Kas yra Tauhidas?

Tauhidas (arab. توحيد, tawḥīd) yra esminė islamo doktrina, kuri apibūdina Dievo vienybę ir vienintelį tikrumą. Tai yra pagrindinis islamo tikėjimo principas, pagal kurį Dievas (Allah) yra vienas, nedalomas, neturintis partnerių ir niekuo nepalyginamas. Tauhidas atspindi islamo monoteizmo (tikėjimo į vieną Dievą) sampratą ir yra pagrindinė musulmonų pasaulėžiūros dalis.

Tauhido rūšys:

  1. Tauhid al-Rububiyyah – tikėjimas Dievu kaip vieninteliu Kūrėju, Palaikytoju ir Valdovu.
  2. Tauhid al-Uluhiyyah – tikėjimas, kad tik Dievas yra vertas garbinimo ir niekas kitas neturi teisės būti garbinamas.
  3. Tauhid al-Asma wa-Sifat – tikėjimas Dievo vardais ir savybėmis, kurie yra unikalūs ir niekuo nepalyginami.

Tauhido esmė yra ne tik tikėjimas vienu Dievu, bet ir visiškas atsidavimas tik Jam, nepriskiriant Jam jokių partnerių (šiirk – tai bet koks bandymas priskirti Dievui partnerius ar prilyginti ką nors kitą Jam).

Pavyzdinės citatos apie Tauhidą iš Korano ir hadisų:

  1. Koranas, Al-Ikhlas 112:1–4:
    „Sakyk: Jis yra Allah, Vienas. Allah, Amžinas. Jis negimė ir nebuvo pagimdytas. Ir nėra nieko panašaus į Jį.“ Ši sūra yra vienas iš pagrindinių tekstų apie Tauhidą. Ji patvirtina, kad Allah yra vienas, amžinas ir neatsiejamas nuo nieko kito.
  2. Koranas, An-Nahl 16:36:
    „Ir mes siuntėme kiekvieną bendruomenę su pranašu, sakydami: ‘Garbinite Allah ir venkite klaidingų dievų.’“ Ši citata rodo, kad pagrindinė pranašų žinia buvo Tauhidas – raginimas žmones garbinti tik vieną Dievą ir atmesti stabus bei klaidingus dievus.
  3. Koranas, Al-Baqara 2:255 (Ayat al-Kursi):
    „Allah – nėra kito dievo, tik Jis, Gyvasis, Amžinasis. Jis nemiega ir niekada neužmiega. Jam priklauso visa, kas danguje ir žemėje…“ Ši citata iš „Ayat al-Kursi“ pabrėžia Dievo vienybę ir Jo absoliučią galią visame pasaulyje, atskiriant Jį nuo viso kūrinijos.
  4. Koranas, Al-An’am 6:102:
    „Tai yra Allah, jūsų Viešpats. Nėra kito dievo, išskyrus Jį, Visų dalykų Kūrėją. Tad garbinkite Jį – Jis yra visko prižiūrėtojas.“ Ši citata apibrėžia Tauhidą kaip vienintelį tikėjimą, pagal kurį Allah yra visatos Kūrėjas ir valdovas, kuris turi būti garbinamas vienas.
  5. Haditas iš Sahih Muslim:
    „Pranašas sakė: ‘Tas, kuris miršta, visiškai tikėdamas, kad nėra kito dievo, išskyrus Allah, įeis į rojų.’“ Šis haditas pabrėžia Tauhido svarbą, nes tikėjimas vienu Dievu yra kelias į amžinąjį gyvenimą rojuje.

Tauhidas yra svarbiausia islamo doktrina, pagal kurią Dievas yra vienas, unikalus, ir niekas kitas negali būti prilygintas Jam. Tai reiškia visišką tikėjimą Dievo vienybe ir nepripažinimą jokių kitų dievybių ar partnerių. Tauhidas taip pat apima tikėjimą į Dievo savybes ir Jo visišką galią bei vienintelę teisę būti garbinamam. Tai yra pagrindinis principas, kuriuo remiasi visa musulmonų teologija ir kasdienis tikėjimo gyvenimas.