Kas yra Quduri teisės santrauka (Mukhtasar al-Quduri)?

„Mukhtasar al-Quduri“ yra vienas garsiausių ir seniausių Hanafio teisės mokyklos tekstų, parašytas Al-Quduri, žinomo islamo teisininko. Tai yra santrauka (arab. „mukhtasar“ reiškia „santrauka“), kurioje pateikiamos pagrindinės Hanafio fiqh (islamo teisės) normos ir taisyklės. Ši knyga yra laikoma vienu iš pagrindinių vadovėlių, naudojamų Hanafio teisės mokykloje, ir ilgus šimtmečius buvo pagrindinis vadovas teisės studentams ir mokytojams.

„Mukhtasar al-Quduri“ galėtų būti verčiamas kaip „Al-Quduri santrauka“ arba „Quduri teisės santrauka“, nes tai yra trumpas, koncentruotas tekstas, apibendrinantis pagrindines Hanafio teisės normas.

Citatos iš „Mukhtasar al-Quduri“:

  1. Apie maldos tvarką:
    „Maldai būtina turėti tyčios (niyah) širdyje. Prieš maldą būtina atlikti wudu (apsiprausimą), ir jei yra janaba (ritualinis nešvarumas), būtina atlikti ghusl (visišką apsiprausimą).“ Ši citata nurodo svarbiausius reikalavimus prieš pradedant maldą – intencijos buvimas ir fizinė švara.
  2. Apie santuoką:
    „Santuoka yra kontraktas tarp dviejų šalių, ir abi šalys turi būti laisvai sutikusios su sąlygomis. Nuotaka turi teisę į mahr (vestuvinį mokestį), o vyras privalo ją remti finansiškai.“ Ši citata apibrėžia santuoką kaip sutartį ir pabrėžia nuotakos teisę į vestuvinį mokestį bei vyro atsakomybę už materialinį išlaikymą.
  3. Apie paveldėjimą:
    „Paveldėjimo teisėje vyrai gauna du kartus daugiau nei moterys, išskyrus atvejus, kai yra specialūs nurodymai pagal įstatymus. Paveldėjimas skirstomas pagal aiškiai nustatytas dalis.“ Čia aptariama paveldėjimo taisyklė, pagal kurią vyrams tenka didesnė dalis, tačiau viskas vyksta pagal šariato normas.
  4. Apie zakat (išmaldą):
    „Zakat privalo būti duodamas kiekvienam musulmonui, kuris turi pakankamai turto, viršijančio nustatytą minimumą (nisab). Zakat yra Dievo valia suteikta pareiga, skirta padėti vargšams ir mažiau pasiturintiems.“ Ši citata nurodo zakat (privalomąją išmaldą) kaip esminę socialinę pareigą, kuri padeda mažiau pasiturintiems.
  5. Apie teisingą elgesį prekyboje:
    „Verslo sandoriai turi būti skaidrūs ir sąžiningi. Apgaulė, melas arba prekių defektų slėpimas yra griežtai draudžiami ir laikomi nuodėmingais veiksmais.“ Ši citata parodo Hanafio teisės reikalavimą, kad prekyboje būtų laikomasi aukštų moralės standartų.

„Mukhtasar al-Quduri“ yra svarbi islamo teisės santrauka, kuri pateikia pagrindines Hanafio teisės mokyklos taisykles, apimančias kasdienes praktikas, teisinius santykius ir moralės normas. Šis tekstas vis dar plačiai naudojamas teologijos studijose ir mokymuose.