Knyga: Santuokos reglamentavimas islame

„Santuokos reglamentavimo pokyčiai Islamo teisėje: Maroko šeimos kodeksas“

Ši knyga yra svarbus tyrimas apie Islamo teisės evoliuciją, nagrinėjant santuokos reguliavimo pokyčius Maroke. Šis tyrimas apima pagrindinius reformos aspektus, kurie buvo įgyvendinti 2004 m. Maroke, priėmus naują Šeimos kodeksą – Mudavaną. Autorius analizuoja santuokos instituto evoliuciją Islamo teisėje, identifikuoja esminius pokyčius bei pateikia išsamų šeimos teisės kaitos aprašymą, atsižvelgiant į šiuolaikinės visuomenės poreikius.

Tradicinė ir šiuolaikinė Islamo teisė

Vienas iš pagrindinių knygos aspektų yra islamo teisės transformacija per laiką. Tradicinė Islamo teisė ilgą laiką sudarė Maroko teisinės sistemos pagrindą. Šioje sistemoje šeima visuomet užėmė pagrindinę vietą visuomenėje, o santuokos institutas buvo griežtai reglamentuojamas religinių normų. Vis dėlto, modernizuojantis visuomenei, atsirado poreikis atnaujinti ir pritaikyti religinius reglamentus prie šiuolaikinių socialinių, ekonominių ir kultūrinių sąlygų.

Autorius paaiškina, kad santuoka Islamo teisėje ilgą laiką turėjo bažnytinį pobūdį, tačiau, pasikeitus ekonominėms ir socialinėms sąlygoms, atsirado poreikis modernizuoti šį institutą, siekiant užtikrinti jo tęstinumą. Tradicinės šeimos modelio pokyčiai, paspartinti globalizacijos procesų, sukėlė būtinybę reformuoti šeimos teisę, atsižvelgiant į šiuolaikinius musulmonų visuomenės poreikius.

2004 m. Maroko šeimos teisės reforma

Didžiausias dėmesys knygoje skirtas 2004 m. Maroko šeimos teisės reformai, kai buvo priimtas naujasis Šeimos kodeksas (Mudavana). Ši reforma buvo svarbus žingsnis modernizuojant šeimos teisę, kuri sujungė VII a. religines normas ir šiuolaikinės visuomenės poreikius. Knygoje paaiškinama, kaip Mudavana stengėsi išlaikyti islamo tradicijų tęstinumą, tuo pačiu įvedant naujas nuostatas, kurios atspindi besikeičiančius musulmonų gyvenimo būdo aspektus.

Autorius detaliai analizuoja pagrindinius naujosios Mudavanos aspektus, įskaitant santuokos ir šeimos reglamentavimą, poligamijos apribojimus bei sutuoktinių teisių ir pareigų lygybės principų įvedimą. Tai moderniosios šeimos teisės išraiška, kuri remiasi tiek islamo, tiek Vakarų teisės principais, siekiant subalansuoti tradicijas ir modernias vertybes.

Socialinės ir kultūrinės reikšmės

Šeimos modelis Maroke visada turėjo didelę socialinę ir kultūrinę reikšmę. Knygoje aptariama, kaip šeima yra pagrindinis socialinio solidarumo veiksnys musulmonų bendruomenėje. Tradiciškai šeimos santykiai ir santuoka buvo reguliuojami griežtai pagal religines normas. Tačiau, augant urbanizacijai, besikeičiant demografinei padėčiai ir visuomenės vertybėms, tapo aišku, kad reikalinga teisės reforma, kuri galėtų atspindėti šiuolaikinės musulmonų visuomenės poreikius.

Knygoje aptariama, kad santuokos teisės reformos Maroke buvo ne tik būtinos dėl socialinių ir ekonominių pokyčių, bet ir dėl globalizacijos, kuri į musulmonų šalis atnešė naujas vertybes, tokias kaip žmogaus teisės, lyčių lygybė ir demokratija. Nors islamas išlieka pagrindiniu musulmonų visuomenės teisiniu ir socialiniu ramsčiu, šiuolaikiniai pokyčiai reikalavo pritaikyti religines normas prie naujos realybės.

Teisiniai pokyčiai ir tarptautinis kontekstas

Knyga pateikia ne tik Maroko šeimos teisės analizę, bet ir platesnį tarptautinį kontekstą, kaip islamo šalių teisės sistemos evoliucionavo ir prisitaikė prie Vakarų teisės tradicijų. Autorius nagrinėja islamo teisės ir Vakarų teisės sąveiką, konstatuodamas, kaip šie pokyčiai gali paveikti santuokos ir šeimos sampratą musulmonų pasaulyje.

Ši knyga yra svarbus indėlis į islamo teisės studijas, suteikiantis gilų supratimą apie teisinius pokyčius Maroke ir jų reikšmę musulmonų bendruomenėms. Autorius išryškina santuokos instituto evoliuciją ir atkreipia dėmesį į būtinybę reformuoti tradicinę islamo teisę, siekiant užtikrinti jos atitikimą šiuolaikiniams socialiniams standartams, tuo pačiu išlaikant islamo tradicijų svarbą.

Šią knygą galite nemokamai atsisiųsti PDF formatu, kad galėtumėte giliau pažinti islamo teisės ir šeimos teisės evoliuciją Maroke bei suprasti santuokos teisinio reglamentavimo pokyčių reikšmę.