Trys velnio gundymai Jėzui

Trys velnio gundymai Jėzui, aprašyti Mato 4, 1–11 ir Luko 4, 1–13, įvyko po Jėzaus krikšto, kai Jis 40 dienų pasninkavo dykumoje. Šių gundymų metu Jėzus susidūrė su velnio pasiūlymais, kurių tikslas buvo jį atitraukti nuo Jo misijos ir paklusnumo Dievo valiai. Kiekviename gundyme velnias bandė sukelti Jėzaus dvejones dėl Jo tikrojo tapatumo kaip Dievo Sūnaus. Tačiau Jėzus, pasikliaudamas Šventojo Rašto žodžiais, visus gundymus atmetė.

1. Pirmasis gundymas – alkio išbandymas (duonos pavertimas iš akmenų):

  • Velnio pasiūlymas: „Jei tu Dievo Sūnus, liepk šitiems akmenims pavirsti duona.“ (Mt 4, 3)
  • Kontekstas: Jėzus buvo išsekęs ir alkanas po 40 dienų pasninko. Velnias bando išprovokuoti Jėzų panaudoti savo dieviškąją galią asmeniniams fiziniams poreikiams patenkinti.
  • Jėzaus atsakymas: „Parašyta: Žmogus gyvas ne vien duona, bet kiekvienu žodžiu, kuris išeina iš Dievo lūpų.“ (Mt 4, 4; Įst 8, 3)
  • Prasmė: Jėzus atmeta gundymą pasinaudoti savo dieviškąja galia materialiniams poreikiams patenkinti. Jo atsakymas pabrėžia, kad žmogaus gyvenimas remiasi ne vien fiziniais poreikiais, bet ir Dievo valia bei Jo žodžiu.

2. Antrasis gundymas – Dievo galios išbandymas (šuolis nuo šventyklos viršūnės):

  • Velnio pasiūlymas: „Jei tu Dievo Sūnus, meskis žemyn, nes parašyta: Jis lieps savo angelams tave nešti ant rankų, kad neužsigautum kojos į akmenį.“ (Mt 4, 6)
  • Kontekstas: Velnias bandė priversti Jėzų išbandyti Dievo apsaugą, šokant nuo Jeruzalės šventyklos viršūnės, remdamasis psalmės (Ps 91, 11–12) pažadu apie angelų apsaugą.
  • Jėzaus atsakymas: „Taip pat parašyta: Negundyk Viešpaties, savo Dievo.“ (Mt 4, 7; Įst 6, 16)
  • Prasmė: Jėzus atsisako išbandyti Dievo galią ir apsaugą, nes tai būtų piktnaudžiavimas Jo pasitikėjimu. Jis moko, kad žmogus negali išbandyti Dievo ar reikalauti stebuklų tik tam, kad įrodytų Dievo egzistavimą.

3. Trečiasis gundymas – šlovės ir valdžios pasiūlymas (pasaulio karalystės ir jų šlovė):

  • Velnio pasiūlymas: „Visa tai aš tau atiduosiu, jei parpuolęs pagarbinsi mane.“ (Mt 4, 9)
  • Kontekstas: Velnias parodė Jėzui visas pasaulio karalystes ir pažadėjo jam suteikti žemiškąją valdžią ir šlovę, jei Jėzus atsisakytų Dievo ir pagarbintų velnią.
  • Jėzaus atsakymas: „Eik šalin, šėtone! Nes parašyta: Viešpatį, savo Dievą, tegarbink ir Jam vienam tetarnauk!“ (Mt 4, 10; Įst 6, 13)
  • Prasmė: Jėzus aiškiai pasako, kad Dievas yra vienintelis, kuris turi būti garbinamas. Jėzaus misija yra tarnauti Dievui, o ne siekti žemiškos valdžios ar šlovės. Jis atmeta velnio pasiūlymą kaip visiškai nesuderinamą su Dievo Karalystės vertybėmis.

Šie trys gundymai simbolizuoja žmogiškus išbandymus – fizinius poreikius, pagundą išbandyti Dievo galią ir norą valdyti bei gauti žemišką šlovę. Jėzus kiekvieną kartą atsako pasikliaudamas Dievo žodžiu ir demonstruoja, kad Dievo valia yra svarbiausia, o materialiniai ir laikini dalykai negali atitraukti Jo nuo misijos. Šis įvykis rodo Jėzaus tikėjimo tvirtumą ir Dievo valios viršenybę, taip pat moko tikinčiuosius, kaip atsispirti kasdienėms gyvenimo pagundoms.