Knyga: Trumpa islamo apžvalga

„Islamas. Trumpa islamo apžvalga, kaip teigiama Kilniajame Korane ir Pranašo Sunoje“ – tai įkvepiantis ir informatyvus leidinys, pristatantis esminius islamo mokymus bei pasaulėžiūrą, paremtą pagrindiniais islamo šaltiniais – Šventuoju Koranu ir Pranašo Muchammedo (ramybė ir Allaho palaima jam) Sunna. Knyga skirta tiek musulmonams, siekiantiems giliau suprasti savo religiją, tiek ir ne musulmonams, norintiems sužinoti apie islamo esmę bei mokymus. Tai puikus vadovas, kuris perteikia islamo grožį ir paprastumą, išreikštą per Dievo apreiškimą visai žmonijai.

Pagrindinės temos

Knyga yra struktūruota taip, kad skaitytojas galėtų lengvai susipažinti su pagrindinėmis islamo idėjomis ir tikėjimo principais. Joje aiškinama, kad islamas yra ne tik tam tikros tautos ar grupės religija, bet ir Dievo apreiškimas visiems žmonėms, nepriklausomai nuo rasės, tautybės ar kultūros. Dievo žinia yra amžina ir skirta visai žmonijai, nepaisant laiko ar vietos, kurioje žmonės gyvena.

1. Islamas – amžina Dievo žinia visiems žmonėms
Pirmasis knygos skyrius pabrėžia, kad islamas yra universalus tikėjimas, kuriame Dievas (Allahas) siunčia savo pranašus ir pasiuntinius žmonijai, kad ją nukreiptų teisingu keliu. Koranas ne kartą pabrėžia, kad Muchammedas buvo siųstas kaip paskutinis pranašas, ne tik arabams, bet ir visam pasauliui. Autorius pateikia pavyzdžius iš Šventojo Korano, kurie įrodo, jog islamas yra visuotinis tikėjimas, skirtas visai žmonijai, nepriklausomai nuo tautybės ar rasės.

2. Islamo mokymas nėra susijęs su konkrečia tauta ar rase
Antrasis knygos skyrius pabrėžia, kad islamas nėra religija, priklausanti vienai tautai ar rasei. Autorius cituoja Šventąjį Koraną, kuriame nurodoma, kad Dievas sukūrė visas tautas ir gentis tam, kad jos pažintų viena kitą ir sugyventų taikoje. Islame nėra vietos rasizmui ar diskriminacijai, nes visi žmonės yra sukurti iš vieno tėvo – Adomo, ir jų vertė prieš Dievą priklauso nuo jų pamaldumo ir dievobaimingumo, o ne nuo kilmės.

3. Islamas papildė ankstesnių pranašų mokymus
Trečiojoje dalyje aprašoma, kaip islamas papildė ankstesnių pranašų, tokių kaip Nojus, Abraomas, Mozė ir Jėzus (ramybė jiems visiems), mokymus. Šventajame Korane pateikiamos eilutės, kurios pabrėžia, kad Dievas siuntė pranašus visoms tautoms, kad jos galėtų garbinti Vienintelį Dievą. Autorius taip pat paaiškina, kad Koranas pripažįsta ir patvirtina ankstesnius apreiškimus, tokius kaip Tora ir Evangelija, tačiau pabrėžia, kad islamas yra galutinis ir pilnutinis Dievo žodis, skirtas visai žmonijai.

4. Pranašų vienybė ir įstatymų skirtumai
Kitas skyrius aptaria pranašų vienybę – nors pranašų mokymai iš esmės buvo tie patys, Dievas jiems suteikė skirtingus įstatymus, pritaikytus jų laikmečiui ir aplinkybėms. Tai paaiškina, kodėl islamo teisės normos skiriasi nuo ankstesnių religijų, bet esmė – tikėjimas Vieninteliu Dievu – išliko ta pati.

5. Viešpaties valdymas ir kūrimas
Paskutinė knygos dalis aiškina islamo mokymą apie Dievą, kaip Kūrėją ir Visatos Valdovą. Autorius pateikia Korano eilutes, kurios apibūdina Dievą kaip Aprūpintoją, Gyvybės ir Mirties Suteikėją, Aukščiausiąjį Teisėją, Maloningąjį ir Gailestingąjį. Šis skyrius giliai išryškina islamo monoteizmą – tikėjimą vieninteliu Dievu, kuris neturi partnerių, ir kviečia visus žmones garbinti tik Jį vieną.

Islamo pasaulėžiūra ir tiesos paieška

Knyga skatina skaitytojus mąstyti apie islamo tiesas ir kviečia ne tik tikėti aklai, bet ir kritiškai vertinti islamo mokymus. Autorius cituoja Šventąjį Koraną, kuriame pabrėžiama, kad tikėjimas turėtų būti pagrįstas žiniomis ir samprotavimais. Islamas kviečia žmones pažinti tiesą, remiantis Dievo apreikšta išmintimi ir teisingumu.

Autorius taip pat pabrėžia, kad islamas yra religija, kuri apima visas žmogaus gyvenimo sritis – nuo moralės iki teisingumo, nuo šeimos vertybių iki socialinio teisingumo principų. Šventasis Koranas ir Pranašo Sunna suteikia išsamų vadovą, kaip žmogus turėtų gyventi dorą ir prasmingą gyvenimą, kuris atneštų naudos ne tik šiame pasaulyje, bet ir amžinybėje.

„Islamas. Trumpa islamo apžvalga, kaip teigiama Kilniajame Korane ir Pranašo Sunoje“ – tai puikus įvadas į islamo tikėjimą ir jo esmę, kuri pateikta paprastai, tačiau išsamiai. Knyga suteikia vertingų žinių tiek musulmonams, tiek ne musulmonams, norintiems geriau suprasti šią religiją. Tai leidinys, kuris skatina susipažinti su islamo pagrindais, gilinti žinias ir skatinti taikų sugyvenimą tarp skirtingų tikėjimų žmonių.

Nemokamai atsisiųsk PDF: Šią knygą galima atsisiųsti nemokamai PDF formatu. Tai puiki galimybė sužinoti daugiau apie islamo mokymus ir gilesnį jų supratimą.