Kas yra džihadas?

Džihadas (arab. جهاد, jihād) islamo kontekste reiškia „kovą“ arba „pastangas“, skirtas Dievo valios įgyvendinimui. Džihadas turi kelias reikšmes ir apima tiek vidinę, dvasinę kovą su savo silpnybėmis, tiek išorinę kovą siekiant ginti islamą. Džihado samprata yra kompleksiška, ir svarbu suprasti, kad šis terminas ne visada susijęs su karu ar ginkluota kova.

Pagrindinės džihado rūšys:

  1. Didysis džihadas (Al-Jihad al-Akbar) – tai vidinė, dvasinė kova, kurios tikslas yra nugalėti savo vidinius trūkumus, nuodėmes ir gyventi pagal Dievo nurodymus.
  2. Mažasis džihadas (Al-Jihad al-Asghar) – tai išorinė kova, kuri kartais gali apimti ginkluotą gynybą, kai musulmonai gina savo tikėjimą ar bendruomenę nuo išorės priešų. Tai nėra puolamasis karas, o savęs gynimas arba kovojimas už teisingumą.

Islamo teisėje džihadas turi griežtas sąlygas, kai kalbama apie fizinį konfliktą – jis turi būti paskelbtas teisėtai valdžiai, turi būti siekiama teisingumo ir taikos, ir negalima pulti nekaltų žmonių.

Citatos iš Korano apie džihadą:

  1. Koranas, Al-Hajj 22:78:
    „Ir kovokite dėl Allah, kaip Jis vertas būti kariaujamas. Jis jus išsirinko ir neuždėjo ant jūsų jokių sunkumų jūsų religijoje…“ Ši citata nurodo musulmonams stengtis vykdyti Dievo valią ir kovoti už tikėjimą, tačiau su sąlyga, kad tai neperžengia ribų ir nėra sunkumas tikinčiųjų gyvenime.
  2. Koranas, Al-Baqara 2:190:
    „Kovokite dėl Dievo tų, kurie kariauja prieš jus, bet neperženkite ribų. Iš tiesų, Dievas nemėgsta peržengiančiųjų ribas.“ Ši citata pabrėžia savęs gynimo principą, ragindama musulmonus kovoti prieš tuos, kurie juos puola, tačiau ragina neprievartauti ir neperžengti ribų, siekiant teisingumo ir moralės.
  3. Koranas, Al-Nisa 4:95:
    „Tiems, kurie sėdi be jokios priežasties ir tiems, kurie kovoja dėl Dievo kelio su savo turtu ir gyvybe, Allah teikia pranašumą.“ Čia džihadas apima tiek fizinę, tiek moralinę kovą, o tie, kurie aukoja savo turtą ar pastangas dėl Dievo kelio, yra ypatingai pagerbiami.
  4. Koranas, Al-Ankabut 29:69:
    „Ir tie, kurie kovoja Mūsų kelyje, tikrai Mes juos vesime į Mūsų kelius. Tikrai, Allah yra su tais, kurie elgiasi teisingai.“ Ši citata pabrėžia, kad tie, kurie deda pastangas dėl Dievo, bus apdovanoti Jo pagalba ir vedimu, nurodant moralinį ir dvasinį džihadą.
  5. Koranas, Al-Tawbah 9:41:
    „Eikite į mūšį lengvai ginkluoti arba sunkiai ginkluoti ir kovokite dėl Dievo su savo turtu ir gyvybe. Tai jums geriausia, jei tik žinotumėte.“ Šioje citatoje kalbama apie džihadą kaip gynybą ir Dievo kelio siekimą su tikinčiųjų resursais ir gyvybėmis, tačiau kontekstas nurodo, kad tai turi būti daroma teisingai ir pagal Dievo valią.

Džihadas yra sudėtingas ir daugialypis terminas, kuris pirmiausia reiškia pastangas dėl Dievo kelio. Didžioji dalis džihado apima vidinę kovą su savo silpnybėmis ir nuodėmėmis, o mažoji dalis džihado gali reikšti ginkluotą gynybą, tačiau tik griežtai apibrėžtomis sąlygomis. Korano citatos pabrėžia, kad džihadas turi būti atliekamas su teisingumu ir ribotai, neperžengiant moralinių normų, bei pirmiausia siekiant Dievo pasitenkinimo ir taikos.