Bonifaco VIII suėmimas ir popiežiaus sosto perkėlimas į Avinjono

Bonifaco VIII suėmimas ir popiežiaus sosto perkėlimas į Avinjono yra du svarbūs įvykiai, kurie reikšmingai pakeitė Bažnyčios istoriją ir Europą tuo laikotarpiu.

Bonifaco VIII Suėmimas: 1303 m.

1303 m. rugsėjo mėn. Prancūzijos karalius Filipas IV, žinomas kaip „Gražusis“, nusprendė suimti popiežių Bonifacą VIII. Šis žingsnis buvo reakcija į intensyvius konfliktus tarp popiežiaus ir karaliaus dėl dvasininkijos mokesčių ir popiežiaus autoriteto viršenybės.

  • Rizika ir Politinė Motyvacija: Filipas IV norėjo sumažinti popiežiaus įtaką Prancūzijoje, kurioje buvo didelė įtaka ir turtai, todėl jis 1303 m. rugsėjo mėn. organizavo karinių pajėgų įsiveržimą į Anagni, miestą Italijoje, kur tuo metu buvo popiežius Bonifacas VIII. Šis įvykis tapo žinomas kaip „Anagni incidentas“.
  • Incidentas: Filipas IV paskyrė savo emissarus, kurie atakavo popiežiaus rezidenciją. Nors popiežius nebuvo suimtas ir po trijų dienų buvo išlaisvintas, šis įvykis ženkliai pakenkė jo autoritetui ir reputacijai. Incidentas tapo simboliu nesutarimų tarp Bažnyčios ir pasaulietinės valdžios.

Popiežiaus Sosto Perkėlimas į Avinjono: 1309-1377 m.

Popiežiaus sosto perkėlimas į Avinjono (Prancūzijos pietuose) tapo svarbiu istoriniu įvykiu, kurį sukėlė daugelis veiksnių, įskaitant ir Bonifaco VIII suėmimą.

  • Konfliktai ir Poveikis: Po Bonifaco VIII mirties 1303 m., popiežius Benediktas XI bandė ištaisyti santykius su Prancūzija, tačiau nesėkmingai. 1305 m. buvo išrinktas popiežius Klemensas V, kuris, kaip prancūzų, pasirinko perkelti popiežiaus rezidenciją į Avinjono, siekdamas išvengti konfliktų su Prancūzijos valdžia ir užtikrinti saugumą.
  • Avinjono Kalėjimas: Avinjono laikotarpis truko nuo 1309 iki 1377 m., ir jis yra žinomas kaip „Avinjono kalėjimas“. Šiuo laikotarpiu popiežiai gyveno Avinjone, ir nors šis laikotarpis buvo iššūkių laikotarpis Bažnyčiai, jis taip pat pasižymėjo tam tikru administraciniu ir finansiniu stabilumu. Tačiau ši situacija turėjo ilgalaikių pasekmių, nes popiežiaus autoritetas ir nepriklausomybė nuo pasaulietinių valdžių sumažėjo.
  • Grįžimas į Romą: 1377 m. popiežius Grigalius XI grąžino popiežiaus sostą į Romą, siekdamas atkurti Bažnyčios autoritetą ir nepriklausomybę. Tačiau Avinjono laikotarpis paliko ilgalaikį poveikį Bažnyčios struktūrai ir jos santykiams su pasaulietinėmis valdžiomis.

Šie įvykiai rodo, kaip popiežiaus ir pasaulietinės valdžios konfliktai gali turėti ilgalaikių pasekmių ir keisti Bažnyčios ir Europos istorijos kursą.