Kas yra Sandoros skrynia?

Sandoros skrynia (arba Ark of the Covenant) yra viena iš svarbiausių religinės reikšmės objektų Senojo Testamento istorijoje, ypatingai Izraelio tautos religiniame ir kultūriniame gyvenime.

Kas yra Sandoros skrynia:

Sandoros skrynia buvo specialiai sukurta Dievo nurodymu ir buvo laikoma Šventosios Šventųjų, vienos iš svarbiausių šventyklos dalių, centre. Jos funkcija buvo laikyti Dievo įsakymų plokšteles (Ten Commandments), kurios buvo duotos Mozei ant Sinajaus kalno. Be to, skrynia simbolizavo Dievo buvimą tarp Jo tautos ir buvo laikoma Dievo sutarimo ženklu su Izraelio žmonėmis.

Sandoros skrynios Aprašymas:

  • Išmatavimai: Skrynia buvo padaryta iš akacijos medžio, padengta aukso viduje ir išorėje. Jos matmenys buvo apie 1,1 metro ilgio, 0,7 metro pločio ir 0,7 metro aukščio.
  • Dangtis: Ant skrynios buvo padengtas auksinis dangtis, vadinamas „Malonės dangčiu“ (arba „Kaperet“), su dviem auksiniais cherubais, kurie buvo pagaminti taip, kad jų sparnai buvo ištiesti virš skrynios.
  • Turinys: Sandoros skrynia laikė tris pagrindinius objektus: dvi akmens plokšteles su Dievo įsakymais, aukso indą su mana ir Aaroną’s lazdelę, kurią Dievas stebuklingai padarė žydėti (Hebrajams 9:4).

Sandoros skrynios Istorinė Reikšmė:

  1. Izraelio Kelionė Dykumoje:
  • Sandoros skrynia buvo nešama prieš Izraelitų stovyklą, kai jie keliaudavo per dykumą, ir ji simbolizavo Dievo vadovavimą ir buvimą tarp jų (Iš 25:22; Sk 10:33).
  1. Jericho Miesto Užėmimas:
  • Jozuės vadovaujami Izraelitai, eidami į Kanaano žemę, nešė Sandoros skrynią per Jordano upę ir per Jericho miestą, kur ji buvo naudojama kaip Dievo stebuklingo įsikišimo simbolis (Joz 6:6-20).
  1. Šventykla:
  • Sandoros skrynia buvo laikoma Šventosios Šventųjų kambaryje Šventyklos Jeruzalėje, kur ji buvo svarbiausia religinių apeigų dalis. Ji buvo laikoma simboliu Dievo buvimo ir išganymo pažado.

Biblinės Citatos:

  1. Išėjimo 25:10-22:
  • „Padarykite skrynią iš akacijos medžio, dviejų su puse cubito ilgio, vieno cubito pločio ir vieno cubito aukščio. Padengsite ją grynu auksu iš vidaus ir iš išorės ir padarysite aplink ją auksinį papuošimą…“
  1. Hebrajams 9:4:
  • „Jame buvo aukso indas su mana ir Aaroną’s lazdelė, kuri žydėjo, ir įsakymai, kurie buvo duoti ant dviejų akmens plokštelių.“

Mokslinė ir Religinių Tradicijų Įtaka:

Sandoros skrynia yra svarbi ne tik religiniuose, bet ir istoriniuose tyrimuose. Yra daug teorijų apie jos likimą ir vietą, nes jos pradingimas po Šventyklos sugriovimo yra viena iš didžiausių neskelbtų paslapčių istorijoje. Daugelis religinės tradicijos teigia, kad ji buvo paslėpta ar perkelta prieš Šventyklos sunaikinimą, ir jos likimas lieka neaiškus iki šiol.