Kas yra “AMEN”?

Žodis “Amen” yra vienas iš seniausių ir dažniausiai naudojamų žodžių krikščioniškose, žydų ir islamiškose maldose bei šventraščiuose. Šis žodis turi gilų religinį ir dvasinį kontekstą, kuris reiškia pritarimą, patvirtinimą, tikrumą arba taip tebūnie.

Žodžio „Amen“ kilmė:

  • Hebrajų kalba: Žodis „amen“ kilęs iš hebrajų kalbos šaknies ‘aman, kuri reiškia „tvirtas“, „patikimas“ arba „tikras“. Tai yra senovės žydų maldų dalis, kurią vėliau perėmė ir krikščionys bei musulmonai.
  • Hebrajų kalboje „amen“ dažnai vartojamas kaip patvirtinimas ar pritarimas, ir jis reiškia, kad tas, kuris sako „amen“, patvirtina tai, kas buvo pasakyta, ir laiko tai teisinga bei tvirta tiesa.

Reikšmė ir vartojimas:

  1. Pritarimas ir patvirtinimas:
  • Kai pasakome „amen“ po maldos, išreiškiame patvirtinimą to, kas buvo pasakyta, ir tikėjimą, kad Dievas išklausys maldą. Tai reiškia „taip tebūnie“ arba „tebūna taip, kaip sakyta“.
  • Pavyzdžiui, po maldos „Tėve mūsų“, pasakydami „amen“, mes patvirtiname savo tikėjimą, kad Dievas išgirs mūsų maldas ir vykdys savo valią.
  1. Tikrumas ir tvirtumas:
  • Žodis „amen“ taip pat reiškia, kad tai, kas buvo pasakyta ar pasimelsta, yra tvirtas ir patikimas dalykas. Šis žodis išreiškia tikėjimą Dievo pažadais ir Jėzaus Kristaus mokymais. Jėzus dažnai naudodavo šį žodį pradėdamas savo mokymus, sakydamas: „Iš tiesų, iš tiesų sakau jums“ (pvz., Jono 3, 3), kur originaliame tekste naudojamas žodis „amen“ (gr. „ἀμὴν“).
  1. Dievo vardas:
  • Apreiškimo knygoje Jėzus pats vadinamas „Amen“: „Tai sako Amen, ištikimasis ir tikrasis liudytojas, pradžia Dievo kūrinijos“ (Apr 3, 14). Čia „Amen“ reiškia Jėzų kaip ištikimą, patikimą ir galutinį Dievo pažadų įvykdymą.
  1. Liturginis naudojimas:
  • Krikščioniškose pamaldose žodis „amen“ naudojamas baigti maldas, šlovinimus ir sakramentinius veiksmus, patvirtinant bendruomenės tikėjimą ir dalyvavimą maldoje. Tai yra liturginis patvirtinimas, kad tikintieji pritaria ir priima tai, kas buvo sakyta Dievui.
  1. Žydų tradicijoje:
  • Žydų maldose „amen“ sakomas po palaiminimų arba šlovinimo Dievui kaip pritarimas, kad tai, kas pasakyta, yra tiesa. Žydų maldos baigiasi „amen“ kaip tikėjimo Dievu išraiška, jog Jis išklausys ir išpildys savo pažadus.

„Amen“ yra žodis, turintis gilias religines šaknis, reiškiantis tikėjimo patvirtinimą, pritarimą ir pasitikėjimą Dievu. Jis kyla iš hebrajų kalbos ir reiškia „taip tebūnie“ arba „tikrai“, o krikščioniškoje tradicijoje simbolizuoja patvirtinimą to, kas buvo pasakyta per maldą ar Dievo žodį. Tai ne tik baigiamasis žodis maldoje, bet ir išreikštas tikėjimas, kad Dievas išklausys ir įvykdys savo pažadus.