Kas yra qisas, hudud?

Qisas ir Hudud yra dvi skirtingos šariato (islamo teisės) bausmių kategorijos, kurios reglamentuoja, kaip reikia elgtis su tam tikrais nusikaltimais pagal islamo teisę. Šios bausmės yra pagrįstos Korano, haditų (pranašo Mahometo mokymų) ir fiqh (islamo teisės mokyklų) aiškinimais.

Qisas:

Qisas (arab. قصاص) yra teisingumo principas, grindžiamas „akis už akį, dantis už dantį“ logika. Tai kompensacinė teisingumo forma, kuri numato lygiavertę bausmę už padarytą nusikaltimą, ypač kai kalbama apie fizinę žalą ar nužudymą. Qisas reiškia, kad nusikaltėlis gali būti nubaustas tokia pačia bausme, kokią jis padarė aukai.

  • Nužudymas ir fizinė žala: Jei kas nors nužudo kitą žmogų, pagal Qisas principą žudikas gali būti nubaustas mirties bausme arba nukentėjusios šeimos atleidimu, kuri kartais gali būti susieta su diyya (kompensacija pinigais).
  • Lyginamoji bausmė: Qisas taip pat taikomas fizinės žalos atveju, pavyzdžiui, jei kas nors netyčia arba tyčia sužaloja kitą žmogų, kaltininkui gali būti pritaikyta ta pati žala, pvz., nukentėjusiajam sužeidus ranką, kaltininkui gali būti pritaikyta tokia pati bausmė.

Citata iš Korano apie Qisas:

  • Koranas, Al-Baqara 2:178: „O jūs, kurie tikite! Qisas (atsilyginimas lygiu) nustatytas jums dėl nužudymo: laisvasis už laisvąjį, vergas už vergą, moteris už moterį. Tačiau jei kas nors atleis savo broliui dėl to, ką jis padarė, tebus ieškoma atitinkamos kompensacijos.“

Hudud:

Hudud (arab. حدود) – tai bausmės už sunkius nusikaltimus, kurie pažeidžia Dievo įsakymus, ir šios bausmės yra nustatytos Koraną ir haditus. Hudud bausmės laikomos griežtomis ir neišvengiamomis, tačiau jos gali būti taikomos tik labai ribotomis sąlygomis. Dažniausiai Hudud yra taikomos už nusikaltimus, kurie laikomi rimtais pažeidimais prieš Dievą ir visuomenę.

Pavyzdžiai Hudud nusikaltimų:

  1. Vagystė (sariqa) – gali būti baudžiama rankos nukirtimu, bet tik griežtomis sąlygomis.
  2. Svetimavimas (zina) – už vedusių žmonių svetimavimą gali būti taikoma mirties bausmė užmėtant akmenimis, o už netekėjusių – plakimas, bet reikia, kad nusikaltimas būtų liudytas keturių patikimų liudininkų.
  3. Gėrimas alkoholio (šurb al-khamr) – gali būti baudžiama plakimu.
  4. Apostazija (riddah) – musulmono išėjimas iš islamo, už kurį kartais numatoma mirties bausmė, nors tai taip pat yra ginčytina.

Citata iš Korano apie Hudud:

  • Koranas, Al-Ma’ida 5:38: „Vagies, tiek vyro, tiek moters, rankas nukirskite už tai, ką jie padarė, kaip bausmę nuo Allah. Ir Allah yra galingas, išmintingas.“
  • Qisas yra bausmė, paremta lygiavertės atpildo idėja, daugiausia taikoma už nužudymą ar fizinę žalą.
  • Hudud yra bausmių kategorija, skirta nusikaltimams, laikomiems rimtais pažeidimais prieš Dievą ir visuomenę, kuriuose bausmės yra griežtos ir nustatytos islamo teisėje.

Abi šios kategorijos yra šariato dalis ir grindžiamos griežtomis sąlygomis bei liudininkų reikalavimais, o bausmės ne visada taikomos, jei nėra patikimų įrodymų ar yra atlaidumo galimybė.