Kas yra stebuklas ir kaip jis įrodomas?

Stebuklas yra reiškinys, kuris negali būti paaiškintas gamtos dėsnių arba įprastų mokslinių metodų pagalba ir yra laikomas Dievo veikimu arba dieviškosios intervencijos ženklu. Katalikų Bažnyčios kontekste stebuklai yra svarbūs etapas kandidatui tapti šventuoju, nes jie patvirtina, kad šventasis turi ypatingą dvasišką galią ir užtarimą. Štai kaip stebuklai yra suprantami ir įrodinėjami šventųjų kanonizacijos procese:

1. Kas yra stebuklas?

  • Nepaaiškinamas įvykis: Stebuklas dažniausiai apibūdinamas kaip neįprastas įvykis, kurio negalima paaiškinti moksliniu ar natūraliu būdu. Dažnai tai yra neįprastai greitas ir visiškas išgydymas arba kitoks dvasinis arba fizinis įvykis, kuris priskiriamas Dievo veikimui.
  • Dvasinė reikšmė: Stebuklas taip pat yra laikomas ženklu, kad kandidatas (šventasis) turi ypatingą ryšį su Dievu ir kad jo užtarimas yra veiksmingas ir galingas.

2. Kaip įrodoma, kad tai stebuklas?

  • Tyrimas ir verifikacija: Norint, kad įvykis būtų pripažintas stebuklu, būtina atlikti išsamų tyrimą. Šiame procese dalyvauja medicinos specialistai, teologai ir Bažnyčios pareigūnai.
  • Medicininiai įrodymai: Pirmasis žingsnis dažnai yra medicininis tyrimas, kuris nustato, ar įvykis buvo nepaaiškinamas pagal šiuolaikinę mediciną. Stebuklai dažnai apima neįprastą ir visišką išgydymą iš ligos, kuri, kaip manoma, buvo nepagydoma.
  • Dokumentacija: Visi įvykiai ir jų tyrimai yra dokumentuojami ir pateikiami Bažnyčiai. Tai apima medicininių ataskaitų, liudininkų pareiškimų ir visų susijusių dokumentų pateikimą.

3. Kas sprendžia, ar įvykis yra stebuklas?

  • Kongregacija dėl Šventųjų Byla: Ši kongregacija, esanti Vatikane, yra atsakinga už kanonizacijos procesą. Ji apima teologus, istorikus ir medicinos ekspertus, kurie vertina įrodymus apie stebuklus.
  • Medicinos ekspertai: Medicinos ekspertai vertina, ar įvykis gali būti paaiškintas medicininiu požiūriu ar ne. Jie nustato, ar įvykis yra išskirtinis ir nepaaiškinamas pagal šiuolaikinius mokslinius standartus.
  • Teologai ir teologinė komisija: Teologai vertina, ar įvykis atitinka Bažnyčios doktriną ir ar jis gali būti laikomas dieviškuoju veikimu.

4. Koks yra stebuklo priėmimo procesas?

  • Dokumentų pateikimas: Kai įvykis yra dokumentuojamas, jis pateikiamas kongregacijai, kuri atliks išsamų vertinimą.
  • Kongregacijos sprendimas: Kongregacija nusprendžia, ar įvykis atitinka stebuklo kriterijus. Jei taip, jie rekomenduoja šį įvykį popiežiui.
  • Popiežiaus patvirtinimas: Galiausiai, popiežius turi patvirtinti, kad įvykis yra stebuklas. Tai yra paskutinis žingsnis, leidžiantis kandidatui tapti šventuoju.

Stebuklai yra esminė dalis Katalikų Bažnyčios kanonizacijos procese, nes jie patvirtina šventųjų ypatingą dvasinį statusą ir jų gebėjimą užtarnauti kitus prieš Dievą.