Kas yra Čakra?

Žodis „Čakra“ sanskrito kalba reiškia „ratas“ arba „diskas“. Hinduizmo, budizmo ir jogų tradicijose Čakros yra laikomos energijos centrais, esančiais žmogaus kūne. Jos veikia kaip pagrindiniai energijos sankaupų taškai, per kuriuos teka gyvybinė jėga, vadinama prana. Šios energijos srautai yra svarbūs tiek fizinei, tiek dvasinei žmogaus gerovei.

Pagal jogų ir tantrines tradicijas, kūne yra septynios pagrindinės Čakros, kurios išsidėsto išilgai stuburo, pradedant nuo apatinės nugaros dalies iki galvos viršaus. Kiekviena Čakra yra susijusi su skirtingais psichiniais, emociniais ir dvasiniais aspektais. Štai trumpa septynių pagrindinių Čakrų apžvalga:

  1. Muladhara (Šaknies Čakra) – esanti stuburo apačioje, ji yra susijusi su išgyvenimu, stabilumu ir materialine gerove. Jos elementas – žemė, o spalva – raudona.
  2. Svadhisthana (Sakralinė Čakra) – esanti apatinėje pilvo dalyje, ji yra atsakinga už kūrybiškumą, emocijas ir seksualumą. Jos elementas – vanduo, o spalva – oranžinė.
  3. Manipura (Saulės rezginio Čakra) – esanti ties saulės rezginiu, ši Čakra susijusi su asmenine galia, pasitikėjimu ir valia. Jos elementas – ugnis, o spalva – geltona.
  4. Anahata (Širdies Čakra) – esanti širdies srityje, ji yra meilės, atjautos ir harmonijos centras. Jos elementas – oras, o spalva – žalia.
  5. Vishuddha (Gerklės Čakra) – esanti ties gerkle, ji atsakinga už komunikaciją, išraišką ir tiesą. Jos elementas – eteris, o spalva – mėlyna.
  6. Ajna (Trečiosios akies Čakra) – esanti tarp antakių, ši Čakra susijusi su intuicija, įžvalga ir dvasiniu suvokimu. Jos elementas – šviesa, o spalva – indigo.
  7. Sahasrara (Karūnos Čakra) – esanti galvos viršuje, ši Čakra yra dvasinio sąmoningumo, vienybės ir ryšio su dieviškumu centras. Jos elementas – mintis, o spalva – violetinė arba balta.

Kiekviena iš šių Čakrų turi savo energijos dažnį, ir laikoma, kad jos turi būti subalansuotos, kad žmogus jaustų fizinę, emocinę ir dvasinę pusiausvyrą. Jei viena ar kelios Čakros yra blokuotos arba disbalanse, tai gali pasireikšti fiziniais ar psichologiniais negalavimais. Jogos, meditacijos ir energijos gydymo praktikos dažnai siekia atverti ir subalansuoti Čakras, kad prana galėtų laisvai tekėti per kūną.