Kas yra pasipriešinimas Dievo vadovams?

Pasipriešinimas Mozei ir Aaronui yra svarbus įvykis Izraelio istorijoje, aprašytas Knygoje Numerių ir Išėjimo knygoje. Ši istorija iliustruoja, kaip žmonės gali prieštarauti Dievo pasirinktiems vadovams ir kaip tokie iššūkiai gali turėti rimtų pasekmių.

Pasipriešinimo Mozai ir Aaronui istorija:

  1. Korahas, Datanas ir Abiramas:
  • Korahas, Datanas ir Abiramas buvo izraelitai, kurie nusprendė sukelti maištą prieš Mozę ir Aaroną. Korahas buvo levitas, o Datanas ir Abiramas buvo Rubenų giminės nariai.
  • Korahas ir jo sekėjai nusprendė, kad Mozė ir Aaronas per daug pasikliauja savo autoritetu, ir jie norėjo perimti vadovavimą Izraelio tautoje. Jie pasiskundė, kad Mozė ir Aaronas nepakankamai gerai vadovauja tautai ir reikalavo, kad visi levitai turėtų tą patį šventumą ir teisę atlikti šventyklose veiklą (Knyga Numerių 16:1-3).
  1. Mozės reakcija:
  • Mozė kreipėsi į Korahą ir jo sąmokslininkus, siūlydamas, kad rytojaus dieną Dievas parodys, kas yra Jo pasirinktas. Korahas ir jo sekėjai buvo paraginti atlikti aukas su smilkalais, ir Mozė pasiūlė palaukti Dievo sprendimo.
  1. Dievo bausmė:
  • Dievas įsikišo ir apreiškė, kad Korahas ir jo sekėjai buvo nuteisti už jų maištą. Žemė atsivėrė ir prarijo Korahą, Dataną ir Abiramą kartu su jų šeimomis ir turtu (Knyga Numerių 16:31-33). Tai buvo ženklas, kad Dievas nepatvirtino jų pasipriešinimo.
  1. Papildomas bausmės ženklas:
  • Dievas davė papildomą ženklą, kad rodytų, jog Aaronas yra Jo pasirinktas kunigas. Pranašas Mozė turėjo paimti dvylika lazdelės, kiekvieną su išvardytų genčių vardu, ir padėti jas šventykloje. Rytojus dieną Aaronas lazdelė buvo vienintelė, kuri išaugo ir pražydo, pateikdama papildomą įrodymą apie Dievo pasirinkimą (Knyga Numerių 17:1-11).

Citatos iš Biblijos apie pasipriešinimą:

  1. Numerių 16:1-3:
  • „Korahas, Datanas ir Abiramas, Izraelio sūnų Rubeno palikuonys, ir 250 izraelitų, vadovaujančiųjų bendruomenės nariai, susirinko ir priešinosi Mozę ir Aaroną, sakydami: ‘Pakanka, kad visa bendruomenė yra šventa, ir Viešpats yra tarp jų. Kodėl jūs iškėlėte save virš Viešpaties susirinkimo?’“
  1. Numerių 16:31-32:
  • „Kai Mozė baigė kalbėti šiuos žodžius, žemė atsivėrė po jais ir prarijo juos, jų šeimas ir visą Koraho turtą. Jie nusileido gyvi į Sheolą ir žemė uždarė virš jų.“
  1. Numerių 17:8:
  • „Rytojus dieną Mozė įėjo į šventyklą ir štai Aaronos lazdelė buvo išaugusi; ant jos buvo išaugusi žiedai, ir ji buvo aprūpinta užaugusiais vaisiais. Tai buvo ženklas, kad Aaronas buvo pasirinktas kaip kunigas.“

Šis įvykis atskleidžia, kaip svarbu laikytis Dievo nustatytų autoritetų ir kaip rimtai Dievas žiūri į maištą prieš Jo pasirinkimus.