Avalokitešvara

Avalokitešvara yra vienas iš labiausiai gerbiamų bodhisatvų Mahajanos budizme, simbolizuojantis užuojautą ir gailestingumą. Bodhisatva – tai būtybė, kuri pasiekė nušvitimą, tačiau atidėjo savo pilną įsiliejimą į nirvaną, kad galėtų padėti kitoms gyvoms būtybėms išsilaisvinti iš kančios. Avalokitešvaros vardas tiesiogiai reiškia „Tas, kuris klauso pasaulio šauksmų“, kas parodo jo nesibaigiantį užuojautos atsaką į visų kančias.

Avalokitešvaros reikšmė Tibeto budizme
Tibeto budizme Avalokitešvara užima ypatingą vietą, nes yra laikomas viena svarbiausių dvasinių figūrų. Tibeto budizmo tradicijoje manoma, kad Tibeto dvasiniai vadovai – Dalai Lamai – yra Avalokitešvaros įsikūnijimai, gimstantys tam, kad tarnautų ir padėtų visoms gyvoms būtybėms. Dalai Lama laikomas jo žemiškuoju atstovu, ir šis bodhisatva yra Tibeto budizmo pagrindinis užuojautos simbolis.

Mantra „Om Mani Padme Hum“
Avalokitešvarai skirta mantra yra „Om Mani Padme Hum“, kuri yra viena garsiausių ir labiausiai praktikuojamų mantrų budizme. Ši mantra reiškia užuojautą ir troškimą, kad visos būtybės būtų išlaisvintos iš kančių. Kiekvienas šios mantrų skiemuo turi savo dvasinę reikšmę, ir tikima, kad jos giedojimas padeda išvalyti širdį ir protą nuo negatyvių emocijų, taip stiprinant gailestingumą ir užuojautą.

Avalokitešvaros ikonografija
Avalokitešvara dažnai vaizduojamas įvairiais pavidalais. Jis gali būti su keturiomis, šešiomis ar net tūkstančiu rankų, kurios simbolizuoja jo gebėjimą padėti visiems pasaulio kenčiantiesiems. Kiekviena ranka turi akis, o tai reiškia, kad Avalokitešvara mato visų būtybių kančias ir joms atsiliepia. Jis taip pat dažnai vaizduojamas su lotoso gėle, kuri simbolizuoja tyrumą ir dvasinį pabudimą.

Įvairūs pavidalai
Avalokitešvara gali turėti įvairias formas. Tibeto budizme jis dažnai vaizduojamas kaip Šešių rankų Avalokitešvara (Chengresi), simbolizuojantis jo šešis užuojautos aspektus. Kinijoje jis dažnai vaizduojamas kaip Kuan Yin – užuojautos deivė, kuri rūpinasi visomis gyvomis būtybėmis ir atsiliepia į jų maldas.

Avalokitešvara yra vienas iš svarbiausių bodhisatvų budizmo tradicijoje, įkūnijantis tobulą užuojautą ir norą išlaisvinti visas būtybes iš kančių. Tibeto budizme jis ypač svarbus kaip dvasinis globėjas, ir jo mantra „Om Mani Padme Hum“ yra praktikuojama visame pasaulyje kaip būdas ugdyti gailestingumą, užuojautą ir dvasinį supratimą.