Knyga: Žodžio aidai

Ši knyga, pavadinimu “Žodžio aidai”, yra architekto, poeto ir vertėjo Jono Vytauto Nistelio (1922–1986) Naujojo Testamento mąstymų ir komentarų rinkinys, kuris gilina supratimą apie Šventąjį Raštą bei jo žinią. Tai septintoji šios autoriaus knyga, kurią išleido ši leidykla, ir joje pateikiami giliausi religiniai apmąstymai, skirti Katalikų Bažnyčios mokymui bei Šventojo Rašto aiškinimui.

Žodžio aidai apima Jono Vytauto Nistelio mąstymus apie Šventąjį Raštą kaip Katalikų Bažnyčios gramatiką. Šventasis Raštas, pasak autoriaus, yra 72 knygų biblioteka, apimanti skirtingų autorių iš įvairių laikotarpių darbus. Tai metaistorinis kūrinys, kuriame randame ne tik pranašystes ir tikėjimo tiesas, bet ir etines normas bei poeziją. Šioje knygoje J. V. Nistelis gilina dialogą tarp Dievo žodžio ir žmogaus žodžio, pabrėždamas, kad Šventasis Raštas yra ne tik Viešpaties Dievo laiškas žmonėms, bet ir Šventosios Tradicijos liudijimas.

Nistelis ypatingą dėmesį skiria Evangelijoms, kurios šioje knygoje yra išsamiai nagrinėjamos. Kiekviena Evangelija – pagal Matą, Morkų, Luką ir Joną – turi savo atskirą skyrių, kuriuose autorius pateikia unikalų požiūrį į jų turinį ir prasmę. Evangelijų nagrinėjimas yra šios knygos šerdis, ir Nistelis per savo komentarus skatina skaitytojus giliau suvokti Jėzaus Kristaus mokymus bei jų reikšmę šiuolaikiniam tikinčiajam. Evangelijos pagal Joną skyrius yra ypač išsamus ir siekia net 750 puslapių.

Knygoje autorius taip pat gvildena svarbius teologinius ir etinius klausimus, kurie kyla iš Šventojo Rašto. Jis pateikia požiūrį, kad Šventojo Rašto supratimas kinta ir tobulėja kartu su moksliniais atradimais, tačiau Dievo tiesos išlieka pastovios. Nistelis pabrėžia, kad norint suprasti Šventąjį Raštą, reikia ne tik žinių, bet ir Dievo malonės, kuri nušviečia tikrąją jo prasmę.

Knyga skirta tiems, kurie siekia giliau suprasti Šventąjį Raštą ir ieško atsakymų į tikėjimo klausimus. Ji taip pat gali būti naudinga kaip studijų šaltinis teologijos studentams, kunigams bei visiems, kurie domisi religija ir jos istorija. J. V. Nistelio komentarai padeda geriau suvokti Šventojo Rašto kontekstą ir jo reikšmę kasdieniam žmogaus gyvenimui.