Šventieji sakramentai

  1. Krikštas.
  2. Sutvirtinimas.
  3. Švenčiausiasis Sakramentas.
  4. Atgaila.
  5. Ligonių patepimas.
  6. Kunigystė.
  7. Santuoka.

Šventieji sakramentai yra labai svarbi katalikų tikėjimo dalis. Jie yra Kristaus įsteigti regimi ženklai, kuriais tikintieji gauna Dievo malonę. Kiekvienas sakramentas turi savo ypatingą reikšmę ir dvasinį poveikį. Štai kas jie yra ir ką jie reiškia:

  1. Krikštas.
    Krikštas yra pirmasis sakramentas, kuris atveria kelią kitiems sakramentams. Krikštijant, žmogus nuplaunamas nuo gimtosios nuodėmės ir tampa Bažnyčios nariu. Tai yra dvasinis atgimimas ir priėmimas į krikščionių bendruomenę.
  2. Sutvirtinimas.
    Sutvirtinimas sustiprina krikšto malonę ir suteikia Šventosios Dvasios dovanų, kad tikintysis galėtų brandžiai ir tvirtai gyventi tikėjime. Tai simbolizuoja dvasinį brandumą ir įsipareigojimą tikėjimui.
  3. Švenčiausiasis Sakramentas (Eucharistija).
    Tai svarbiausias sakramentas, kurio metu tikintieji priima Kristaus Kūną ir Kraują duonos ir vyno pavidalu. Eucharistija yra Kristaus aukos ant kryžiaus atminimas ir šventimas, kuris leidžia tikintiesiems vienytis su Juo ir gauti Jo malonę.
  4. Atgaila (Išpažintis).
    Šiuo sakramentu tikintysis išpažįsta savo nuodėmes Dievui per kunigą ir gauna Dievo atleidimą. Tai dvasinio atsinaujinimo ir susitaikymo su Dievu bei Bažnyčia aktas.
  5. Ligonių patepimas.
    Šis sakramentas suteikiamas sergantiems arba mirštantiems, kad jie gautų Dievo malonę, dvasinį ir kartais fizinį išgijimą. Tai ir sustiprina ligonį, ir suteikia paguodą bei ramybę artėjant mirties valandai.
  6. Kunigystė.
    Kunigystės sakramentas skiria vyrus tapti kunigais ir tarnauti Dievui bei Bažnyčiai. Kunigai, per šį sakramentą, gauna galią šventinti sakramentus ir vesti tikinčiųjų bendruomenę.
  7. Santuoka.
    Santuoka yra sakramentas, per kurį vyras ir moteris sudaro šventą santuokos sąjungą prieš Dievą ir Bažnyčią. Santuokos sakramentas ne tik įpareigoja mylėti vienas kitą, bet ir gauna Dievo malonę šiai sąjungai palaikyti ir ugdyti šeimą krikščioniškame gyvenime.

Šie sakramentai simbolizuoja Dievo veikimą žmogaus gyvenime ir yra svarbiausios katalikų tikėjimo praktikos, kurios padeda augti dvasiškai bei palaikyti glaudų ryšį su Dievu.