Galvijų dievas Sutvaras

Sutvaras – senovės lietuvių mitologijoje buvo dievas, globojantis galvijų bandas. Jį mini M. Strijkovskis, nurodydamas, kad šiam dievui buvo aukojami margaspalviai kaplūnai, siekiant, kad galvijai būtų skirtingų spalvų. Sutvaras buvo labai svarbus ūkininkams ir galvijų augintojams, nes tikėta, kad jo globa užtikrins galvijų sveikatą, gausą ir gerovę.

Sutvaro vardas gali būti kilęs iš žodžio „aptvaras“, reiškiančio gyvulių gardą, arba „sutverti“, kas gali reikšti dievišką kūrimo galią. Šie etimologiniai šaltiniai rodo, kad Sutvaras galėjo būti susijęs su dieviškuoju globėju, kuris saugo gyvulius ir užtikrina jų dauginimąsi bei sveikatą. Kai kuriems tyrinėtojams, įskaitant Gintarą Beresnevičių, Sutvaras atrodo kaip aukščiausiojo Dievo eufemizmas, dėl to jo vardas galėjo būti susijęs su gyvulių kūrimu ir globojimu.

Įdomi Sutvaro sąsaja su Velniu – lietuvių tautosakoje Velnias dažnai vaizduojamas kaip piemenų dievas, turintis stiprų ryšį su gyvuliais. Kai kuriais atvejais Sutvaras ir Velnias buvo laikomi panašiais globėjais, besirūpinančiais gyvulių gerove, ypač kaimuose ir ūkiuose. Sutvaras taip pat minimas mitologiniuose sąrašuose, kur greta jo yra Prakorimas – aukščiausiasis Dievas. Dėl šios sąsajos, kai kurie mokslininkai, įskaitant Beresnevičių, svarsto, kad Sutvaras galėjo būti susijęs su Velniu kaip viena iš jo formų ar aspektų.

Sutvaro kultas pabrėžė žemdirbių bendruomenių priklausomybę nuo dievų globos, ypač kalbant apie gyvulius, kurie buvo svarbūs pragyvenimo šaltiniai. Ritualai ir aukos, tokios kaip margaspalviai kaplūnai, atspindi žmonių siekį užtikrinti galvijų gausumą ir spalvingumą, kas galėjo turėti simbolinę reikšmę ir suteikti sėkmę gyvulių veislei.

Sutvaras buvo lietuvių mitologijos galvijų bandos dievas, kuris globojo gyvulius ir užtikrino jų sėkmę. Jo vardas galėjo būti kilęs iš sąvokų, susijusių su aptvaru ar kūrimu, o tai rodo jo kaip gyvulių globėjo ir kūrėjo funkcijas. Sutvaro sąsajos su Velniu ir aukščiausiuoju dievu Prakorimu leidžia manyti, kad jis buvo svarbi mitologinė figūra, galbūt susijusi su aukštesnėmis dieviškumo formomis.