Knyga: Dievo planas dangui ir žemei

Dariaus Kundroto knyga „Dievo planas dangui ir žemei“ yra kruopščiai parengtas teologinis veikalas, kuris nagrinėja Dievo numatytą planą tiek žemei, tiek dangui. Remdamasis lietuvišku King James Version (KJV) Biblijos vertimu, autorius išsamiai analizuoja, kaip Dievas sukūrė pasaulį ir kas Jo plane numatyta žmogui. Knyga yra išsami ir pagrįsta Biblijos citatomis bei atitinka tradicinės krikščioniškos doktrinos aiškinimą.

Pagrindinė idėja: Dievo planas dviem dimensijoms

Knygos įvade Kundrotas pateikia metaforą, palygindamas Dievo planą su tapytojo paveikslu. Nors artinantis prie paveikslo matyti tik smulkios detalės, atsitraukus atsiveria bendras kūrinio vaizdas. Ši metafora apibūdina, kaip Rašto detalių nagrinėjimas padeda atskleisti bendrą Dievo planą. Knygoje autorius pabrėžia, kad Dievo planas nėra vienas – jis turi dvi dalis: vieną skirtą žemei, kitą – dangui. Dievas atskyrė šiuos du pasaulius, ir šiame kontekste Kundrotas analizuoja, kaip kiekvienas iš šių planų yra atskirai realizuojamas.

Žemiškasis Dievo tikslas

Pirmajame skyriuje autorius gilinasi į žemiškąjį Dievo tikslą. Jis pradeda nuo pradžios – Dievas sukūrė žemę ir dangų kaip atskiras sritis. Žemės kūrimo tikslas buvo sukurti karalystę, kurioje žmogus turėtų viešpatauti. Dievas, kaip pažymima Pradžios knygoje, sukūrė žmogų pagal savo atvaizdą, suteikdamas jam valdžią valdyti žemę. Knyga aptaria žmogaus atsakomybę už žemės valdymą ir Dievo įsakymą būti vaisingiems, daugintis ir pripildyti žemę. Šioje dalyje Kundrotas pabrėžia, kad Dievo kūrinija ne tik sukurta grožėjimuisi, bet ir tam, kad būtų valdoma pagal Dievo išmintį.

Dievo karalystės praradimas ir planas ją atkurti

Toliau autorius analizuoja, kaip po žmogaus nuopolio Dievo planas buvo sudėtingas dėl Šėtono veikimo. Dievo sukurtasis tobulas pasaulis buvo pažeistas dėl Adomo ir Ievos nuodėmės, kuri į pasaulį atnešė nuodėmę ir mirtį. Knyga pateikia išsamų šio nuopolio aprašymą, remdamasi Pradžios knyga ir kitomis Šventojo Rašto vietomis. Tačiau Dievas savo plano nesustojo – pažadėta „moters sėkla“ (Pr 3:15) yra Kristaus atėjimo pranašystė, kuria Dievas atkurs prarastą karalystę.

Autorius taip pat apžvelgia įvairius istorinius įvykius, susijusius su Dievo planu, tokius kaip Babelės bokšto statyba ir Dievo pašaukimas Abraomui, Jokūbo sapnas ir Izraelio – pirmagimio Dievo sūnaus – svarbą. Šie įvykiai parodo, kaip Dievas vedė savo tautą, tačiau jie taip pat atspindi nuolatinius žmonijos suklupimus ir Dievo maloningą veikimą per Abraomą ir jo palikuonis.

Dangaus planas ir paslaptis

Antrame skyriuje Kundrotas atskleidžia dangiškąjį Dievo planą, kurį vadina „paslaptimi“. Čia aptariama, kad Dievas ne tik kuria karalystę žemėje, bet taip pat numatė ir dvasinę karalystę danguje. Ši dalis pabrėžia pasaulio sutaikinimą su Dievu per Kristų ir naujo sutvėrimo sampratą. Autorius nagrinėja, kaip Kristus tapo aukščiausiu kunigaikščiu ir valdovu, atnešusiu pasauliui ne tik nuodėmių atleidimą, bet ir dvasinį atgimimą.

Kundrotas taip pat atkreipia dėmesį į tai, kad apaštalai skelbė šį Dievo planą ir primena skaitytojams apie Jo malonę, kurią Dievas parodė per Jėzaus Kristaus auką. Dievo planas apima tiek dvasinį, tiek fizinį pasaulius, todėl autorius pabrėžia, kad tikėjimas Kristaus auka suteikia žmonėms viltį ne tik šiame gyvenime, bet ir amžinybėje.

Paskutinės dienos ir Dievo plano užbaigimas

Trečiajame skyriuje aptariamos paskutinės dienos ir kaip Dievas baigs savo žemiškąjį planą. Knygoje nagrinėjama Karalystės evangelija, kuri bus paskelbta visame pasaulyje prieš Kristaus sugrįžimą. Kundrotas pateikia įspėjimus apie Antikristo atėjimą ir kitus paskutiniųjų dienų ženklus. Anot autoriaus, paskutinės dienos bus laikas, kai žmonija turės galutinai pasirinkti – ar laikytis Dievo plano, ar sekti pasaulio nuodėmėmis.

Autorius taip pat pabrėžia, kad Dievo tauta, įskaitant Izraelį, paveldės pažadėtą poilsį ir karalystę žemėje. Žydų tauta, kaip pabrėžia autorius, turi ypatingą vietą Dievo plane, tačiau galutinis išgelbėjimas priklauso Kristaus mokymų laikymuisi.

Dariaus Kundroto knyga „Dievo planas dangui ir žemei“ yra išsami ir gerai struktūruota teologinė analizė apie Dievo planą tiek žemiškajai karalystei, tiek dangiškajai sferai. Knyga yra skirta tiek teologijos studentams, tiek tikintiesiems, norintiems giliau suprasti Dievo numatytą tvarką pasauliui ir žmonijai. Remdamasis Biblija ir tradicinėmis krikščioniškomis vertybėmis, Kundrotas pristato visapusišką ir aiškų vaizdą, kaip Dievas vykdo savo amžinąjį planą.