Kas yra Fiqh (Fikhas)?

Fiqh yra islamo teisės mokslas, kuris nagrinėja, kaip islamo tikėjimo ir gyvenimo normos turi būti pritaikomos kasdienėje praktikoje. Fiqh reglamentuoja kiekvieną musulmono gyvenimo aspektą, įskaitant religinį, moralinį, teisinį ir socialinį elgesį. Fiqh pagrįstas dviem pagrindiniais šaltiniais: Koranu ir haditais (pranašo Mahometo žodžiais ir veiksmais). Fiqh sukuria teisinį pagrindą, pagal kurį musulmonai pritaiko šariato taisykles savo kasdienėje veikloje.

Fiqh susideda iš įvairių teisinių mokyklų (madhhab), kurios interpretavo islamo teisę skirtingais būdais. Keturi pagrindiniai fiqh mokyklos yra:

  1. Hanafio mokykla
  2. Maliko mokykla
  3. Shafi’i mokykla
  4. Hanbalo mokykla

Pavyzdinė citata iš „Al-Hidayah“ (Burhan al-Din al-Marghinani, Hanafio teisės mokykla):

„Jei kas nors iš jūsų eina miegoti su šlapimu ar kitais nešvarumais ant kūno, tegul jis atlieka wudu (apsiprausimą), nes pranašas Mahometas sakė: ‘Švara yra pusė tikėjimo.’“

Ši citata iliustruoja islamo teisės principą apie švaros svarbą. Ji pabrėžia, kad švara ir apsiprausimas yra esminiai veiksmai prieš atliekant religines pareigas, tokias kaip malda, ir yra tiesiogiai susiję su Dievo valios vykdymu.

Pavyzdinė citata iš „Mukhtasar al-Quduri“ (Hanafio teisės mokykla):

„Kai asmuo pradeda maldą, jis turi stovėti tiesiai ir laikyti rankas ant krūtinės. Po to jis turi pasakyti: ‘Allahu Akbar’ ir pradėti recituoti Al-Fatihą, pirmąją Korano sūrą.“

Ši citata nurodo teisingą maldos atlikimo procedūrą pagal islamo teisės normas. Fiqh labai aiškiai apibrėžia maldos formą, laikyseną ir veiksmus, siekiant užtikrinti, kad jie atitiktų pranašo Mahometo nurodymus.

Pavyzdinė citata iš „Risala“ (Ibn Abi Zayd al-Qayrawani, Maliko teisės mokykla):

„Santuoka yra saikas ir atsakomybė abiem pusėms. Vyras turi pareigą išlaikyti ir rūpintis žmona, o žmona privalo būti ištikima ir rūpestinga.“

Ši citata iliustruoja, kaip fiqh nustato taisykles ir pareigas santuokoje, apibrėžiant kiekvieno sutuoktinio vaidmenį ir atsakomybę. Tai padeda musulmonams žinoti, kaip teisingai elgtis santuokoje pagal islamo teisę.

Pavyzdinė citata iš „Al-Muwatta“ (Imamas Malikas, Maliko teisės mokykla):

„Pranašas sakė: ‘Jei kas nors pasninkauja Ramadano mėnesį ir turi pakankamai maisto, jis turi išdalinti zakat al-fitr (išmaldą) tiems, kurie yra mažiau pasiturintys, kad jie irgi galėtų švęsti šventę.’“

Ši citata parodo zakat al-fitr – labdaros išmaldos svarbą pasibaigus Ramadano mėnesiui, kuri yra fiqh dalis, susijusi su socialine atsakomybe.

Fiqh yra svarbus islamo teisės ir religinių praktikų vadovas, kuris apima visas musulmonų gyvenimo sritis – nuo kasdienių ritualų iki sudėtingų teisinių ir moralinių klausimų. Šios citatos iliustruoja, kaip fiqh formuoja musulmonų kasdienį gyvenimą, reglamentuodamas švaros, maldos, santuokos ir socialinės atsakomybės taisykles.