Amžinąjį atilsį duok mirusiems

Amžinąjį atilsį duok mirusiems (-iam, -iai), Viešpatie, ir amžinoji šviesa jiems (jam, jai) tešviečia.

Amžinąjį atilsį duok mirusiems (-iam, -iai), Viešpatie, ir amžinoji šviesa jiems (jam, jai) tešviečia.

Amžinąjį atilsį duok mirusiems (-iam, -iai), Viešpatie, ir amžinoji šviesa jiems (jam, jai) tešviečia.

Tegul ilsisi ramybėje. Amen.

Malda „Amžinąjį atilsį“ yra viena iš pagrindinių katalikų maldų už mirusiuosius. Ji išreiškia prašymą Dievui suteikti amžinąjį poilsį sieloms tų, kurie jau iškeliavo iš šio pasaulio. Tai yra malda už jų amžiną ramybę ir susitikimą su Dievu amžinybėje.

Ką reiškia ši malda?

  1. „Amžinąjį atilsį duok mirusiems (-iam, -iai), Viešpatie“ – Šioje dalyje tikintysis meldžia Viešpatį, kad Jis suteiktų amžiną ramybę mirusiesiems. Tai išreiškia tikėjimą, kad po žemiškojo gyvenimo Dievas gali apdovanoti sielas amžinu poilsiu, kur nėra daugiau skausmo ar kančios.
  2. „Ir amžinoji šviesa jiems (jam, jai) tešviečia“ – Prašymas, kad mirusiuosius apšviestų Dievo amžinoji šviesa. Šviesa Biblijoje dažnai yra Dievo buvimo, šventumo ir tiesos simbolis. Šioje maldoje tikintieji prašo, kad mirusiųjų sielos būtų priimtos į Dievo šviesą ir Jo buvimą amžinybėje.
  3. „Tegul ilsisi ramybėje“ – Ši dalis yra baigiamasis prašymas, kad mirusieji rastų ramybę Viešpatyje. Tai išreiškia tikėjimą, kad Dievo malonėje sielos ras amžiną poilsį.
  4. „Amen“ – Žodis „amen“ reiškia pritarimą ir tikėjimą, kad išreikšti prašymai bus išklausyti.

Reikšmė krikščionims:

Ši malda yra ypatingai svarbi katalikų liturgijoje ir asmeninėje maldoje už mirusius. Ji išreiškia krikščionių viltį dėl amžinojo gyvenimo ir tikėjimą, kad mirusieji ras ramybę Dievo akivaizdoje. Tikintieji meldžia Dievo gailestingumo, kad Jis atleistų nuodėmes ir priimtų sielas į savo amžinąją šviesą.

Katalikų tradicijoje ši malda dažnai meldžiama laidotuvėse, mirusiųjų paminėjimo apeigose ir asmeninėse maldose už artimuosius, siekiant palengvinti jų kelionę į amžinąjį gyvenimą. Tai taip pat priminimas gyviesiems apie svarbą melstis už mirusiuosius ir jų sielų išgelbėjimą.