Dvylika prisikėlimo liudytojų

Dvylika apaštalų, kuriuos Jėzus pasirinko savo artimiausiais mokiniais, yra laikomi pagrindiniais prisikėlimo liudytojais. Po Jėzaus Kristaus prisikėlimo iš numirusių, būtent šie apaštalai tapo pagrindiniais liudytojais ir skelbėjais, kad Jėzus ne tik buvo nukryžiuotas, bet ir prisikėlė, taip įgyvendindamas Dievo išganymo planą.

Apaštalų vaidmuo kaip prisikėlimo liudytojai:

  • Asmeninis prisikėlusio Jėzaus patyrimas:
  • Po prisikėlimo Jėzus ne kartą pasirodė savo mokiniams. Apaštalai ne tik matė Jėzų po Jo prisikėlimo, bet taip pat su juo kalbėjo, valgė ir buvo paliesti Jo mokymo.
  • Pvz., Jėzus pasirodė apaštalams užrakintame kambaryje (Jn 20, 19–23) ir Tomas, kuris iš pradžių netikėjo prisikėlimu, galiausiai palietė Jėzaus žaizdas ir ištarė: „Mano Viešpats ir mano Dievas!“ (Jn 20, 28).
  • Apaštalai kaip Bažnyčios pamatas:
  • Apaštalai tapo pirmieji liudytojai, kurie pradėjo skleisti žinią apie Jėzaus prisikėlimą. Jų misija buvo skelbti Evangeliją ir liudyti apie prisikėlimo stebuklą visame pasaulyje.
  • Jėzus jiems suteikė misiją eiti į visą pasaulį ir padaryti mokiniais visas tautas (Mt 28, 19). Jėzaus prisikėlimas ir pažadas amžinajam gyvenimui buvo centrinis jų mokymo turinys.
  • Apaštalų autoritetas:
  • Apaštalai buvo ne tik liudytojai, bet ir pirmieji Kristaus atstovai bei Bažnyčios lyderiai, turintys autoritetą skelbti Evangeliją ir teikti sakramentus. Jie turėjo ypatingą ryšį su prisikėlusiu Viešpačiu, ir šis autoritetas buvo perduotas per Bažnyčios hierarchiją.
  • Prisikėlimo liudijimas skirtingose vietose:
  • Apaštalai keliavo į skirtingas pasaulio dalis, skelbdami Jėzaus prisikėlimą ir steigė pirmąsias krikščionių bendruomenes. Pvz., Petras tapo pagrindiniu liudytoju Jeruzalėje, vėliau jis skelbė Evangeliją Antiochijoje ir Romoje, kur buvo nukankintas. Tomas pagal tradiciją evangelizavo Indiją. Kiekvienas apaštalas buvo prisikėlimo liudytojas skirtingose kultūrose ir tautose.
  • Apaštalų laiškai ir Naujasis Testamentas:
  • Apaštalai liudijo ne tik žodžiu, bet ir raštu. Pvz., Pauliaus laiškuose (kuris irgi vadinamas apaštalu, nors jis tiesiogiai nematė Jėzaus gyvenimo metu, bet turėjo ypatingą regėjimą apie prisikėlusį Kristų) aiškiai matome, kaip apaštalai liudijo apie prisikėlimo realumą.
  • Prisikėlimas kaip Evangelijos esmė:
  • Apaštalų skelbiama žinia grindėsi Jėzaus prisikėlimu, nes tai buvo didžiausias įrodymas, kad Jėzus yra Mesijas, Dievo Sūnus, ir kad per Jį ateina amžinasis gyvenimas. Prisikėlimas yra krikščioniškojo tikėjimo pagrindas, todėl apaštalai pabrėžė jo tikrumą ir ragino visus priimti šią žinią.

Apaštalų sąrašas:

  1. Simonas Petras (vadinamas uola, kuria grindžiama Bažnyčia)
  2. Andriejus (Petro brolis)
  3. Jonas (mylimasis mokinys, evangelistas)
  4. Jokūbas Vyresnysis (Jono brolis)
  5. Filipas
  6. Baltramiejus (dar vadinamas Natanaeliu)
  7. Tomas (dar vadinamas Abejotoju, nes iš pradžių netikėjo prisikėlimu)
  8. Matas (muitininkas, evangelistas)
  9. Jokūbas Jaunesnysis (Alfėjaus sūnus)
  10. Judas Tadas (dar vadinamas Lebėjumi)
  11. Simonas Uolusis
  12. Judas Iskarijotas (Jėzaus išdavikas, vėliau pakeistas apaštalu Matu)

Prisikėlimo liudijimas:

Šie apaštalai tapo Jėzaus prisikėlimo liudytojais, kurie skleidė žinią apie prisikėlimą ir išganymą visam pasauliui. Jie liudijo ne tik savo asmeninėmis patirtimis, bet ir per Evangelijos žinią bei daugelio jų misijas, kurios galutinai įsitvirtino per Bažnyčios mokymą.

Dvylika apaštalų buvo artimiausi Jėzaus mokiniai ir pagrindiniai prisikėlimo liudytojai. Jie matė prisikėlusį Kristų ir patyrė Jo mokymus bei stebuklus. Per juos krikščionys sužinojo apie Jėzaus prisikėlimą, kuris tapo krikščioniškojo tikėjimo pagrindu. Apaštalai buvo paskirti skleisti šią džiaugsmingą žinią visame pasaulyje, įtvirtindami tikėjimą Jėzaus pergale prieš mirtį.