Kuan Yin

Kuan Yin, dar žinoma kaip Guanyin arba Avalokitešvara, yra vienas iš labiausiai garbinamų užuojautos ir gailestingumo bodhisatvų Rytų Azijos budizmo tradicijose, ypač Kinijoje, Taivane, Japonijoje ir Korėjoje. Kuan Yin laikoma užuojautos įsikūnijimu, kuri, kaip ir Avalokitešvara, padeda visoms būtybėms išsivaduoti iš kančios.

Kuan Yin yra dieviškoji figūra, kuri atsako į pasaulio kenčiančiųjų maldas ir greitai suteikia pagalbą. Jos vardas reiškia „Ta, kuri klauso pasaulio šauksmų“. Ši bodhisatva įkūnija didžiausią užuojautą ir atjautą, kuri yra esminė Mahajanos budizmo praktika.

Kuan Yin kilmė

Kuan Yin iš pradžių yra kilusi iš sanskrito bodhisatvos Avalokitešvaros, kuris Mahajanos budizmo tradicijose yra laikomas užuojautos dievybe. Palaipsniui Avalokitešvara perėmė moterišką formą Kinijos ir kitose Rytų Azijos kultūrose ir tapo žinoma kaip Kuan Yin – moteriškas užuojautos ir gailestingumo įsikūnijimas.

Kuan Yin dažnai vaizduojama kaip moteriška dievybė, nors iš pradžių Avalokitešvara buvo vyriškas bodhisatva. Ši transformacija simbolizuoja Kuan Yin gebėjimą įkūnyti motinišką globą ir rūpestį, kurio dažnai tikisi kenčiantys žmonės.

Kuan Yin ikonografija

Kuan Yin dažniausiai vaizduojama baltais drabužiais, stovinti ant lotoso žiedo arba vandenyje. Jos poza dažniausiai yra rami ir švelni, simbolizuojanti jos gebėjimą išlaikyti ramybę ir harmoniją bet kokiose situacijose. Ji taip pat dažnai laiko vandens ąsotį, kuris simbolizuoja gyvybės vandenį ir gydomąją galią, arba lotoso gėlę, kuri reiškia tyrumą ir nušvitimą.

Kartais Kuan Yin vaizduojama su tūkstančiu rankų ir akių, kurios simbolizuoja jos gebėjimą pamatyti visų būtybių kančias ir suteikti pagalbą iš visų pusių. Ši forma ypač pabrėžia jos užuojautos galią ir nesibaigiančią pagalbą tiems, kurie jos prašo.

Kuan Yin religiniame kontekste

Kuan Yin yra viena iš svarbiausių dievybių Mahajanos budizme. Jos gerumas, atjauta ir greitas atsakas į maldas daro ją labai populiaria figūra, ypač tarp moterų, jūreivių, keliautojų ir tų, kurie ieško apsaugos nuo pavojų.

Ji taip pat dažnai siejama su gyvenimo apsauga ir šeimos gerove. Daugelyje Rytų Azijos šalių Kuan Yin yra garbinama kaip moteriška globėja, kuri ne tik saugo nuo pavojų, bet ir palaimina šeimas, suteikia vaisingumą ir sėkmę.

Kuan Yin mantra

Kuan Yin, kaip ir Avalokitešvara, turi savo mantrą, kuri yra viena populiariausių budistinių mantrų:

„Om Mani Padme Hum“.

Ši mantra siejama su užuojauta ir malda už visų būtybių gerovę. Jos kartojimas laikomas dvasinės apsivalymo ir apsaugos praktika, skatinančia užuojautą ir ramybę.

Kuan Yin šventės ir garbinimas

Kuan Yin šventės vyksta daugelyje Rytų Azijos šalių, kuriose žmonės meldžiasi jos apsaugos ir užuojautos. Šventyklos, skirtos Kuan Yin, yra labai populiarios Kinijoje, Taivane, Japonijoje ir Pietryčių Azijoje, kur žmonės atneša gėles, smilkalus ir kitas aukas, siekdami jos palaiminimo.

Viena žymiausių švenčių, skirtų Kuan Yin, yra Kuan Yin gimimo diena, kuri švenčiama pavasarį, dažniausiai pagal mėnulio kalendorių. Šios šventės metu vyksta specialūs maldos ir aukų ritualai, kurių metu garbintojai meldžiasi už sėkmę, apsaugą ir gerovę.

Kuan Yin yra užuojautos, gailestingumo ir moteriškos globos simbolis budizmo tradicijoje. Jos poveikis Rytų Azijos kultūroms yra didžiulis, ir ji yra garbinama kaip dievybė, kuri visada atsako į kenčiančiųjų maldas. Jos mantra, vaizdavimas ir religinė svarba daro ją viena iš labiausiai gerbiamų budistinių dievybių, ypač tarp tų, kurie ieško ramybės, apsaugos ir dvasinio vadovavimo.