Apaštalų 9 dienų malda Novena

Apaštalų 9 dienų malda, taip pat žinoma kaip Novena (iš lotynų kalbos „novem“, reiškiančio „devyni“), yra ypatinga maldos praktika, kurioje maldininkai skiria devynias dienas maldai ir apmąstymams dėl tam tikro dvasinio tikslo, intencijos ar šventojo užtarimo.

Apaštalų 9 dienų malda dažnai yra skirta Šventosios Dvasios atsiuntimui ir yra tradiciškai susijusi su Sekminėmis, kurios yra švenčiamos 50 dienų po Velykų. Sekminės yra laikomos Šventosios Dvasios išliejimo diena ant apaštalų ir ankstyvųjų krikščionių, todėl Novena dažnai skiriama tam, kad paruoštų maldininkus Šventosios Dvasios atėjimui ir gautų jos dovanas.

Apaštalų 9 Dienų Maldos Struktūra

1. Pirmoji diena: Maldos pradžioje skaitomas Šventojo Rašto skaitinys, dažniausiai apie Šventąją Dvasią. Ši diena dažnai skirta asmeniniam atsivertimui ir pasiryžimui gauti Šventosios Dvasios dovanas.

2. Antra diena iki devintos: Kiekvieną dieną skaitomi specialūs maldos tekstai, kurie gali būti skirti konkrečiai maldai ar šventajam, ir apmąstomi Šventojo Rašto tekstai bei dvasinės tematikos, susijusios su Šventąja Dvasia.

3. Devinta diena: Paskutinė maldos diena, kuri dažnai yra paženklinta ypatinga šventės pamaldumu ir dėkingumu už gautas malones. Ši diena paprastai baigiama šventomis mišiomis arba specialia malda.

Maldos Tekstas ir Praktika

Kiekviena maldos diena gali turėti savo specifinį maldos tekstą, kuriame gali būti įtraukti:

  • Šventojo Rašto skaitiniai: Apmąstymai apie Šventosios Dvasios veikimą ir dovanas.
  • Litanijos ir maldos: Papildomos maldos, skirtos prašyti Šventosios Dvasios pagalbos ir stiprybės.
  • Meditacijos: Apmąstymas apie Šventosios Dvasios vaidmenį krikščionių gyvenime ir apie tai, kaip ji gali veikti maldininkų gyvenime.

Pavyzdžiui, Novenos maldos tekstas galėtų atrodyti taip:


Novena malda

1 diena:
Prašome Tave, Šventoji Dvasia, apšviesti mūsų širdis ir atnaujinti mūsų gyvenimą, kad galėtume gyventi pagal Tavo mokymus.

2 diena:
Šventoji Dvasia, suteik mums išminties ir supratimo, kad galėtume geriau pažinti Dievo valią ir Jį išgyventi kasdien.

3 diena:
Prašome, kad Tavo gailestingumas ir meilė pripildytų mūsų širdis, kad galėtume būti atlaidūs ir mylintys mūsų aplinkos žmonėms.

4 diena:
Šventoji Dvasia, stiprink mūsų tikėjimą ir padėk mums drąsiai liudyti Kristų savo gyvenime.

5 diena:
Prašome, kad Tavo dovanos, tokioms kaip kantrybė ir gerumas, būtų akivaizdžios mūsų veiksmuose ir santykiuose.

6 diena:
Šventoji Dvasia, pripildyk mus ramybės ir džiaugsmo, net ir sunkumų akivaizdoje.

7 diena:
Prašome, kad Tavo vedimas būtų aiškus mūsų sprendimuose ir veiksmuose.

8 diena:
Šventoji Dvasia, suteik mums drąsos ir tvirtybės, kad galėtume siekti šventumo ir atsispirti pagundoms.

9 diena:
Dėkojame už visą Tavo pagalbą ir malones, kurias gavome šios Novenos metu. Prašome, kad ir toliau vestum mūsų gyvenimus savo šviesa.


Dvasinė Prasmė:
Novena suteikia galimybę gilesniam dvasiniam augimui, stiprina tikėjimą ir padeda pasiruošti svarbioms krikščioniškoms šventėms bei rengiasi gauti Šventosios Dvasios dovanas. Tai yra laikotarpis, skirtas maldai, apmąstymui ir asmeninei transformacijai.