir nuolankus, ir nors buvo vyskupas, gyveno paprastą asketišką gyvenimą. Jis buvo žinomas dėl savo pasiryžimo skelbti Evangeliją, ypatingai tose Romos imperijos vietose, kur krikščionybė dar nebuvo plačiai paplitusi. Martynas įkūrė keletą vienuolynų ir buvo laikomas vienu iš pirmųjų Vakarų Bažnyčios vienuolių.

Šventasis Martynas taip pat buvo garsus dėl savo stebuklų. Jam priskiriami įvairūs išgydymai ir demonų išvarymai. Jo įtaka sparčiai plito, o jis tapo pavyzdžiu visiems vyskupams ir kunigams dėl savo gailestingumo, pamaldumo ir asketiško gyvenimo būdo.

Šv. Martynas mirė 397 m. lapkričio 8 d., būdamas apie 81 metų. Jis buvo palaidotas lapkričio 11 d., o ši diena tapo jo šventimo diena, dabar žinoma kaip Šv. Martyno diena. Lapkričio 11-oji yra švenčiama daugelyje Europos šalių kaip šventė, skirta prisiminti Martyno gailestingumo aktą ir jo atsidavimą vargšams.

Šventasis Martynas iki šiol yra gerbiamas kaip vienas svarbiausių krikščionybės šventųjų, kuris savo gyvenimu parodė, kaip nuolankumas, tarnystė ir tikėjimas gali pakeisti žmonių gyvenimus.